Υποστηριξε το militaire
Άποψη
08/01/2021 | 06:12 (ενημερώθηκε 3 έτη πριν)
Militaire News

“Το πιο καλό δώρο, στη 200η επέτειο της παλιγγενεσίας,είναι ο αγωγός φυσικού αερίου: Ιωάννης Καποδίστριας”

“Το πιο καλό δώρο, στη 200η επέτειο της παλιγγενεσίας,είναι ο αγωγός φυσικού αερίου: Ιωάννης Καποδίστριας”

Αφιερώνεται στη μνήμη του δημοσιογράφου Κώστα Μπετινάκη, επί χρόνια υπεύθυνου για τα διεθνή θέματα στην εφημερίδα: “ΤΑ ΝΕΑ”. Ο οποίος πέραν των αναρτήσεων γραπτών μου, στο site του: “styx.gr”, προέβαλε τις ίδιες αυτές ιδέες για το ενεργειακό και την πολιτική γεωοικονομία, στο 15ο Δημοσιογραφικό συνέδριο της Σαμοθράκης, στα 2007. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και διατελέσας Έλληνας επίτροπος στην Ε. Ε., για την Ενέργεια. Ο οποίος, αν και παρών, όπως έμαθα, σίγησε.   

                                                                                                                                                                       

                                                                           Γράφει ο Χρήστος Κηπουρός

Μπορεί ο Εύξεινος Πόντος, να μην ανήκει στην Ελλάδα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι ομώνυμοι υποθαλάσσιοι αγωγοί φυσικού αερίου {Βλέπετε εικόνα Β΄,}, που προτείνονται και παρακάμπτουν το Μικρασιατικό εδαφικό σώμα ενώ ταυτόχρονα έχουν μηδενικό κόστος θαλάσσιας μεταφοράς, είναι άνευ σημασίας για τη χώρα μας. 

Μιλώ για τη μετατροπή της Ελλάδας σε μεγάλη ενεργειακή δύναμη, όσο και για τη συμβολή της, στους Ευξείνιους αγωγούς, σύνδεσης  της Βαλκανικής, με Ρωσία, Ιράν, Αζερμπαϊτζάν και τις πέραν της Κασπίας παραγωγούς χώρες. Κάτι που θα επιτρέψει την ταυτόχρονη αποσύνδεσή μας, από τον “εξαρτησιογόνο” TAP,  μετά της προαγωγού Τουρκίας. 

Για τον Εύξεινο Αγωγό {Εικόνα Α΄,}, πρωτοέγραψα το 2003. Η επίσημη Ελλάδα, μετά από λίγα χρόνια, επί Καραμανλή, έκανε την αποδοχή του, με το όνομα: “South stream”. Δυστυχώς όμως για λίγο, αφού οι επιγενόμενοι με τον υιό Παπανδρέου, τον έβαλαν εκ νέου στο ψυγείο. Και όχι μόνο αυτό. Ο τελευταίος για να έχει άλλοθι, μετέβη ως Πρωθυπουργός το 2010 στη Λιβύη, ώστε να προωθήσει τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου σύνδεσης με την Κρήτη, που είχα ήδη γράψει στην εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ” το 2001! {βλέπετε το παρακάτω υπόμνημα}. Τρία μάλιστα χρόνια πριν από την υποθαλάσσια ζεύξη Λιβύης Σικελίας!!

Σήμερα η Ελλάδα μπορεί να επαναφέρει το θέμα των Ευξείνιων αγωγών στην Ε. Ε., όσο και να συζητήσει εκ νέου με τη Ρωσία καθώς και να συμφωνήσει για τον εξ αυτών Εύξεινο αγωγό φυσικού αερίου. Ναι μεν όχι στον αγωγό πετρελαίου Burgas Αλεξανδρούπολη, όμως δέκα φορές “ναι” για τον αντίστοιχο αγωγό φυσικού αερίου, κλάδο του Εύξεινου αγωγού, προτού πάρει την άγουσα οδό για την ενεργειακή Εγνατία, και εκείθεν δια του Ιονίου, στις Ιταλικές ακτές και την υπόλοιπη Ευρώπη.  Γιατί οι ευκαιρίες ούτε έπαψαν να υπάρχουν ούτε έχουν τελειώσει οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, σε πράσινο χρυσό.   

Να τιμήσει, μεταξύ άλλων, πέραν της διαταραγμένης σχέσης της ομοδοξίας, το διακοσιοστό έτος από την παλιγγενεσία του ΄21. Συγκεκριμένα τη μνήμη του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, που προηγουμένως είχε διατελέσει Υπουργός των Εξωτερικών της Ρωσίας. Αντί δηλαδή του ονόματος “Εύξεινος Αγωγός” και αντί του “South stream”, ο συγκεκριμένος αγωγός να ονομαστεί: “Ιωάννης Καποδίστριας”. Πέραν της ιστορίας, να επανασυνδέσει γεωοικονομικά τις δύο χώρες μας, με ένα όνομα κοινής ιστορικής μνήμης. 

Εδώ οι Ιταλοί, δίνοντας στον τροφοδότη υποθαλάσσιο αγωγό Αλγερινού φυσικού αερίου, το όνομα του ιδρυτή της ΕΝΙ “Enrico Mattei”, τον τίμησαν δεόντως. Ο οποίος αν ζούσε σήμερα, όντας γνωστός αντιφασίστας και καινοτόμος, θα προωθούσε τον αγωγό: “Ιωάννης Καποδίστριας”. Όπως θα είχε και μια εντελώς διαφορετική στάση, από τη σημερινή ENI, απέναντι στις εισβολές της Τουρκίας, στα θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ.  

Αν πάντως, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφήσουμε την προαγωγό Τουρκία, στα κρύα του λουτρού, τότε τι καλύτερο δώρο θα μπορούσαμε να σκεφτούμε για τον Ελληνισμό, στη 200η του επέτειο από την παλιγγενεσία, αν όχι μια νέα συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου: “Ιωάννης Καποδίστριας”; Νομίζω ότι είναι το πιο καλό δώρο. 

 

    ΥΠΟΜΝΗΜΑ

1. Σχέδιο TRANS GAS, κείμενο στις 18 & 19 Αυγούστου 2001, στην εφημερίδα “ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ”. Μεταξύ άλλων για την υποθαλάσσια ζεύξη των Λιβυκών με τις Κρητικές ακτές.

2. Πρόταση στις 31 Αυγούστου 2003, για τον Εύξεινο Αγωγό Φυσικού αερίου, που αργότερα τον επονόμασαν South stream {Εικόνα Α΄,}. 

3. Πρόταση στις 13 Απριλίου 2009, το γραπτό: “Ελληνικές ιδέες για την επίλυση του ενεργειακού της Ευρώπης {Εικόνα Β΄,} .

                                          

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης