Το καθεστώς Ερντογάν δεν έχει κανένα πρόβλημα να πληρώνει δισεκατομμύρια για οπλικά συστήματα. Τελευταίο παράδειγμα τα 2,5 δις δολάρια που πληρώνει για τους S-400. Την ίδια ώρα όλοι οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η αποφυγή της κατάρρευσης και η επάνοδος του ΔΝΤ στην Τουρκία είναι το πιθανότερο σενάριο αν και η κυβέρνηση το “ξορκίζει” διαρκώς.

Όπως γράφει το Ahval το ποσοστό ανεργίας στην Τουρκία ανήλθε σε 14,7% τον Ιανουάριο, το υψηλότερο εδώ και  μια δεκαετία. Αυτό σημαίνει ότι  4,67 εκατομμύρια πολίτες είναι άνεργοι, 1,25 εκατομμύρια περισσότεροι από πέρυσι.

Οι τουρκικές εταιρείες απολύουν  εργαζόμενους καθώς η βαθιά οικονομική ύφεση μειώνει το κέρδος και αναγκάζει ορισμένες επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για πτώχευση ή αναδιάρθρωση των χρεών τους.

Το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Τουρκία ανήλθε στο 26,7%, το υψηλότερο σε σχέση με το 24,5% το Δεκέμβριο. Η ανεργία στον γεωργικό τομέα ,αυξήθηκε στο 16,9% τον Ιανουάριο από 15,6% τον προηγούμενο μήνα.

Η κυβέρνηση  Ερντογάν επιδιώκει να αναστρέψει την οικονομική ύφεση της Τουρκίας με περικοπές φόρων και βοήθεια στις χρεωμένες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Έχει αποκλείσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα ολοκλήρωσε ένα  πρόγραμμα δανείων από το ΔΝΤ, το 2008.

Η λίρα υποχώρησε κατά 28% έναντι του δολαρίου πέρυσι, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στο 25,2%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και  15 χρόνια.

Η λίρα υποχώρησε 0,5% στα 5,8 ανά δολάριο στην Κωνσταντινούπολη  αργά το βράδυ, έχοντας συνολικές  απώλειες φέτος  9%.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016