Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
21/09/2023 | 04:46 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)

Πανελλαδική απεργία για ένα 24ωρο σήμερα Πέμπτη (21/9). Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό θα είναι η Αθήνα. Την απεργία προκήρυξαν οι ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα με αφορμή την ψήφιση του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, εκδόθηκαν νέες ανακοινώσεις από τους εργαζόμενους στο μετρό και τον ΟΑΣΑ (λεωφορεία) για τη συμμετοχή στην απεργία. Όλες οι πληροφορίες για τα ΜΜΜ και τη συμμετοχή στην απεργία.

Οι πτήσεις στα αεροδρόμια, θα εκτελούνται κανονικά καθώς το Πρωτοδικείο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση που είχε προκηρύξει για την Πέμπτη η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Απεργία ΜΜΜ 21/9 – Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό, στάση εργασίας σε τραμ, δρομολόγια στα λεωφορεία

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η στάση εργασίας (από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ ως τη λήξη της βάρδιας) που είχαν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία του ΟΑΣΑ. Οι εργαζόμενοι εξέδωσαν έκτακτη ανακοίνωση ενημερώνοντας το επιβατικό κοινό για την αναστολή των στάσεων εργασίας, σημειώνοντας παράλληλα: «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία του ΕΚΑ για την ίδια ημέρα είναι νόμιμη και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει». Συνεπώς, ανάλογα με την συμμετοχή των εργαζομένων, είναι άγνωστο τελικά πόσα λεωφορεία θα βγουν στους δρόμους.

Για τα τρόλεϊ, εκδικάζεται στο Πρωτοδικείο η σχετική υπόθεση την Πέμπτη. Μέχρι την ώρα έκδοσης, δεν κυκλοφορούν στους δρόμους.

Δεν θα λειτουργήσουν οι Γραμμές 1, 2 και 3 του Μετρό, λόγω απεργιακών κινητοποιησεων σωματείων εργαζομένων την Πέμπτη (21/9), μετά από νεότερη ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ αργά το βράδυ της Τετάρτης. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος δεν θα λειτουργήσει. 

Οι εργαζόμενοι στο μετρό, δήλωναν μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, ότι θα μετέχουν κανονικά στην 24ωρη απεργία του ΕΚΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο μετρό θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης 21 Σεπτεμβρίου μετά από πολύωρη σύσκεψη των εργαζομένων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

apergia, απεργια μετρο, απεργια σημερα

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι έλαβαν αγωγή για «κήρυξη παράνομης απεργίας».

Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι:

«Στο δικόγραφο της αγωγής καταχωρήθηκε το εξής ψεύδος: Την Τετάρτη 20/9/2023 εστάλη στα υπηρεσιακά email όλων των εργαζομένων της εταιρείας μας (ΣΤΑΣΥ) δελτίο Τύπου – ανακοίνωση των εναγομένων σωματείων. Με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση, η εταιρεία μας ΣΤΑΣΥ, έλαβε γνώση για την απόφαση των εναγομένων σωματείων, να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, κατά την Πέμπτη 21/9/2023» σημειώνουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν:

«Το ψευδέστατο έγκειται στο γεγονός ότι, δήθεν το σωματείο μας, απέστειλε στη ΣΤΑΣΥ σχετικό δελτίο Τύπου. Σας βεβαιώνουμε ότι τέτοιο δελτίου Τύπου δεν έχει αποσταλεί από το σωματείο μας. Αυτά είναι τα νέα ήθη που άρχισε να εξωτερικεύει η εργοδότρια εταιρεία ΣΤΑΣΥ. Την καταγγέλλουμε δημοσίως με οργή».

Με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας θα συμμετάσχει στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο Ηλεκτροδηγών Τραμ Αττικής.

Έτσι, το Τραμ θα λειτουργήσει από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 13:30.

Οπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Σωματείο «ως μέλη του Ε.Κ.Α και μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου, αποφασίσαμε την συμμετοχή μας, με στάση εργασίας από τις 13:30 έως την λήξη της βάρδιας, στην Πανεργατική Παναθηναϊκή Απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου».

Στάσεις εργασίας στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη

Νόμιμη κρίθηκε και η απεργία στα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης. Με στάσεις εργασίας θα συμμετάσχει το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ στην αυριανή απεργία που προκήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος (ΟΣΜΕ).

Οι στάσεις εργασίας στα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθούν αύριο Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Κανονικά θα κυκλοφορήσουν τα ειδικά διασκευασμένα οχήματα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες. Επιπλέον, κανονικά θα κυκλοφορήσουν και τα λεωφορεία της νυχτερινής γραμμής Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

Ακυρώσεις δρομολογίων και τροποποιήσεις στον Προαστιακό

Ματαιώσεις και τροποποιήσεις σε δρομολόγια του Προαστιακού Αθηνών και Πάτρας θα υπάρξουν, την Πέμπτη (21/09), λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας – ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας – και της συμμετοχής των σωματείων εργαζομένων σε αυτή με τρίωρη στάση εργασίας [από τις 21:00 έως τα μεσάνυχτα].

{https://twitter.com/HellenicTrain/status/1704556292960849981}

Σχολεία – Απεργούν δάσκαλοι και καθηγητές

Οι δάσκαλοι και καθηγητές, όπως ανακοίνωσαν τα σωματεία τους, θα συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης της ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Πανελλαδικής Απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε τους/τις εργαζόμενους/ες να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα.

Η ΟΛΜΕ καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 10.30 π.μ.»

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της προκηρύττει 24ωρη απεργία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών Φροντιστηρίων, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και ΙΕΚ, για την Πέμπτη, 21η Σεπτεμβρίου 2023, με κύριο αίτημα την απόσυρση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας το οποίο εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα εκείνη. «Ενός σχεδίου νόμου που «συμπληρώνει» τις διατάξεις του Νόμου Χατζηδάκη, αλλά προσθέτει μια εφιαλτική διάσταση. Την αλλαγή παραδείγματος, όχι μόνο για την εργασία, αλλά για τις ζωές μας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Νοσοκομεία: Μετέχουν γιατροί και νοσηλευτές στην απεργία

Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης 21/09/23 που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, και στη συγκέντρωση των σωματείων στις 10:30 στο Σύνταγμα, και καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου «προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του. Τα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) που αναφέρει: «Να αποσυρθεί τώρα το νέο αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για σημαντική μείωση των ωρών εργασίας. Το αίτημά μας για 30ωρο, 6ωρο, πενθήμερο, 1 ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό μετά από κάθε ενεργή εφημερία, μπορεί να ικανοποιηθεί».

Η απόφαση για τα ΤΑΞΙ – Τι ανακοίνωσε ο ΣΑΤΑ

Κανονικά φαίνεται πως κυκλοφορούν την Πέμπτη 21/9 τα ΤΑΞΙ ημέρα κατά την οποία τα ΜΜΜ θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις συμμετέχοντας στην απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Το ΣΑΤΑ στο Facebook εξέφρασε τη στήριξη στις κινητοποιήσεις αναφέροντας: «Το ΣΑΤΑ στηρίζει την αυριανή απεργία των εργαζομένων

Την αντίθεσή του στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο δηλώνει το ΣΑΤΑ και στηρίζει την αυριανή απεργία που κήρυξαν η ΑΔΕΔΥ και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων: εξαήμερη εργασία, απασχόληση σε πολλούς εργοδότες, μέχρι και 13 συνεχόμενες ώρες εργασίας, επιβολή προστίμου μέχρι και 5.000 ευρώ στους απεργούς που παρεμποδίζουν από την εργασία τους, άλλους εργαζόμενους.

Η απεργιακή συγκέντρωση ορίστηκε στις 10.30 π.μ στο Σύνταγμα και η προσυγκέντρωση στην Ομόνοια στις 09.45 π.μ.».

Κανονικά οι πτήσεις στα αεροδρόμια

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε η απεργία της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ), που είχαν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία.

Ως εκ τούτου, κανονικά θα πραγματοποιούνται οι πτήσεις από και προς τα ελληνικά αεροδρόμια μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών το οποίο και έκρινε παράνομη και καταχρηστική την εξαγγελθείσα απεργία τους.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Σε 24ωρη απεργία κάλεσε για αύριο τα μέλη της η ΠΕΝΕΝ (σ.σ. ναύτες) η οποία στηλιτεύει ως «προδοτική και υπονομευτική» της στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε τη σύγκλιση του οργάνου.

ΑΔΕΔΥ: Η ανακοίνωση για την απεργία

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της, απαιτεί την απόσυρσή του και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται την ίδια μέρα σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης (21.09.2023).

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Πανεργατικής Παναθηναϊκής Απεργίας, την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, ενάντια στο «νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης». Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Απαιτούμε την απόσυρσή του και καλούμε σε απεργιακή ενωτική συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος και ώρα 11 π.μ.».

Το ΠΑΜΕ καλεί στην απεργία προκειμένου να μην περάσει το «νομοσχέδιο-κτηνωδία» του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΠΑΜΕ κάνει λόγο για νομοσχέδιο «τερατούργημα» που «επιβάλει 13ωρες δουλειάς την ημέρα, 78ωρες δουλειάς την εβδομάδα, προχωρά στην κατάργηση του διαλείμματος της εργασίας, μιας σειράς επιδομάτων ως αποτέλεσμα της κυριαρχίας των νέων ελαστικών μορφών απασχόλησης, του πενθήμερου και της Κυριακής αργίας και σε μια σειρά νέους κλάδους όπως στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών».

Επίσης, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα: Πάτρας, Λαυρίου – Ανατ. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Αρτας, ΒΣ Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας, Φωκίδας. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών, Λογιστών, Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Φαρμάκου.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ είναι στις 10:30 στο Σύνταγμα.

Απεργιακές συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Στην Αθήνα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Σεπτέμβριου, στις 10.30 π.μ. στην Πλατεία Συντάγματος. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Στην Πάτρα, στις 10.30 π.μ. έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου (Κολοκοτρώνη 20). Στο Αλιβέρι, στις 10 π.μ. στο Άγαλμα Λιγνιτωρύχου. Στη Βέροια, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου. Στα Ιωάννινα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Ακόμα, απεργιακή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Ελευθερίας. Στην Ιστιαία, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στο Μαντούδι, στις 10.30 π.μ. στην πλατεία. Στη Νάουσα, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Στη Χαλκίδα, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στα Χανιά, στις 10 π.μ. στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης