Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΑ
28/10/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Έγγραφο προειδοποιεί για “πρόβλημα συνεργασίας ASPIS με AESA”!

Εκσυγχρονισμός F-16: Έγγραφο προειδοποιεί για

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ένα έγγραφο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που έφθασε στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα, αποκαλύπτει ότι ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16, δεν θα ΄ναι απλή υπόθεση όχι μόνο λόγω κόστους, αλλά και τεχνικών δυσκολιών που για να ξεπεραστούν πάντα κοστίζουν.

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 6 Οκτωβρίου 2017. Μ΄ αυτό η αμερικανική αεροπορία ενημερώνει το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ότι η “συνύπαρξη” του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS, που διαθέτουν σήμερα τα υπό εκσυγχρονισμό F-16 της Lockheed Martin, με το νέο σούπερ-ραντάρ AESA που θα τοποθετηθεί μπορεί να μην είναι τόσο “αρμονική”.

Οι αμερικανοί στο έγγραφό τους επισημαίνουν ότι είναι καθήκον τους να ενημερώσουν την ελληνική πλευρά για το ρίσκο που υπάρχει. Το θέμα αυτό  όπως λένε μπορεί να προκαλέσει “τεχνικά προβλήματα” αλλά και καθυστερήσεις στο πρόγραμμα. Προφανώς τεχνική λύση  υπάρχει, αλλά  εξίσου προφανές είναι ότι θα κοστίσει.

Η υπόθεση εκσυγχρονισμού των F-16 δεν είναι διόλου απλή. Γι΄ αυτό κι ακόμη ουδείς γνωρίζει πόσα αεροσκάφη θα εκσυγχρονίσουμε. Στο μόνο που επιμένουν οι Τσίπρας, Καμμένος και Βίτσας είναι πως το κόστος δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δις δολάρια. Πόσα αεροπλάνα εκσυγχρονίζονται μ΄ αυτό το ποσό; Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα!

Αρχικά ο αριθμός είχε προσδιοριστεί στα 85 αεροσκάφη που είχαν αγοραστεί από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή. Όσο οι ημέρες περνούν ο αριθμός αυτός τίθεται υπό αμφισβήτηση ,γιατί το κόστος εκσυγχρονισμού τόσων αεροσκαφών είναι μάλλον απίθανο να πέσει κάτω από το 1,4 δις.

Η επόμενη επιλογή είναι να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός μόνο 55 αεροσκαφών ,δηλαδή των F-16 που είχε αγοράσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1999.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν και κύκλοι του ΓΕΕΘΑ που έχουν μια πιο συνολική εικόνα των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. Που είναι πολλές,μεγάλες και επείγουσες. Ακόμη και η ΠΑ έχει κι άλλες σοβαρότατες εκκρεμότητες στα οπλικά της συστήματα, που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μείνουν πολύ χωρίς λύση.

Στο ΠΝ ήδη έχουν κάνει “εκπτώσεις” και μάλιστα μεγάλες. Ο εκσυχγρονισμος των φρεγατών MEKO του Στόλου, έχει “πέσει” στην κατηγορία του απλού συμμαζέματος και από τα 400 εκατομμύρια που υπολογιζόταν να δοθούν στο ΠΝ, έχουμε φθάσει στα 100.

Προς αμερικανικό εμφύλιο;

Ο πρόεδρος Τραμπ στις δηλώσεις του δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα έκανε λόγο για πώληση αεροσκαφών στην Ελλάδα από τον έναν αμερικανικό αεροναυπηγικό κολοσσό , την  Boeing. Η Lockheed Martin απο την οποία η Ελλάδα αγοράζει αεροπλάνα από το 1948, είναι ο άλλος. Η εμπλοκή της Boeing από τον ίδιο τον Τραμπ προκάλεσε έκπληξη στην Αθήνα. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου του στη Βουλή αποκάλυψε ότι και η Boeing έχει κάνει προσφορά για να εκσυγχρονίσει τα F-16 της ανταγωνίστριας εταιρείας. Ο Τραμπ μάλλον ήξερε πολύ καλά τι έλεγε. Τα σενάρια που θέλουν την Ελλάδα να εντάσσει στο αεροπορικό της οπλοστάσιο το αεροσκάφος “αεροπορικής υπεροχής” F-15 της Boeing,αναζωπυρώθηκαν μετά από την αποκάλυψη Καμμένου.

Ο “αμερικανικός ανταγωνισμός” μάλλον είναι καλοδεχούμενος από την Αθήνα, αφού μέσω αυτού μπορούν να προκύψουν καλύτερες τιμές και ίσως και μια μοίρα F-15,αν οι πληροφορίες για την προσφορά της Boeing αποδειχτούν ακριβείς. Το αεροσκάφος μπορεί να μην είναι “αόρατο” όπως το F-35, αλλά δικαιολογεί ακόμη τον χαρακτηρισμό αεροσκάφους “αεροπορικής υπεροχής”, αφού μπορεί να μεταφέρει τεράστιο οπλικό φορτίο σε πάρα πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Η περίπτωση της δεύτερης αμερικανικής εταιρείας δεν έχει προκύψει όσο ξαφνικά φαίνεται. Από το 2013, που η ΠΑ εξέφρασε  για πολλοστή φορά την επιθυμία εκσυγχρονισμού των F-16, η Boeing έκανε προτάσεις υποστηρίζοντας ότι μπορεί να κάνει τον εκσυγχρονισμό. Η Boeing έχει αναλάβει το πρόγραμμα μετατροπής F-16 σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετάνε χωρίς πιλότο και παίζουν το ρόλο “στόχων”.

Η δήλωση Τραμπ, δείχνει ότι οι πιθανότητες να έχουμε “αμερικανική αερομαχία” στην Αθήνα είναι πάρα πολλές. Θα πρόκειται για μια επανάληψη της “σύγκρουσης” του 1999. Τότε όλοι ήταν βέβαιοι μέχρι και λίγα λεπτά πριν από την έναρξη συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ πως η απόφαση θα ήταν F-15. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικαλέστηκε τις τουρκικές διαμαρτυρίες προς τις ΗΠΑ και η απόφαση που προέκυψε ήταν F-16.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης