Υποστηριξε το militaire
Ιστορία Πρώτη Γραμμή
26/04/2019 | 08:00 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Το πρόσωπο του Ιησού! Το μυστήριο της Σινδόνης

Το πρόσωπο του Ιησού! Το μυστήριο της Σινδόνης

Το “Ιερό Σάβανο” του Ιησού Χριστού, το οποίο φυλάσσεται στο Βατικανό, αποτελεί μέχρι σήμερα, κατά τους ειδικούς, τη μεγαλύτερη ίσως ανακάλυψη σχετικά με το πρόσωπο του Χριστού.

Τι είναι η Σινδόνη;
Το ιερό Σάβανο είναι ένα ύφασμα που αποκαλείται αλλιώς και “Σινδόνα του Τουρίνου”. Πάνω του φέρει αποτύπωμα ενός άνδρα που έχει καρφιά στα χέρια και τα πόδια και σοβαρό τραυματισμό στο στήθος. Επίσης, η ανδρική μορφή που αχνοφαίνεται πριν σταυρωθεί, είχε μαστιγωθεί και υποστεί τραύμα στο κρανίο. Το μήκος της είναι 4 μέτρα και 35 πόντους. Φυλάσσεται μέσα σε ασημένιο κουτί, επιμελώς διπλωμένη, στο παρεκκλήσι του οίκου της Σαβοΐας, στο Τουρίνο της Ιταλίας. Μέχρι τώρα η Σινδόνα από το 1354 μ.Χ. που έγινε γνωστή, έχει εκτεθεί σε επίδειξη μόνο πέντε φορές.

Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, η Σινδόνη φέρει την εικόνα ενός γενειοφόρου άνδρα, εμπρός και πίσω, ηλικίας περίπου 33 ετών, με ύψος περίπου 1,80 μ. και βάρος 77 κιλά. Σε όλο το μήκος του υφάσματος υπάρχουν κηλίδες αίματος που αποδίδονται σε θάνατο από σταύρωση. Είναι εμφανείς τρύπες από καψίματα και μερικές σταγόνες νερού από την πυρκαγιά του 1532. Ο άνθρωπος της Σινδόνης φέρει στους καρπούς των χεριών και στα πόδια σημάδια από αίμα που σημαίνει ότι σταυρώθηκε και επίσης στην πλάτη σημάδια από μαστίγωση. Στο πρόσωπο, υπάρχουν διογκώσεις που είναι αιματώματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ορατά στο δεξί μάγουλο. Σε όλο το σώμα υπάρχουν σημάδια από μώλωπες και πληγές. Στο μέτωπο, στον αυχένα και στα μαλλιά που είναι μακριά, υπάρχει αίμα, ενώ πληγές καλύπτουν την περιφέρεια του κεφαλιού, που μάλλον έχουν προκληθεί από στεφάνι φτιαγμένο από μυτερά αγκάθια. Στο στήθος και στην πλάτη φαίνονται γδαρσίματα, που πιθανώς έγιναν από μαστίγιο, όργανο βασανισμού των ρωμαϊκών χρόνων. Στη δεξιά ωμοπλάτη, υπάρχουν τετραγωνικές εκχυμώσεις που αποδίδονται σε βαρύ αντικείμενο, που μπορεί να ήταν ο οριζόντιος δοκός του σταυρού που ο καταδικασμένος κουβαλούσε μέχρι τον τόπο της εκτέλεσης. Στη δεξιά θωρακική περιοχή βρέθηκαν σημάδια αίματος, που έχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα πτωτικού αίματος.

Όλα αυτά τα στοιχεία που προκύπτουν απο την ανάλυση και μελέτη του σαβανου αποδεικνύουν, κατά τους ερευνητές, ότι πρόκειται για το σάβανο του Ιησού Χριστού, καθώς όλα τα προαναφερθέντα συγκλίνουν στα Πάθη του Χριστού και στην τελική του Σταύρωση.


Η αξία της Σινδόνης
Μετά την ανακάλυψη του Ιερού Σαβανου, οι Καθολικοί το θεώρησαν ως το ιερότερο και σπουδαιότερο κειμήλιο της θρησκευτικής τους ιστορίας. Θεώρησαν μάλιστα ότι με το ύφασμα αυτό τύλιξαν τον Ιησού και Τον τοποθέτησαν στο τάφο του. Ωστόσο, πολλοί ήταν εκείνοι που προέβαλλαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις για την προέλευση της Σινδόνης αυτής.
Έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης μεταξύ της θρησκευτικής και της επιστημονικής κοινότητας για αιώνες, καθώς υποστηρίζεται ότι πρόκειται για το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού μετά την αποκαθήλωσή του από τον Σταυρό, ενώ σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες αποτελεί ανθρώπινο δημιούργημα. Επιστημονικές αναλύσεις και χρονολογήσεις του υφάσματος χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα, όταν παρατηρήθηκε πως οι χρωματικοί τόνοι των εικόνων της Σινδόνης είχαν μάλλον το χαρακτήρα φωτογραφικών αρνητικών. Το 1988, τρεις ανεξάρτητες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης της Αριζόνας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ελβετίας αντίστοιχα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για δημιούργημα που χρονολογείται την περίοδο 1290-1390. Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποδέχτηκε τη Σινδόνη ως μη αυθεντική.

Μάλιστα μετά το τέλος των ερευνών που διεξήχθησαν προκειμένου να αποδειχθεί τι ισχυέι τελικά ο McCrone, φημισμένος ερευνητής δήλωσε:
“Δεν βρήκα τίποτε που να με βεβαιώνει ότι η Σινδόνη είναι γνήσια. Δεν βρήκα, λόγου χάριν, καμιά ένδειξη ότι το αίμα πάνω στο αρχαίο ύφασμα είναι πραγματικά αίμα. Ούτε βρήκα ότι τα αποτυπώματα του σώματος πάνω στην Σινδόνη δημιουργήθηκαν από αναλαμπή μυστηριώδους φωτός. Πιστεύω ότι η απεικόνιση πάνω στην Σινδόνη είναι στην πραγματικότητα ζωγραφιστή με νερομπογιά” και καταλήγει ο McCrone. “Οι 40 επιστήμονες που εργάστηκαν πάνω σ΄ αυτή την οθόνη, συμπέραναν ότι είναι γνήσια, δηλαδή όλοι εκτός από εμένα, επειδή είμαι ο μόνος που πιστεύω ότι η Σινδόνα είναι μια φάρσα απάτης… Αν κάποτε οι εκκλησιαστικές αρχές επιτρέψουν στους επιστήμονες να χρονολογήσουν την ‘Σινδόνη του Τουρίνου” χρησιμοποιώντας την μέθοδο το “ΑΝΘΡΑΚΑ 14″, είμαι βέβαιος ότι τότε θα αποδειχθεί, θετικά και πάνω από κάθε αμφιβολία, πως η Σινδόνη αυτή δεν είναι παρά μια απάτη”.

Λίγο καιρό μετά τις δηλώσεις του που αρχικά αμφισβητήθηκαν, ήρθε επίσημη ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώθηκαν τα συμπεράσματα του ερευνητή. “Το σάβανο δεν είναι του Ιησού: (Τορίνο, 14). Επιστημονικοί έλεγχοι απέδειξαν ότι το “Σάβανο του Τουρίνου” που επί αιώνες πιστευόταν ότι ήταν το γνήσιο ένδυμα που συνόδεψε τον Χριστό στον τάφο, αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψεύτικο, ανακοίνωσε ο Καρδινάλιος του Τουρίνου, Αναστάσιο Μπαλεστρέρο.

Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα η θρησκευτική πλευρά δεν έχει αποδεχτεί πλήρως τις αποδείξεις της ερευνητικής πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Καθολικοί ιερείς και οι μυροφόροι μέχρι και σήμερα αποκαλούν το ύφασμα που φορούν “Σινδόνη”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης