Αμερικανική αεροπορική επιδρομή η οποία στοχοθέτησε τζιχαντιστές του δικτύου της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στη Σομαλία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν έξι από αυτούς, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδιο για την Αφρική (USAFRICOM).
Το αεροπορικό πλήγμα, το οποίο εξαπολύθηκε προχθές Τρίτη, ήταν το έβδομο τον τελευταίο μήνα στη Σομαλία εναντίον μελών του ΙΚ και της οργάνωσης Σεμπάμπ —η οποία θεωρείται πως ανήκει στο δίκτυο της Αλ Κάιντα— στα όρη Γκόλις, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της AFRICOM.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με τη στρατιωτική αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (AMISOM) και τον σομαλικό στρατό, συμμετέχουν σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στην περιφέρεια της Σομαλιλάνδης.
«Τα όρη Γκόλις είναι περιοχή όπου είναι γνωστό πως υπάρχουν στρατόπεδα των τρομοκρατών και βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες μεταξύ του ΙΚ και της Σεμπάμπ. Αεροπορικές επιδρομές ακριβείας όπως αυτές υποστηρίζουν τις προσπάθειες των σομαλικών δυνάμεων να προστατεύσουν τον σομαλικό λαό από την τρομοκρατία και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην περιοχή», κατά την ανακοίνωση.
Ο βραχίονας του ΙΚ θεωρείται πως αυξάνει τα ερείσματά του στην εμπόλεμη χώρα στο Κέρας της Αφρικής, αποσπώντας εδάφη από την πολύ μεγαλύτερη οργάνωση Σεμπάμπ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016