Ο υπουργός Άμυνας της  Τουρκίας δήλωσε ότι ενδέχεται να υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση των S-400! Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα δείχνει να κάνει πίσω στις αμερικανικές πιέσεις.

“Μπορεί η παραλαβή τους να μην γίνει τον  Ιούνιο αλλά  τους επόμενους μήνες”, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί  Ακάρ σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Η παράδοση των S-400 είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, μέχρις ότου η Ρωσία πρότεινε να γίνει  ένα μήνα πριν.

Τούρκοι αξιωματούχοι την περασμένη εβδομάδα δήλωναν ότι συνεργάζονται με την Ουάσινγκτον για να καθορίσουν ημερομηνία για πιθανή επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ , πιθανώς τον Ιούλιο.

Ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας,στο Bloomberg  δήλωσε  ότι δεν υπήρξε αλλαγή στο  συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα. Ο Ακάρ άλλα δηλώνει χωρίς να διευκρινίζει αν  η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους ή αποσκοπεί  στην έναρξη διαλόγου με τις ΗΠΑ. Είπε ακόμη  ότι η Τουρκία θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση της τελευταίας πρότασης των ΗΠΑ να πουλήσει το σύστημα  Patriot μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο .

Οι ΗΠΑ, νωρίτερα αυτό το μήνα, ζήτησαν από την Άγκυρα να καθυστερήσει την παράδοση του συστήματος έως το 2020, αλλά οι Τούρκοι αξιωματούχοι και ο  Ερντογάν έχουν δεσμευθεί να προχωρήσουν, παρά τον υψηλό κίνδυνο κυρώσεων από τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να βυθίσουν τη χώρα σε οικονομική αναταραχή.

 

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016