Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα
07/02/2019 | 06:11 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Άρθρο “επανάσταση” σε νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιωμάτων των στελεχών των ΕΔ

Άρθρο

Νομοσχέδιο με διάταξη “επαναστατική” για την “διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των στελεχών”, βρίσκεται στα “σκαριά” στο ΥΠΕΘΑ. Για την ακρίβεια το νομοσχέδιο έχει σταλεί στα Γενικά Επιτελεία” για παρατηρήσεις, σχόλια και προσθήκες”. Οι απαντήσεις των Γενικών Επιτελείων αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον αφού από το πρώτο άρθρο το νομοσχέδιο προκαλεί το ενδιαφέρον όποιου το διαβάζει.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση “Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας”. Το σκεπτικό που υπάρχει είναι να δημιουργηθεί ένας αξιόπιστος και αποτελεσματικός μηχανισμός, μέσω του οποίου στελέχη που θεωρούν ότι έχουν υποστεί κακοδιοίκηση ή κατάχρηση εξουσίας, θα μπορούν να βρίσκουν το δίκιο τους. Πολλά έχουν ήδη κυκλοφορήσει γι΄ αυτή τη διάταξη, όπως απόψεις που κάνουν λόγο για “έλεγχο των ηγεσιών των Γενικών Επιτελείων”, αλλά και πολλοί να επικροτούν τη διάταξη ως ένα αναγκαίο μέτρο για το προσωπικό. Όπως είναι κατανοητό, οι μεν βρίσκονται στα υψηλά κλιμάκια της ιεραρχίας και οι δε είναι τα μεσαία και χαμηλόβαθμα στελέχη, που έχουν αντιμετωπίσει φαινόμενα αδικίας, κακοδιοίκησης και κατάχρησης εξουσίας.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου:

“Στα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων Ενόπλων Δυνάμεων και στο ΓΕΕΘΑ, συνιστώνται Συντονιστικά Γραφεία Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας”.

Στην παράγραφο 3 του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου επισημαίνεται για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις:

“Τα γραφεία αυτά υπάγονται απευθείας στους Αρχηγούς των ΓΕ και στελεχώνονται από μόνιμο προσωπικό των ΕΔ, καθώς και από αξιωματικό του Κοινού Νομικού Σώματος”. 

Τι θα κάνουν αυτά τα γραφεία: “…έχουν ως αποστολή να συμβάλλουν στη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων των στελεχών που σχετίζονται με την Υπηρεσία, στον έλεγχο της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας, στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας και στον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (ν.2690/1999, Α’ 45).

Υπάρχει λόγος γι΄ αυτή την αποστολή;  Έχουμε πάρα πολλές φορές αναφέρει στο Militaire.gr περιπτώσεις στελεχών που έχουν αδικηθεί κατάφωρα. Επιπλέον σε πάρα πολλές περιπτώσεις, δεν επιτρέπεται σε στελέχη που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί, να ασκήσουν τα προβλεπόμενα από το νόμο δικαιώματά τους! Οι περιπτώσεις βέβαια είναι πολλαπλάσιες απ΄ όσες έχουν δει τη δημοσιότητα. Συνεπώς ανάγκη να υπάρξει ένας θεσμικός μηχανισμός με κύρος, μέσω του οποίου θα εξετάζονται τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει.

Τα γραφεία αυτά θα εξετάζουν ” τη νομιμότητα των ατομικών διοικητικών πράξεων της στρατιωτικής υπηρεσίας και την επανόρθωση ή την ανατροπή της βλάβης από πράξεις ή παραλείψεις οργάνων της υπηρεσίας, από τις οποίες θίγονται δικαιώματα ή έννομα συμφέροντα των στελεχών των ΕΔ”.

 

Επίσης γίνεται σαφές ότι τα γραφεία Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας, “θα υποβάλλουν ανά εξάμηνο, έκθεση στον αρμόδιο για τη μέριμνα προσωπικού Υπουργό, δια του Αρχηγού του ΓΕ, καθώς και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων”.

Τα Γενικά Επιτελεία στα οποία βρίσκεται το νομοσχέδιο, συνήθως αντιδρούν αρνητικά σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Ακόμη κι αυτές που είχαν περάσει με το νομοσχέδιο που προέβλεπε τη λειτουργία Ενώσεων Στρατιωτικών δεν έχουν εφαρμοστεί! Μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με το τότε νομοσχέδιο, θα ΄πρεπε στα συμβούλια μεταθέσεων να έχουν θέση και εκπρόσωποι των Ενώσεων Στρατιωτικών. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμη!!

Το γεγονός είναι, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση εξόφθαλμων αδικιών και περιπτώσεων κακοδιοίκησης και κατάχρησης εξουσίας κατά στελεχών των ΕΔ σε όλη την επικράτεια. Υπάρχει η πεποίθηση στο προσωπικό, ότι αν πέσει θύμα τέτοιων περιπτώσεων δεν έχει κανένα απολύτως τρόπο να βρει το δίκιο του. Η θεωρία που λέει ότι οι Αρχηγοί παίζουν και τον ρόλο των “συνδικαλιστών”, καταρρίφθηκε από την πραγματικότητα, ειδικά αυτή των τελευταίων χρόνων. Η προσφυγή των Ενώσεων Στρατιωτικών, που σήμερα ανήκουν στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) στο ΣτΕ για τις άδικες περικοπές και η τελική δικαίωση, είναι η τελευταία επιβεβαίωση. Ακόμα και Επίτιμοι Αρχηγοί, όπως οι κύριοι Χρηστίδης (Α/ΓΕΝ) και Ζιαζιάς (Α/ΓΕΣ), είχαν παραδεχτεί κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ότι το προσωπικό πρέπει να ΄χει τη δυνατότητα “άμυνας” σε περιπτώσεις κακοδιοίκησης και κατάχρησης εξουσίας. Οι δύο Επίτιμοι Αρχηγοί, δεν είχαν διστάσει να παραδεχτούν ότι η πλειονότητα  των θεμάτων που έθετε εγγράφως η ΠΟΕΣ, ήταν στη σωστή κατεύθυνση.

Οι απαντήσεις των Γενικών Επιτελείων προφανώς θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή του νομοσχεδίου. Κι αυτό γιατί από τη μία το επιτελείο του ΥΕΘΑ είναι επιφυλακτικό, ενώ αυτό του ΑΝΥΕΘΑ εμφανίζεται να υποστηρίζει χωρίς επιφυλάξεις την πρόταση για τη λειτουργία των γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας. Το ζητούμενο είναι η διαμόρφωση ενός νομοσχεδίου,  που θα δίνει λύσεις σε χρόνια και σοβαρά προβλήματα του προσωπικού και όχι φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένες και ολιγάριθμες κατηγορίες που κάθε φορά ευνοούνται, ενισχύοντας το αίσθημα της αδικίας στα στελέχη. Τώρα όσον αφορά το άρθρο 1, η χρυσή τομή είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί και θα πρυτανεύσει η λογική και όχι η συντεχνιακή αντίληψη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης