Δεν είναι μυστικό ότι οι Αμερικανοί θέλουν να διεκδικήσουν το πρόγραμμα νέων πολεμικών πλοίων για το Στόλο. Επειδή δεν είναι έτοιμοι όσο οι Γάλλοι με τους οποίους η Ελλάδα συζητά από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας (!), έχουν επικεντρώσει την προσπάθεια τους στα ναυπηγεία Ελευσίνας. Με λίγα και απλά λόγια προωθούν την ιδέα ότι μπορεί να μην δίνουν τα οπλικά συστήματα των Γάλλων ,αλλά θα “σώσουν τα ναυπηγεία”.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι  μοντέλο της ΟΝΕΧ στο ναυπηγείο της Σύρου, μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελευσίνα. Πριν από μερικές ημέρες μάλιστα έγιναν ανακοινώσεις για συμφωνία της σημερινής διοίκησης των ναυπηγείων Ελευσίνας με την ΟΝΕΧ. Υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα για το αν πρέπει να θεωρείται “κλεισμένη” 100% η συμφωνία, αλλά ας δεχτούμε ότι είναι όλα τακτοποιημένα. Όπως λένε πηγές από το υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί “να υπάρξουν κάποια προβλήματα, αλλά η συμφωνία δεν μπορεί να χαλάσει”.

Υπάρχει όμως ένα ερώτημα που προκύπτει από μία επιστολή της United States International Development Finance Corporation, προς τον υπουργό Ανάπτυξης, με ημερομηνία 26 Ιουνίου. Διαβάζοντας το κείμενο της επιστολής, προκαλείται το ερώτημα: τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα παραμείνουν ναυπηγεία ή μήπως η έκταση και κάποιες από τις εγκαταστάσεις τους θα χρησιμοποιηθούν για κάτι άλλο; Στην επιστολή γίνεται λόγος για τις νέες πηγές ενέργειας “που είναι ζωτικής σημασίας για τα κοινά μας συμφέροντα” αλλά και για τη δημιουργία ενός “σημαντικού κόμβου υποστήριξης και εξυπηρέτησης μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου”. Στην επιστολή δεν γίνεται κάποια αναφορά για τη λειτουργία των ναυπηγείων Ελευσίνας…

Η US International Development Finance Corporation είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός  που παρέχει χρηματοδότηση σε ιδιωτικά αναπτυξιακά έργα. Είναι μια ανεξάρτητη υπηρεσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης διαβεβαιώνουν  ότι δεν πρόκειται να “αλλάξει χρήση η Ελευσίνα” και ότι αυτό που εννοεί ο αμερικανικός οργανισμός είναι ότι η Ελευσίνα θα εξυπηρετεί πλοία που θα μεταφέρουν υγροποιημένο αέριο. Επειδή οι εποχές είναι περίεργες καλό θα είναι να μην μένουμε στις ερμηνείες και στις υποθέσεις. Όπως και να ΄χει σύντομα θα φανεί τι εννοούν οι Αμερικανοί.

Η επιστολή:

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016