Δεν μας έφθαναν οι Τούρκοι με τις  παραβιάσεις τους, έχουμε και τους συμμάχους της! Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P-3 ,χώρας που έχει άριστες σχέσεις με την Τουρκία, έκανε παραβίαση στη Ρόδο! Το αεροσκάφος που συμμετέχει στη πολυεθνική άσκηση Dogu Akdeniz, παρέμεινε στον εναέριο χώρο μας 14 λεπτά! 

Αν και το P-3 αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, χωρίς όμως να αναφέρεται η εθνικότητα του. Αν δούμε ποιες χώρες συμμετέχουν στην άσκηση και τι μέσα διαθέτει η κάθε μια, προκύπτει ότι το Πακιστάν, πιστός φίλος της Τουρκίας έκανε την πρόκληση. Από το Πακιστάν η Τουρκία είχε “δανειστεί” και πιλότους μετά από το κύμα διώξεων του Ερντογάν στην τουρκική αεροπορία.

Στην άσκηση συμμετέχει και η Ελλάδα με μια φρεγάτα…

Ποιες άλλες χώρες συμμετέχουν;

Οι ΗΠΑ μ΄ ένα αεροσκάφος P-8, οι οποίοι κατέθεσαν σχέδια πτήσεως. Συμμετέχουν ακόμη το Πακιστάν που προαναφέραμε ,ο Καναδάς, η Βουλγαρία,η Ρουμανία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό σε ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ…

Τα στοιχεία από το ΓΕΕΘΑ:

 

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 5 (4×2 F-16 και 1×2 F-4)

 

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 4 CN-235 και 1 P-3

 

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 15

 

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 4

 

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 12

 

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 37 (3 από τα μαχητικά)

 

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : 4

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

  1. Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016