Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
27/04/2024 | 14:00 (ενημερώθηκε 2 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Στα όρια της γραφικότητας η «ελληνοτουρκική προσέγγιση» με …Ρομέο και Ιουλιέττα

Στα όρια της γραφικότητας η «ελληνοτουρκική προσέγγιση» με ...Ρομέο και Ιουλιέττα
Ενημερωτική εκδήλωση με την συμμετοχή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χαρδαλιά για τα έργα πολιτισμού που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα "ΑΤΤΙΚΗ", Πέμπτη 18 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η «ελληνοτουρκική προσέγγιση» στα όρια της γραφικότητας και αυτό αφορά δυστυχώς μόνο στην ελληνική κυβέρνηση καθώς όπως διαπιστώνουμε το καθεστώς Ερντογάν παίρνει ότι θέλει την ίδια ώρα που εμείς συζητάμε μάλλον τι μπορούμε να παραχωρήσουμε.

Κι αν η κυβέρνηση έχει επιλέξει τον εύκολο για την ίδια αλλά καταστροφικό για τα εθνικά μας συμφέροντα δρόμο, δεν σημαίνει ότι πρέπει  να μένουν εκτός κριτικής όσα απίθανα γίνονται.

Μετά από τους Τούρκους τουρίστες που θα σώσουν τον τουρισμό στη Μυτιλήνη κι έσπευσε να τους υποδεχτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός (!!!), τώρα έχουμε παράσταση με Ρομέο και Ιουλιέττα στην Πόλη , την οποία παρακολούθησαν μαζί οι υπουργοί Πολιτισμού Ελλάδας και Τουρκίας.

Είναι κακό οι «πολιτιστικές συναντήσεις» των δύο χωρών; Καθόλου κι έτσι κι αλλιώς συναντώνται εδώ και αιώνες. Κακό είναι να αφήνεις την Τουρκία να «κάνει παιχνίδι» με τα συμφέροντα της χώρας, πουλώντας και «πολιτιστικά παραμύθια».

Το ρεπορτάζ από το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Το σαιξπηρικό θεατρικό έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», σε ελληνοτουρκική συμπαραγωγή, παρακολούθησε μαζί με τον Τούρκο ομόλογό της Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη. Την παράσταση παρακολούθησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες στο πλαίσιο του 6ου γύρου συνομιλιών για τη θετική ατζέντα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του Λευτέρη Γιοβανίδη, παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες – ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά – και ο θίασος αποτελείται από Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς. Το έργο έφερε κοντά τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς Ελλάδας και Τουρκίας, συνεισφέροντας στην οικοδόμηση πολιτιστικής γέφυρας και θετικού κλίματος, ανάμεσα τους δύο λαούς.

Το έργο, το οποίο έκανε πρεμιέρα χθες στην Κωνσταντινούπολη (στο Πολιτιστικό Κέντρο Ατατούρκ, ΑΚΜ), θα συνεχίσει να παίζεται μέχρι την Κυριακή 28 Απριλίου, ενώ παρουσιάστηκε ήδη στις 21 και 22 Απριλίου στην Άγκυρα.

Σε από κοινού δηλώσεις των δύο υπουργών, λίγο μετά τη συνάντησή τους, η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι είχε μια πολύ καλή ατζέντα με τον Τούρκο ομόλογό της, ενώ για τη συνεργασία των Ελλήνων και Τούρκων ηθοποιών και συντελεστών πάνω στο έργο του Σαίξπηρ εξέφρασε την άποψη ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για να μπορέσουμε να συσφίξουμε περισσότερο τις πολιτιστικές σχέσεις των δύο λαών.

Η υπουργός είπε επίσης ότι και οι δύο πλευρές, Έλληνες και Τούρκοι, συμφώνησαν ότι οι αυτές οι πολιτιστικές σχέσεις «πρέπει να ενισχυθούν και θα ενισχυθούν».

Αναφερόμενη η κ. Μενδώνη στην κοινή ελληνοτουρκική θεατρική παράσταση – με προφανή τον συμβολισμό της τόσο όσον αφορά στο ίδιο το έργο, όσο και τα μηνύματα που βγαίνουν από αυτή τη συνεργασία – είπε με νόημα ότι «είναι ένα έργο που δείχνει πόσο αδιέξοδες μπορεί να είναι, τις περισσότερες φορές, σχέσεις παλιές εχθρικές που διαιωνίζονται, αλλά και πώς όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να υπερκεραστούν και να υπερνικηθούν με την ανθρώπινη επαφή».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης