Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο γνωστός καθηγητής και πρώην σύμβουλος του Ερντογάν, Μπασκίν Οράν σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ahval , με τίτλο “Γνωρίζει κανείς τι θα κάνουμε τους S-400 που θα αγοράσουμε;”, εκφράζει μια ενδιαφέρουσα άποψη για την τύχη αυτού του πυραυλικού συστήματος. Συνοπτικά ο καθηγητής αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Δεν μπορώ να ξεδιαλύνω έναντι τίνος θα μας προστατεύσουν και σε τι θα μας ωφελήσουν οι S-400, η αγορά των οποίων μας δημιούργησε τόσα προβλήματα και τόσους εχθρούς σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.
Έχω ξοδέψει πολύ μελάνι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να ομολογήσω την απελπισία μου.
Όταν λέμε δύσκολη χρονική στιγμή:

1-Η οικονομία καταρρέει και σύμφωνα με ουδέτερους παρατηρητές δεν άρχισε ακόμα το δύσκολο μέρος. Βέβαια συνεχίζεται η κατασκευή με πρόσθετα 30 εκατ.λίρες Τουρκίας, του θερινού ανακτόρου στο Μαρμαρίς και του τρίτου σαράι στη λίμνη Αχλάτ του  Βαν.
2-Αυξάνεται η καταπίεση για την εξασφάλιση της “ενότητας και της ομόνοιας”. Επιβεβαιώθηκαν βασανιστήρια παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε γεννητικά όργανα. Οι πρώτες πληροφορίες  για το θέμα αυτό γνωστοποιήθηκαν στην Ούρφα το 2015 και επαναλαμβάνονται σήμερα , τον Μάη του 2019 στο Χαλφετί.

Ο Πρόεδρος την επομένη μέρα μετά την διακήρυξη των μεταρρυθμίσεων στη Δικαιοσύνη , μετακίνησε 3722 Εισαγγελείς και Δικαστές. (Ο Οράν παραθέτει ρουσφετολογικά παραδείγματα που οδήγησαν στις μεταθέσεις των δικαστικών λειτουργών).
3-Ασκούμε μια εξωτερική πολιτική που συμπεριφέρεται  από τις ΗΠΑ, μέχρι τη Σαουδική Αραβία, και την Ε.Ε ως παρίες. Αυτό εξηγεί γιατί μοναδικός φίλος μας είναι ο σεΐχης του Κατάρ.
Βέβαια και ο Πούτιν είναι φίλος μας.  Φυσικά είναι ασήμαντη η επιστροφή των 310 τόνων ντομάτας , από τη Ρωσία στις αρχές του 2019. Σημαντική είναι η σκέψη με την οποία αντιμετωπίζει την Τουρκία:”Είναι εύκολο να κάνεις δουλειές με την Τουρκία.  Ο Ερντογάν αποφασίζει, εφαρμόζει κι εκτελεί”.

Ας επιστρέψουμε , όμως, στο αρχικό ερώτημα, σε τι θα μας ωφελήσουν οι S-400 και έναντι ποιων θα μας προστατεύσουν;

1-Ασφαλώς όχι εναντίον των ΗΠΑ ή της Ρωσίας. Ούτε έναντι του Ισραήλ, του Ιράν , του Ιράκ και των Κούρδων του Β.Ιράκ, με τους οποίους έχουμε καλές σχέσεις.
2-Μήπως έναντι του Άσαντ; Δεν μου φαίνεται λογικό. Ο άνθρωπος στέκεται με δυσκολία στα πόδια του και χάρη στη στήριξη της Ρωσίας, έναντι των ισλαμικών οργανώσεων.
3-Έναντι των Κούρδων της Τουρκίας; Ο ίδιος ο υπουργός εσωτερικών δήλωσε ότι “αυτό είναι αδύνατο”. Στην ομιλία που έκανε στις 14.12.2018 ισχυρίστηκε ότι στα βουνά απέμειναν μόνο 700 τρομοκράτες.  Ο ίδιος άνθρωπος ανακοίνωσε στις 16.3.2019  ότι “ο αριθμός των τρομοκρατών που δολοφονήθηκαν (συγνώμη εξουδετερώθηκαν) είναι 3.333”.
4-Έναντι των Κούρδων της Συρίας; Μα αυτοί προσπαθούν να αντισταθούν στις επιχειρήσεις “Ασπίδα του Ευφράτη”,  “Κλάδου Ελαίας”, “Pence” (πέλμα ζώου) με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Τότε σε τι θα μας είναι χρήσιμο αυτό το ακριβό αμυντικό σύστημα;
Όπως φαίνεται θα ωφελήσει τον Ερντογάν και την διακυβέρνηση του ενός άνδρα έναντι της δημοκρατίας   και δεν θα προστατεύσει την Τουρκία έναντι των εχθρών της.
Και πως θα γίνει αυτό;
1-Με εκφοβισμό για τη διαιώνιση της χώρας
2- Δίνοντας ρουσφέτι στον Πούτιν
Αναλυτικά:
1-Οι Ερντογάν έκαναν οικογενειακές διακοπές με τους Άσαντ στην Αλικαρνασσό.  Οι δυο άνδρες αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον “αδελφό”.
Όταν ο Άσαντ δεν παρέδωσε τη Συρία στο κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων , μετά τη Λιβύη και την Αίγυπτο με την πρόφαση της “αραβικής άνοιξης” , ο Ερντογάν έχασε την ευκαιρία να γίνει ένα είδος χαλίφη αυτής της τρομοκρατικής ισλαμικής οργάνωσης.
Ο Ερντογάν δεν συγχώρεσε τον Άσαντ γι αυτό και τον έκανε  βασικό εχθρό του.
Όταν το χρονοδιάγραμμα ειρήνης με τους Κούρδους της Τουρκίας προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των θρησκευόμενων και των εθνικιστών Ο Ερντογάν βγήκε και είπε:”Η κυβέρνηση ενήργησε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μου”.  Έκτοτε οι Κούρδοι της Τουρκίας και της Συρίας  έγιναν στόχοι του.
Άρχισε να τρομοκρατεί, να καταπιέζει και να απειλεί  ότι η Τουρκία μπορεί να δεχθεί εχθρική  επίθεση ανά πάσα στιγμή.
Αλλά και αυτό δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
2-Για να πλήξει τους Κούρδους της Τουρκίας και της Συρίας έπρεπε να δωροδοκήσει  τον Πούτιν με την αγορά των S-400.
Και αυτή η επιλογή  είναι προβληματική.  Αφήστε κατά μέρος το που θα βρεθούν τα λεφτά στο τρύπιο ταμείο, ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι ο Πούτιν αφού  βάλει τα χρήματα στην τσέπη   θα δώσει τα ανταλλάγματα που θα του ζητηθούν;
Οι Κούρδοι της Συρίας είναι το μόνο στοιχείο που πολεμά τους ισλαμιστές , μαζί με τις δυνάμεις του Άσαντ, για να διατηρήσει η Ρωσία την παραμονή της στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον οι αυτόχθονες Κούρδοι της Συρία , χάρη στη δύναμη των όπλων τους, έχουν γευτεί την γλύκα της αυτονομίας.
Ο Πούτιν άνετα θα πουλήσει τους S-400 και θα συνεχίσει την ίδια πολιτική .
Εάν κάποιος άλλος έχει διαφορετική άποψη   ή γνώση για την αγορά των S-400 ας μας την πει να τη διαβάσουμε με ευγνωμοσύνη σαν έθνος.
Κατά την δική μου άποψη θα κάνουμε ότι έκαναν οι Κύπριοι το 1997 ,έναντι της τουρκικής απειλής τους S-300 που αγόρασαν.
Θα τους πληρώσουμε και θα τους βάλουμε στην αποθήκη».

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016