Το ξεκίνησε ο Αρχηγός του τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Ακάρ. Το στήριξε “δημοσιογραφικά” ο μυστικοσύμβουλος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καραγκιούλ. Και χθες το υπενθύμισε ο ίδιος ο Ερντογάν. Είναι το τουρκικό δόγμα των “2,5 πολέμων” που η Άγκυρα πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει…
Το δόγμα των 2,5 πολέμων  παρουσιάστηκε  για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο Γκιούλ, σε ομιλία του στην Στρατιωτική Ακαδημία στις 12/10/2012.  Ο τότε Πρόεδρος υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να προετοιμαστεί να πολεμήσει με δυο εχθρικές χώρες, τη Συρία και την Ελλάδα. Ο “μισός πόλεμος” ,σύμφωνα μ΄ όσα είχε πει ο Γκιουλ, αφορά στον ενδεχόμενο εμφύλιο που θα ξεσπάσει στο εσωτερικό με το ΡΚΚ , το οποίο θα θελήσει κατά τους Τούρκους, να εκμεταλλευτεί την κατάσταση.
Εμπνευστής της τουρκικής στρατηγικής είναι Πρέσβης , εκ των “σοφών” που μετείχε στον ελληνοτουρκικό διάλογο.
Στην  Τουρκία κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία σχετικά με το θέμα.  Εμείς ως γνωστόν δεν διαβάζουμε , δεν παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και αγνοούμαι βασικά ζητήματα.
Η Τουρκία, μετά από το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , προχώρησε σε ριζική αναδιοργάνωση των ΕΔ της ,με στόχο να μπορεί να υποστηρίξει το δόγμα των 2,5 πολέμων. Το Militaire.gr είχε αναφερθεί αναλυτικά στο θέμα μέσω μιας συνέντευξης με τον Χρήστο Μηνάγια, που γνωρίζει άριστα τα θέματα της Τουρκίας. Διαβάστε ΕΔΩ όλη τη συνέντευξη.
Γιατί τόσο άγχος να αποδείξει το καθεστώς Ερντογάν ότι είναι ικανή η Τουρκία να αντέξει τις ταυτόχρονες αναμετρήσεις; Η κατάσταση στο Αφρίν δεν είναι καλή, στην Συρία η Τουρκία είναι χαμένη και στην Κύπρο η Άγκυρα γνωρίζει ότι δεν μπορεί να κάνει πολλά, έχοντας απέναντί της τεράστια συμφέροντα που την ξεπερνούν. Ίσως η μόνη διέξοδος για να κάνει μια εύκολη –όπως πιστεύει– προβολή ισχύος είναι προς το Αιγαίο.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016