Η αποκάλυψη του άρθρου 1 του νομοσχεδίου που έχει έτοιμο προς κατάθεση το ΥΠΕΘΑ και προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού που θα ελέγχει τις περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, έχει προκαλέσει “μαζική αποστολή” άρθρων στο Militaire.gr! Κείμενα στρατιωτικών τα οποία υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό που μας εξέπληξε οφείλουμε να ομολογήσουμε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου!

Πολλοί θα σπεύσουν να εκμεταλλευθούν τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο, αρνητικά. Θα μιλήσουν για “απαράδεκτο έλεγχο των Γενικών Επιτελείων” και η αντιπολίτευση στοιχηματίζουμε ότι θα το καταγγείλει ως προσπάθεια κομματικού ελέγχου των Αρχηγών! Δεν χρειάζονταν τόσα χρόνια γραφεία υποστήριξης για να ελέγχονται κομματικά οι Αρχηγοί…Όχι όλοι βέβαια, αλλά αρκετοί απ΄ αυτούς.

Καλό θα είναι όλα τα κόμματα που θα κληθούν να σχολιάσουν το νομοσχέδιο να κάνουν μια απλή παραδοχή: Ένοπλες Δυνάμεις, δεν είναι οι ανώτατοι και οι ανώτεροι αξιωματικοί μόνο. Ένοπλες Δυνάμεις είναι και τα μεσαία και τα χαμηλόβαθμα στελέχη. Η ραχοκοκαλιά του στρατεύματος όπως συνηθίζουμε να λέμε. Όλοι αυτοί έχουν την υποχρέωση να πειθαρχούν στις εντολές των ανωτέρων τους. Αλλά πρέπει να ΄χουν και το δικαίωμα να διεκδικούν το δίκιο τους όταν αδικούνται και να προστατεύονται από περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας.Το δεύτερο μέχρι σήμερα δεν συμβαίνει κι έχουμε πολλές φορές δημοσιεύσει υποθέσεις που έχουν φθάσει στη δικαιοσύνη.

Δημοσισεύουμε ένα από τα κείμενα που μας έχουν στείλει στρατιωτικοί για το θέμα του νομοσχεδίου και για τα όσα προβλέπονται σ΄ αυτό.

Το κείμενο:

Με αφορμή την ανάρτηση στην  ιστοσελίδα σας με τίτλο  «Άρθρο “επανάσταση”  σε νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών των ΕΔ» και της ανάδειξης ενός θέματος κατά του λεκτικού bulling στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στις 8 Φεβ 19, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου.

Αφορμή αποτελούν κάποιες παραβατικές και χυδαίες συμπεριφορές που λαμβάνουν χώρα από μεμονωμένα άτομα, που ενώ κάποιο θεσμικό όργανο όπως για παράδειγμα το ΑΣΣ τους έκανε την ύψιστη τιμή και τους εμπιστεύτηκε την κατοχή κάποιας πολύ σημαντικής θέσης στην αλυσίδα της ιεραρχίας σε Μείζονα Σχηματισμό, αυτοί αποδεικνύονται πολύ κατώτεροι των περιστάσεων και ευτελίζονται καθημερινά στα μάτια των υφισταμένων τους και ιδιαιτέρως των μικρών στελεχών, εξαιτίας της συμπεριφοράς προς τους συναδέλφους τους και μαζί με αυτούς ευτελίζεται και ο βαθμός που φέρουν αλλά και η θέση που τους δόθηκε να κατέχουν.

Ο χώρος των ΕΔ εκτός της ιδιαίτερης και ιδιάζουσας αποστολής τους, όπου πολλές φορές εξαιτίας κάποιας συναισθηματικής φόρτισης μετά από παρελάσεις ή άλλες δράσεις συναφές με την αποστολή τους οι οποίες εξυψώνουν το φρόνιμα και αποδίδεται σε αυτόν ο όρος «λειτούργημα», είναι ένας επαγγελματικός χώρος από τον οποίο βιοπορίζονται πολλοί άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ τους, με αρκετή ανομοιογένεια ως προς την προέλευσή τους, τις σπουδές τους και φυσικά το χαρακτήρα και τις ψυχικές αντοχές τους. Επίσης έχει και μια ιδιαιτερότητα: σε «παγιδεύει». Και εξηγώ τι εννοώ. Ενώ στις άλλες επαγγελματικές ομάδες μπορεί κάποιος να παραιτηθεί από τη θέση του, να πάει να εργαστεί κάπου αλλού και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα να ξαναεπιστρέψει στην θέση από όπου αρχικά είχε φύγει, στις ΕΔ έτσι και αναγκαστεί κάποιος να παραιτηθεί δεν μπορεί να ξαναεπιστρέψει.

Επιπροσθέτως τα επαγγελματικά εφόδια και η επαγγελματική εμπειρία  που έχει κάποιος που εργάζεται στις ΕΔ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν έχουν  κάποιο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Οπότε οι περισσότεροι από εμάς (πλειονότητα επιτρέψτε μου να πω) είμαστε εγκλωβισμένοι εργασιακά και αναγκασμένοι να ανεχόμαστε σε βάρος μας προσβλητικές, ελεεινές και χυδαίες συμπεριφορές προϊσταμένων μας οι οποίοι ενώ κατέχουν δεσπόζουσες θέσεις, κάνουν κατάχρηση ισχύος και εξουσίας.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει συναδέλφους μας να επιστρέφουν στο γραφείο τους κλαίγοντας μετά από εξευτελιστικές παρατηρήσεις που δέχτηκαν από ανωτέρους τους για ασήμαντης αφορμής λόγους ή εξαιτίας της ανάθεσης δύσκολων, σύνθετων και χρονοβόρων, πλην όμως ανούσιων εργασιών, 1-2 ώρες πριν τη λήξη του ωραρίου οι οποίες θα πρέπει να εκτελεστούν «μέχρι χθες», ενώ θα έπρεπε να υπήρχε κάποιος άλλος σχεδιασμός για αυτές…

… Όλα αυτά γίνονται σε υποστελεχωμένα επιτελεία, με ελλείψεις κρισίμων ειδικοτήτων , με φόρτο εργασίας τεράστιο, ο οποίος  αυξάνει επικίνδυνα με ανούσιες δραστηριότητες πολλές φορές εκτός της αποστολής του Στρατού, μόνο για την αποκόμιση εντυπώσεων και αυτοπροβολής  αυτών που τις εισηγούνται.

Διευκρινίζεται προς τους αναγνώστες σας, ότι στις περιπτώσεις αυτές εάν κάποιος ενδιαφέρεται να δώσει λύση, δεν χρειάζονται προσλήψεις, αλλά σωστή διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού με αποσπάσεις και έκτατες μεταθέσεις, όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις «φωτογραφικών» τοποθετήσεων.

Επομένως αντί να προσπαθήσουμε να διορθώσουμε κάποιες στρεβλώσεις ή ελλείψεις που μπορεί να παραλάβαμε έτσι από τους προκατόχους μας και να βελτιώσουμε λίγο τις συνθήκες εργασίας κάποιων συνεργατών μας οι οποίοι περιμένουν μόνο από εμάς για αυτό, εμείς προσπαθούμε με τρομοκρατία, κραυγές και συμπεριφορές περασμένου αιώνα να επιβιώσουμε πατώντας στις πλάτες τους και στύβοντας τους για να μη ενοχλήσουμε τους προϊσταμένους μας με «ασήμαντα» ζητήματα.  Η περιγραφή της πραγματικής κατάστασης  δεν έχει ως στόχο κάποιο πρόσωπο, αλλά αισχρές συμπεριφορές, παρωχημένες και ξεπερασμένες νοοτροπίες και παγιοποίηση καταστάσεων και συμπεριφορών ακόμα και του τύπου «αφού φοράς στολή και πληρώνεσαι πρέπει να κόψεις τον λαιμό σου να το κάνεις», που δεν θα έπρεπε να συνάδουν στο πλαίσιο ενός σύγχρονου εργασιακού οργανισμού όπως είναι ο Στρατός.

Επίσης όλοι αυτοί που ακολουθούν στις τοποθετήσεις πρόσωπα που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, θα πρέπει να πάψουν να θεωρούν το ρόλο τους ως «θυμιατήρι» νομίζοντας ότι έτσι θα επιβιώσουν επαγγελματικά στο διηνεκές, θα πρέπει να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και εισηγήσεις προς όφελος της πραγματικής αποστολής του Στρατού, αλλά και προς την επίλυση των εργασιακών προβλημάτων των υφισταμένων τους χωρίς να εισάγουν νέα, διότι το φιλότιμο σε συνδυασμό με την αξιοπρεπή και την αληθινά λεβέντικη και «κιμπάρικη» συμπεριφορά του προϊστάμενου, είναι ο καλύτερος πολλαπλασιαστής δύναμης των ΕΔ.

Ευελπιστούμε ότι με το νέο αεράκι που άρχισε να πνέει στον ΣΞ, θα φροντίσει η νέα ιεραρχία έτσι ώστε παρόμοιες συμπεριφορές να αποτρέπονται προς όφελος της ψυχικής υγείας του προσωπικού (και ιδιαίτερα στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής διοίκησης), αφού ο εργασιακός χώρος ανήκει σε όλους μας και δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός και ειδικά αυτών των ανθρώπων που στους τελευταίους βαθμούς των «ανωτάτων» αλλάζουν τον αυτοπροσδιορισμό τους και προσπαθούν με τερτίπια και καμώματα να επιβιώσουν επαγγελματικά και να αναρριχηθούν στις θέσεις ευθύνης.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016