΄Ώστε ήταν ακριβές οι γαλλικές φρεγάτες Belharra, που κάποιοι είχαν κοστολογήσει περίπου στα 3,5 δις ευρώ; Γι΄ αυτό λοιπόν από χθες διαρρέεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο έχει “κλειδώσει” η επιλογή των αμερικανικών φρεγατών που σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει θα αγγίξουν τα 5 δις!!! Δεν το λες και επιτυχία και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τη τίμη των “αμερικανικών φρεγατών” οι οποίες ακόμη δεν υπάρχουν!

Ποια είναι τα “τυράκια” που ρίχνουν οι Αμερικανοί και τα οποία πολύ πρόθυμα η ελληνική κυβέρνηση αναμασά;

“Θα μας δώσουν πλοία ως ενδιάμεση λύση”, λένε . Ποια πλοία είναι η ερώτηση. ¨Έλα ντε” η ανταπάντηση. Η Ελλάδα θα ΄θελε δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke, αλλά οι Αμερικανοί δεν το συζητούν. Κάτι είχε ακουστεί για τα …καταδρομικά Ticonderoga για να επιστρέψει το ΠΝ σε εποχές …του παρελθόντος. Τέλος τώρα τελευταία διαδίδεται ότι θέλουν να μας δώσουν κάποιες LCS που είναι επίσης βέβαιο ότι δεν μας κάνουν.

Την ενδιάμεση λύση θα την πληρώσουμε από 400 ως 500 εκατομμύρια. Συν το κόστος των νέων φρεγατών φθάνουμε τα 5 δις!

5 δις λοιπόν για πλοία που ΔΕΝ εξασφαλίζουν τη νούμερο ένα απαίτηση του ΠΝ  για εξασφάλιση αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής!

5 δισ για πλοία που δεν έχουν καν σόναρ!

Τι ακριβώς έχουν που κάνει στο ΠΝ;

Εδώ περνάμε στο τυράκι νούμερο δύο. “Θα φτιάξουμε 3 φρεγάτες σε ελληνικά ναυπηγεία και μία στις ΗΠΑ”. Σε ποια ακριβώς ναυπηγεία θα φτιάξουν τις 3 φρεγάτες γιατί εκτός από φωτογραφίες και δηλώσεις υπουργών λύση οριστική δεν υπάρχει για κανένα ναυπηγείο! Και όπως έχουμε γράψει εδώ και καιρό και την Ελευσίνα που τη θεωρούν “υπόθεση τελειωμένη” μάλλον δεν την προορίζουν για ναυπηγείο.

Όλα αυτά είναι ίσως περιττά να τα συζητάμε πριν απαντήσει η κυβέρνηση αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό στο …καίριο ερώτημα: Θα επιλέξουμε πλοίο λαμβάνοντας έστω υπ΄ όψιν τις πραγματικές ανάγκες του Στόλου ή θα δώσουμε δισεκατομμύρια για να υκανοποιήσουμε -υποτίθεται- τους συμμάχους μας;

ΥΓ. Να υπενθυμίσουμε ότι πολύ πρόσφατα οι ΗΠΑ επέλεξαν για το ναυτικό τους την ιταλική έκδοση των φρεγατών Fremm!!! Κάποιος τουλάχιστον να μας εξηγήσει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Ανάπτυξης ,γιατί δεν περίμεναν να πάρουν τις φρεγάτες που θέλουν να πουλήσουν σε εμάς.

ΥΓ 2. Η ενδιάμεση λύση των Ολλανδικών φρεγατών με λιγότερο από 250 εκατομμύρια γιατί δεν μας έκανε;

ΥΓ 3. Ενδιάμεση λύση που μπορεί να τραβήξει και σε χρόνο με γαλλικές Fremm έχει εξεταστεί ή δεν μας πέρασε καν από το μυαλό;

ΥΓ 4. Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά.

Έπεται συνέχεια …

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016