Όταν επί μία εβδομάδα ένα νησί σου είναι αποκλεισμένο στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, για ποια…ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε; Η Σαμοθράκη εδώ και μία εβδομάδα είναι αποκομμένη και καμία δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Δεν είναι μόνο “οι καιρικές συνθήκες” που επικαλείται το υπουργείο Ναυτιλίας στην ανακοίνωσή του, στην οποία ξεχνά τα προβλήματα που παρουσίασαν τα πλοία της εταιρείας που κάλυπτε την ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σαμοθράκη.
Ότι κι αν είχε συμβεί ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει ότι τόσες μέρες δεν έχει βρεθεί μια λύση. Στο νησί έχουν εγκλωβιστεί τουρίστες οι οποίοι μάλλον δεν θα προτιμήσουν ποτέ ξανά για τις διακοπές τους το νησί. Τα ράφια στα καταστήματα του νησιού έχουν αρχίσει να αδειάζουν και γενικώς η όλη κατάσταση είναι τραγελαφική! Η Σαμοθράκη που έγινε γνωστή και από την ταινία “Οι Γενναίοι της Σαμοθράκης” θα περίμενε κάποιες γενναίες και γρήγορες αποφάσεις από το πρώτο 24ωρο που προέκυψαν τα προβλήματα, αλλά ακόμη αναμένει.
Το υπουργείο Ναυτιλίας με νεότερη ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι από σήμερα θα δοθεί μια κάποια λύση. Πολύ αργά για τη ζημιά που έχει υποστεί το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ενέργειες:
Το ταχύπλοο επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο “Andros Jet”, της εταιρίας “SeaJets” θα καλύψει άμεσα τις συγκοινωνιακές ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης.
Το σχέδιο της εμπλοκής του σκάφους ως τώρα διαμορφώνεται ως εξής:
– Το πλοίο αναχωρεί από τη Νάξο αύριο Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι.
– Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει -πρώτα- στο λιμάνι της Σαμοθράκης στις 22.00 το βράδυ της ίδιας μέρας (14 Αυγούστου).
– Από το λιμάνι της Σαμοθράκης θα εκτελέσει άμεσα δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κάνει ένα ακόμη μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο προς την Σαμοθράκη.
– Την επόμενη μέρα Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πλοίο θα εκτελέσει όσα δρομολόγια απαιτούνται ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Σαμοθράκη.

Όσον αφορά την τροφοδοσία του νησιού το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εξασφάλισαν την άμεση δρομολόγηση του οχηματαγωγού πλοίου (ανοικτού τύπου – ferry boat) «Άναξ» για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016