Ανησυχία για την ασφάλεια των δημοσιογράφων στην Ελλάδα

Τα περιστατικά επιθέσεων κατά δημοσιογράφων πληθαίνουν στην Ελλάδα. Και επίθεση δεν θεωρείται μόνο η σωματική βία. Τελευταίο κρούσμα η διαδικτυακή επίθεση κατά του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα, στη Μυτιλήνη. Υπάρχουν πολλών ειδών “φρούτα” πλέον τα οποία έχουν επιδοθεί σε επιχειρήσεις εκφοβισμού και προσπάθειας εκβιασμού δημοσιογράφων. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις για κάποια απ΄ αυτά τα “φρούτα” …

Ανακοίνωση συμπαράστασης για τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε ο δημοσιογράφος, Στρατής Μπαλάσκας, εξέδωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ τονίζει ότι «με αγανάκτηση και οργή πληροφορήθηκε για τις νέες ακρότητες αντιδημοκρατικών στοιχείων στη Μυτιλήνη που στρέφονται κατά της ελευθερίας της έκφρασης με τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που υπηρετούν το δικαίωμα στην απρόσκοπτη ενημέρωση των πολιτών.

Αυτή τη φορά στόχος, των γνωστών πλέον στις αρχές κύκλων, αποτέλεσε το μέλος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Στρατής Μπαλάσκας με αφορμή άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εμπρός» και τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ εκφράζει την «ολοένα και πιο έντονη ανησυχία του για την ασφάλεια των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ καθώς η αυξανόμενη θρασύτητα μιας δράκας ανθρώπων που διακατέχεται από μισαλλοδοξία, φανατισμό και φασιστικές αντιλήψεις, δεν αρκείται στις διαδικτυακές εξυβρίσεις αλλά καλεί πλέον δημοσίως σε πράξεις βίας εναντίον όσων έχουν στοχοποποιηθεί για τις μη αρεστές απόψεις τους».

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ καλεί τις Δικαστικές και τις Εισαγγελικές Αρχές να «σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εφαρμόσουν τη νομιμότητα στη Μυτιλήνη που αποτελεί τμήμα της Ελληνικής Επικρατείας και για το οποίο ισχύουν χωρίς καμία εξαίρεση το Σύνταγμα της Ελλάδας και οι νόμοι της χώρας».

Επίσης καλεί την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου να «σταματήσει τώρα την ανομία σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και επιπλέον να διερευνήσει με τις εσωτερικές διαδικασίες που προβλέπονται, αν υπάλληλοί της εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες».

Τέλος το διοικητικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει σε αντιδημοκρατικά και φασιστικά μορφώματα να εκφοβίσουν λειτουργούς της ενημέρωσης και σε κάθε περίπτωση θα στέκεται απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα άμεσου ή έμμεσου προπηλακισμού σε λειτουργούς της ενημέρωσης».

«Οι προκλήσεις δεν θα λυγίσουν κανέναν. Αντίθετα μας κάνουν πιο δυνατούς. Αυτοί που θα λυγίσουν στο τέλος θα είναι οι εχθροί της ενημέρωσης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016