Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
29/03/2024 | 13:07
Militaire News

Δώρο Πάσχα 2024: Τι ισχύει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού – Πότε πληρώνεται

Δώρο Πάσχα 2024: Τι ισχύει μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού - Πότε πληρώνεται

Ανακοινώθηκε η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ μικτά, που φέρνει αύξηση και στο Δώρο Πάσχα 2024. Δείτε τι ισχύει για την πληρωμή, πότε καταβάλλεται και πώς γίνεται ο υπολογισμός για όσους είναι δικαιούχοι Δώρου Πάσχα.

Πότε είναι η πληρωμή για το Δώρο Πάσχα

Από την στιγμή που ο κατώτατος μισθός αυξάνεται στα 830 ευρώ, συμπαρασύρει πολλά επιδόματα, ανάμεσά τους και το δώρο Πάσχα που έρχεται σε λίγο καιρό.

Συγκεκριμένα η πληρωμή για το Δώρο Πάσχα πρέπει να γίνει μέχρι και την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή για φέτος θα πρέπει να έχει πληρωθεί μέχρι και την 1η Μαΐου.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέχρι και τη Μεγάλη Τετάρτη, επομένως φέτος η πληρωμή του πρέπει να γίνει μέχρι την 1η Μαΐου.

Δικαιούχοι του δώρου Πάσχα είναι όλοι οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα, με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης.

Υπογραμμίζεται ότι το δώρο Πάσχα σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Μάλιστα, σε περίπτωση μη καταβολής του, οι εργοδότες κινδυνεύουν με αυστηρά πρόστιμα.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι 14, συγκεκριμένα είναι το Δώρο Πάσχα που είναι μισός μισθός, το επίδομα αδείας που είναι επίσης μισός μισθός και το Δώρο Χριστουγέννων που είναι ολόκληρος μισθός.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Επομένως, εάν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό ή 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Πώς ο υπολογισμός για το Δώρο Πάσχα

Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πραγματικά καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα,εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση.

Τακτικές αποδοχές αποτελούν, μεταξύ άλλων η αμοιβή για τακτική νόμιμη υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εργασία την Κυριακή, σε αργίες, σε νυχτερινές ώρες, τα πριμ παραγωγικότητας, το επίδομα κατοικίας κλπ όταν χορηγούνται κατ’επανάληψη σε τακτά χρονικά διαστήματα κλπ.

Μπορείτε να υπολογίσετε το Δώρο Πάσχα online και με λίγα κλικ, πατώντας ΕΔΩ.

Για τον νέο βασικό μισθό -στα 830-, το Δώρο Πάσχα για κάποιον που έχει προσληφθεί στην επιχείρηση που εργάζεται από τουλάχιστον 1/1/2024 είναι 432.29 ευρώ.

Ο νέος κατώτατος μισθός είναι 830 ευρώ μικτά, που σημαίνει 706 ευρώ καθαρά.

Τι ισχύει εάν δεν πληρωθεί το δώρο Πάσχα

Για την καθυστέρηση καταβολής των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, επισύρονται ποινικές κυρώσεις, με βάση τις οποίες προβλέπεται με φυλάκιση μέχρι 6 μηνών και χρηματική ποινή της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Ειδικότερα, εάν το δώρο Πάσχα δεν έχει καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης