Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση της εταιρείας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ “συζήτησαν τα προγράμματα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16, των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion και τις δυνατότητες συνεργασίας της αμερικανικής εταιρείας με την ΕΑΒ, ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin”.

Το μεν πρόγραμμα του P-3 έχει ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και γίνεται σημαντική προσπάθεια ώστε το πρώτο αεροσκάφος να πετάξει πριν το τέλος του χρόνου. Δεν είναι εύκολη υπόθεση μετά από τόσα χρόνια καθήλωσης των P-3 στο έδαφος.

Για το F-16 και τον εκσυγχρονισμό που έχει αναλάβει η Lockheed Martin όμως υπάρχουν πλέον σημαντικά και σοβαρά ερωτήματα. Το Militaire.gr έχει δημοσιεύσει κάμποσες φορές το έγγραφο της Αμερικανικής ΠΑ προς την Ελληνική ΠΑ, με το οποίο μας προειδοποιούν για το πολύ μεγάλο ρίσκο να υπάρξει πρόβλημα συνεργασίας του ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS.Οι άνθρωποι της Lockheed Martin διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αλλά  στην ΠΑ πάρα πολύ φοβούνται πλέον ότι θα ζήσουν καταστάσεις του παρελθόντος. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι να ξεκινήσει η αναβάθμιση και κάπου στη μέση να ενημερωθούμε ότι τελικά η Αμερικανική ΠΑ είχε δίκιο. Που συνήθως δίκιο έχει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η μοναδική επιλογή που θα υπάρχει θα είναι να αρχίσουμε να συζητάμε για νέο σύστημα αυτοπροστασίας. Κι αυτό σημαίνει χάσιμο χρόνου και περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε καθόλου χρόνο και ήδη η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2028 είναι πολύ μακρινή. Για τα χρήματα η κατάσταση είναι ήδη γνωστή και το πρόγραμμα όπως ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δήλωσε κυμαίνεται στο 1,5 δις δολάρια.

Συνεπώς ελπίζουμε ότι οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από την Lockheed Martin, έχουν μελετηθεί κι έχουν βάση. Διαφορετικά θα υπάρξει θέμα.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016