Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διερευνά το ενδεχόμενο να ασκήσει βέτο η Ουγγαρία στην περίπτωση που εκείνος ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση νέα αναβολή για το Brexit, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα The Daily Telegraph.
Ένα έγγραφο που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε δικαστήριο της Σκωτίας αναφέρει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με τον νέο νόμο που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει αναβολή αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 19 Οκτωβρίου.
Ωστόσο ο Τζόνσον αργότερα έγραψε αμφίσημα στο Twitter: “Νέα συμφωνία ή καμία συμφωνία, αλλα όχι καθυστέρηση” στην αποχώρηση.
Έχουν διατυπωθεί εικασίες ότι ίσως μπορέσει να αποφύγει την αναβολή, ακόμη και αν την ζητήσει, στην περίπτωση που, για παράδειγμα, ενθαρρύνει κάποια από τις άλλες 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να ασκήσουν βέτο.
Η εφημερίδα The Times μετέφερε δηλώσεις του Ντόμινικ Κάμινγκς, συμβούλου του Τζόνσον, ο οποίος φέρεται να είπε την Παρασκευή ότι θεωρείται βέβαιο ένα Brexit χωρίς συμφωνία, εκτός και αν οι Βρυξέλλες συμφωνήσουν να τροποποιήσουν την υπάρχουσα συμφωνία με βάσητις νέες προτάσεις της Ντάουνινγκ Στριτ. Υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν τις προτάσεις αυτές και ζήτησαν πολλές διευκρινίσεις από το Λονδίνο, κυρίως σε ό,τι αφορά τα σύνορα στην Ιρλανδία.
Η Telegraph, που πρόσκειται στο Συντηρητικό κόμμα, γράφει ότι τρεις Βρετανοί υπουργοί είχαν την Πέμπτη ξεχωριστές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας, τον Πέτερ Σιγιάρτο. Ένας υπουργός, τον οποίο δεν κατονομάζει η εφημερίδα, φέρεται να είπε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι το βέτο είναι “ο μοναδικός τρόπος” για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος που θα απέτρεπε ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016