Οι αρχές της Τουρκίας αρνήθηκαν να χορηγήσουν διαπίστευση σε συνεργάτη του γερμανικού δημόσιου ραδιοφωνικού δικτύου Norddeutscher Rundfunk (NDR), έγινε γνωστό χθες, ενώ άλλα δύο γερμανικά ΜΜΕ γνωστοποίησαν την Παρασκευή πως δεν δόθηκαν διαπιστεύσεις σε δημοσιογράφους τους.
Ο Χαλίλ Γκιουλμπεγιάζ, συνεργάτης του NDR, εξασφάλιζε διαπίστευση τα τελευταία δύο χρόνια, διευκρίνισε το γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD χθες.
«Έκανα απλά το καθήκον μου ως δημοσιογράφος», αλλά μετά «την απόρριψη» του αιτήματος να του χορηγηθεί διαπίστευση «δεν είμαι σε θέση πλέον να συνεχίσω τη δουλειά μου στην Τουρκία», σημείωσε ο Γκιουλμπεγιάζ, ο οποίος ζει στο Βερολίνο. Έκανε λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας της ενημέρωσης».
Ο Γεργκ Μπράζε, επικεφαλής του γραφείου του δημόσιου γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF στην Κωνσταντινούπολη, και ο Τόμας Ζάιμπερτ, βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας Tagesspiegel του Βερολίνου στην Τουρκία — επί 22 χρόνια — είδαν επίσης να απορρίπτονται οι αιτήσεις τους για διαπιστεύσεις, επιβεβαίωσαν τα μέσα ενημέρωσης για τα οποία εργάζονται προχθές Παρασκευή.
Δεν δόθηκε η παραμικρή εξήγηση για τους λόγους της απόφασης αυτής από μέρους των τουρκικών αρχών. Οι δημοσιογράφοι έλαβαν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απλά τους ενημέρωναν ότι οι αιτήσεις τους για την ανανέωση των διαπιστεύσεών τους απορρίφθηκαν.
Πολλοί ακόμη ξένοι ανταποκριτές περιμένουν ακόμη να μάθουν εάν θα ανανεωθούν οι διαπιστεύσεις τους το 2019. Σε πολλούς δημοσιογράφους δεν δόθηκε καν πρόσβαση στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας κι ενός αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Πέμπτη.
Ο τρόπος που η τουρκική κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ έχει απασχολήσει πολύ και στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2017, η σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, δημοσιογράφου της Die Welt, πυροδότησε μείζονα διπλωματική κρίση. Παρέμεινε υπό κράτηση για έναν χρόνο χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες, πριν να του επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016