Υποστηριξε το militaire
Άποψη
10/04/2021 | 06:17 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Ούτε Χάγες ούτε άλλες χρονοτριβές, χρειάζεται η συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας Λιβύης”

“Ούτε Χάγες ούτε άλλες χρονοτριβές, χρειάζεται η συμφωνία θαλασσίων ζωνών Ελλάδας Λιβύης”

  “Τα σημεία “Ε” και “16” των συμφωνιών Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία, αρκούν!”                               

Γράφουν οι Χρήστος Κηπουρός και Πασχάλης Χριστοδούλου

Μια ολοκληρωμένη πολιτικά ομιλία του κυρίου Μητσοτάκη στη Λιβύη, κατά τη συνάντησή του με τους Λίβυους επισήμους, όφειλε να περιλαμβάνει επιπλέον πράγματα.

Θετική αναμφίβολα η αναφορά στο παράνομο μνημόνιο Τουρκίας Λιβύης καθώς και στην ανάγκη ακύρωσης, όμως δεν έφτανε. Μπορούσε να προχωρήσει, μέχρι την χαρτογραφική κατάργηση του. Το πως, ήταν και είναι πολύ εύκολο να συμβεί.

Εδώ η Τουρκία χωρίς καν μια διακρατική συμφωνία με αντικείμενη χώρα, και έχει χαρτογραφήσει ολόκληρη “Γαλάζια Πατρίδα”, καταλαμβάνοντας αυθαίρετα κοντά στη μισή Ανατολική Μεσόγειο!

Τύχη αγαθή που η Αίγυπτος, τροποποίησε, έστω και καθυστερημένα, το θαλάσσιο ρυμοτομικό με το οικόπεδο EGY-MED-W18, και έκτοτε η εξωτερική γραμμή της “Γαλάζιας Πατρίδας”, είναι πλέον κυριολεκτικά στον αέρα. Δεν υπάρχει κανένα κοινό ευθύγραμμο τμήμα στην υποτιθέμενη γραμμή θαλασσίων ζωνών, ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ένα μόνο σημείο, η κορυφή του συγκεκριμένου οικοπέδου EGY-MED-W18, που είναι και το “Α”, της κοινής διαχωριστικής γραμμής Ελλάδας Αιγύπτου, είναι το μόνο γκρίζο που απέμεινε αλλά μπορεί  εύκολα, με μια μικρή μετακίνηση σε συνεννόηση με τη φίλη Αίγυπτο, να ξεπεραστεί και αυτό. Με την εξωτερική γραμμή της “Γαλάζιας Πατρίδας” να μένει πλέον ξεκρέμαστη εντελώς. Για να απομείνει η χάραξη μόνο της κοινής ΑΟΖ, ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, μετά της Κύπρου. 

  

Δεν λέμε να κάνουμε κάτι αυθαίρετο, όπως η Τουρκία. Αυτό που λέμε είναι μια απολύτως νόμιμη κίνηση. Άλλωστε ως χώρα, όχι μόνο δεν έχουμε διακρατική συμφωνία, ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά κουτσά στραβά έχουμε δύο. Και με τη Λιβύη, θα είναι η τρίτη. Ή μπορεί και τέταρτη, αν προχωρήσει ταχύτερα η θαλάσσια ένωση με την Κύπρο και με την Αίγυπτο, ανατολικότερα του 28ου Μεσημβρινού. 

Ως γνωστό, το καταληκτικό προς Νότο σημείο της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ιταλία είναι το υπ’ αριθμ. “16”. Επίσης το προς δυσμάς καταληκτικό σημείο της συμφωνίας με την Αίγυπτο, επί του 26ου Μεσημβρινού, είναι το “Ε” {Βλέπετε εικόνα Α΄, }. 

Είναι λοιπόν δεδομένο ότι η εξωτερική γραμμή της Ελληνικής ΑΟΖ, συνδέει τα δύο αυτά σημεία των ισάριθμων νόμιμων διακρατικών συμφωνιών της χώρας μας, με την Ιταλία και την Αίγυπτο.

Οπότε, αν και μπορούσε η Ελλάδα μονομερώς να προχωρήσει στην εφαρμογή της γραμμής αυτής και δεν το έκανε μέχρι σήμερα, μπορούσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, να πει: “Θα  περιμένουμε την επόμενη Λιβυκή Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2021, ώστε να προχωρήσουμε στην οριστική συμφωνία, όμως θα επιτρέψετε, να χαράξουμε τη γραμμή “Ε” ”16” {Βλέπετε εικόνα Α΄,}, στο αμέσως επόμενο διάστημα”. 

Φυσικά και δεν χρειάζονταν να ειπωθεί κατά τις ίδιες συζητήσεις, ότι στο επίσης αμέσως επόμενο διάστημα η Ελλάδα προτίθεται να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα των πέντε νησιών, από την Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο, έως τη Ρόδο και το Καστελόριζο, στα δώδεκα μίλια. Αρχής γενομένης, με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, περί κλεισίματος κόλπων και χάραξης ευθειών γραμμών βάσης στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Νότιου Κρητικού Πελάγους και Νοτιότατου Αιγαίου, μετά της Ανατολικής Μεσογείου. 

Απλά τα άλλα τα βλέπουμε αργότερα. Είτε αφορούν την μεταξύ μας κατάληξη στη συμφωνία, όπως κάναμε με την Αίγυπτο, είτε ακόμη, έναν συνοπτικό διάλογο, χωρίς φυσικά να χρειάζεται κάποια προσφυγή στο δικαστήριο τη Χάγης. Τα σημεία “Ε” και “16”, η αρχή δηλαδή και το τέλος της διαχωριστικής γραμμής των δύο μας ΑΟΖ, φτάνουν και περισσεύουν. 

Το ουσιαστικό όφελος από την κίνηση αυτή, πέραν του ότι οικοδομείται έστω χονδρικά, η Κρητική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, κόβεται ο βήχας του παράνομου μνημονίου Λιβύης Τουρκίας. Όπως πολλές προηγούμενες δηλώσεις Αξιωματούχων και εκπροσώπων της Λιβυκής Βουλής  εκφράστηκαν υπέρ του διεθνούς δικαίου και κατ επέκταση υπέρ των Ελληνικών απόψεων, που το υπερασπίζονται, όσο και οι προ μηνών αποφάσεις του Λιβυκού εφετείου {1} & {2}, έπραξαν παρομοίως, με την αναβολή της εξέτασης, ως προς την νομιμότητα του ίδιου μνημονίου, αντί της επικύρωσης.  

___________      

Σημειώσεις

{1}Η Λιβυκή δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα- Ελληνική προσφυγή στη διεθνή δικαιοσύνη”, militaire.gr, 

{2}Εύγε στο εφετείο της Λιβύης. Η σειρά τώρα, στο ημεδαπό Συμβούλιο της Επικρατείας, και σε Διεθνείς Οργανισμούς!”, militaire.gr, 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης