Υποστηριξε το militaire
Ιστορία ΠΝ
20/12/2020 | 06:00 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Στα άκρα” η ιστορία του θρυλικού ΑΔΡΙΑ!

Όσες φορές κι αν διαβάσεις, όσες φορές κι αν ακούσεις την ιστορία του ΑΔΡΙΑ πάντα θες ακόμη μία! Το κατόρθωμα του πληρώματος του θρυλικού ΑΔΡΙΑ, γράφτηκε στη παγκόσμια ιστορία.

Η εκπομπή της ΕΡΤ2, «ΣΤΑ ΑΚΡΑ», με τη Βίκυ Φλέσσα, έκανε μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκπομπή για την ιστορία του ΠΝ.

Ο αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, κυβερνήτης του θρυλικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», καθώς και του αντιτορπιλικού «Βέλος», Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος, εξιστόρησε τα κατορθώματα της ναυτοσύνης των Ελλήνων από αρχαιοτάτων χρόνων.

Την  ιστορία του αντιτορπιλικού «Αδρίας», το οποίο τον Οκτώβριο του 1943 κόπηκε στα δύο, αφότου προσέκρουσε σε επιθαλάσσια γερμανική νάρκη έξω από την Κάλυμνο, διηγήθηκε  ο υιός του επιζώντος -τότε- ναύτη Γεωργίου Τασσά,δρ Κωνσταντίνος Τασσάς, πολιτικός μηχανικός και οικονομολόγος. Δείτε ΕΔΩ τη συνέντευξη του στο Militaire.gr.

 

Όπως εξιστορεί και στο βιβλίο, που έγραψε για τον πατέρα του ο δρ Κ. Τασσάς υπό τον τίτλο «Ο τελευταίος ήρωας του θρυλικού αντιτορπιλικού “Αδρίας” L-67», η ζωή του Γιώργου Τασσά ήταν μία οδύσσεια, με στόχο η  «Ιθάκη» του να είναι η τήρηση της υπόσχεσης, που έδωσε ο μικρός τότε Γιώργος προς τον θείο του, τον διεθνούς φήμης Έλληνα μαθηματικό, φίλο του Αλβέρτου Αϊνστάιν, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, να γίνει ένας χρήσιμος και μορφωμένος άνθρωπος.

Στην εκπομπή μίλησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος επεσήμανε το ελεύθερο και δημοκρατικό φρόνημα του αειμνήστου Γεωργίου Τασσά, με τον οποίον διατηρούσε φιλικές σχέσεις ενόσω ευρισκόταν εν ζωή και  υπενθύμισε  ότι ο Γ. Τασσάς βοήθησε στη φυγάδευση Ελλήνων επιστημόνων και διανοητών προς τη Γαλλία τον Δεκέμβριο του 1945 με το πλοίο «Ματαρόα», που έφτασε έως τον Τάραντα της Ιταλίας, καταλήγοντας ότι -κατά τη γνώμη του και πάνω από τα ηρωικά κατορθώματα- η πλέον κομβική στιγμή αυτού του πολυτάραχου βίου του ήρωα Γεωργίου Τασσά ήταν τελικά η συνάντηση με τη σύζυγό του Ελένη, με την οποία πορεύτηκαν μαζί όλα τα χρόνια της τρικυμισμένης τους ζωής.

Όλη η εκπομπή ΕΔΩ

 

Παρουσίαση-αρχισυνταξία-δημοσιογραφική επιμέλεια: Βίκυ Φλέσσα.

Σκηνοθεσία: Χρυσηίδα Γαζή.

Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Χατζηπαναγιώτης.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λαζαρίδης.

Σκηνογραφία: Άρης Γεωργακόπουλος.

Motion graphics: Τέρρυ Πολίτης.

Μουσική σήματος: Στρατής Σοφιανός.

Φωτογραφίες: Μάχη Παπαγεωργίου.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης