Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έθεσε θέμα  αναστολής της καταβολής του δώρου του Πάσχα από τις επιχειρήσεις, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού!

Σε συνένετυξή του στην ΕΡΤ ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση αν μέσα στα μέτρα στήριξης εξετάζεται και η αναστολή του δώρου του Πάσχα ο υπουργός απάντησε : «Αξιολογείται» .

Η δήλωση Σταϊκούρα προκάλεσε τα μαζικά πυρά της αντιπολίτευσης.

Μην διανοηθεί η κυβέρνηση την μη καταβολή του δώρου Πάσχα – Το κράτος οφείλει να το διασφαλίσει για όλους τους εργαζόμενους

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα τηλεδιασκέψεις  με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλο και τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά, με τη συμμετοχή και των τομεαρχών Οικονομίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Παππά και Ε. Αχτσιόγλου.

Κατά τις τηλεδιάσκεψεις συζήτησαν αναλυτικά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του κορωνοϊού εκτός από τη δημόσια υγεία και σε όλο το εύρος της οικονομικής  δραστηριότητας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παράλληλα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευρυνθούν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί την μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών. Το Κράτος, δεδομένης της κατάστασης, οφείλει να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου κανονικά στο σύνολο των εργαζομένων.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι είναι κρίσιμο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πάγωμα οφειλών συνεπών δανειοληπτών τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα, αλλά και να παραταθεί κατά τουλάχιστον δύο μήνες η προθεσμία εξόφλησης των επιταγών.

 

Κρατική και όχι ατομική ευθύνη είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, όπως ανέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δεσμευθεί για την καταβολή του Δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για τα επαγγελματικά ταμεία, το οποίο το ΚΚΕ καταψηφίζει, είπε πως για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού δεν πρέπει να συγκαλύπτεται πίσω από την ατομική ευθύνη η κρατική ευθύνη για προσλήψεις στην υγεία, για άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ, για την 24ωρη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών και το άνοιγμα των νοσοκομείων που έκλεισαν επί ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι και την κοινωνική ασφάλιση, κυβερνήσεις και ΕΕ, την μετέτρεψαν σε ατομική ευθύνη με το σύστημα των τριών πυλώνων. Ειδικά για τα επαγγελματικά ταμεία υποστήριξε ότι λειτουργούν ως επενδυτές μετατρέποντας τις αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων σε χρηματοδοτικά εργαλεία για να αντλήσουν χρήμα οι αγορές. Πρόσθεσε ότι οι αποδόσεις τους θα εξαρτώνται από την πορεία των χρηματαγορών και της καπιταλιστικής οικονομίας και θύμισε το παράδειγμα της «Enron» όπου χάθηκαν τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Αναφορικά με τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης, επισήμανε πως είναι ανεπαρκείς για τους εργαζόμενους αφού δεν αναπληρώνουν το χαμένο εισόδημά τους και δεν μπορούν να αντιστρατευθούν τα αντεργατικά μέτρα, τα οποία, αξιοποιώντας σήμερα την πανδημία, οι επιχειρηματικοί όμιλοι, έχουν στο χέρι τους.

«Άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας χθες ομολόγησε ότι υπήρξαν 40.000 απολύσεις μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν έχει δηλώσει τι θα κάνει», συμπλήρωσε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί το Δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους, σημειώνοντας: «Μας γεννά τεράστιο προβληματισμό η μη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καταβληθεί το Δώρο του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα το πρωΐ ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “θα το δούμε”».

«Να μην σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες, διότι έτσι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι ανοίγει η κερκόπορτα και το λέμε αυτό γιατί προσπαθείτε να διαμορφώσετε μια συλλογική και κοινή αντίληψη ότι επειδή υπάρχουν έκτακτες καταστάσεις πρέπει όλοι να πληρώσουμε, όπως εγινε με την καπιταλιστική κρίση που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα και αλώβητοι βγήκαν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Αν σας μπαίνουν τέτοιες ιδέες ότι ο λαός θα αποδεχθεί να καταργηθούν και να μπουν σε καραντίνα τα εργασιακά του δικαιώματα για να θωρακιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και να υλοποιηθούν όλα τα αντεργατικά μέτρα που είχαν στο συρτάρι τους, είστε βαθιά γελασμένοι», τόνισε προσθέτοντας: «Η πανδημία να μη γίνει πρόσχημα για την κατεδάφιση εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει».

Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «η απαγόρευση των συναθροίσεων έως 10 άτομα δεν πρέπει να αξιοποιηθεί για να μπουν εμπόδια στους εργαζόμενους που αντιδρούν σε μέτρα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Μέρα25: Επικρίσεις κατά Σταϊκούρα για τις δηλώσεις του για το δώρο του Πάσχα

«Είναι αδιανόητο, ειδικά αυτή τη στιγμή που οι εργαζόμενοι χρειάζονται στήριξη, η κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει σε “καραντίνα” τα δικαιώματα τους» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, σχολιάζοντας συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στην ΕΡΤ που αναφέρθηκε σε «υπό αξιολόγηση αναστολή του δώρου του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».
Όπως αναφέρει ο κ. Κριθαρίδης το δώρο του Πάσχα πρέπει να καταβληθεί κανονικά, με τη στήριξη του ελληνικού Δημοσίου αν αυτό κρίνεται απαραίτητο μέσα από επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Προσθέτει ότι καμία έκπτωση δεν πρέπει να γίνει εν μέσω κορονοϊού στα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, αντιθέτως, θα πρέπει να γίνονται επιπλέον εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας τόσο αναφορικά με τις υπερωρίες των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, όσο και με το κατά πόσον τους παρέχεται από τους εργοδότες ο αναγκαίος υλικοτεχνικός εξοπλισμός για την προστασία τους, όσο εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες.

Ευκ. Τσακαλώτος: Μη διανοηθεί ο κ. Σταϊκούρας μη καταβολή δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους

«Ο κ. Σταϊκούρας είπε σήμερα ότι “αξιολογείται” η μη καταβολή στους εργαζόμενους του δώρου Πάσχα. Ούτε να το διανοηθεί», δήλωσε ο τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «αν η ΝΔ θέλει να πληρώσουν και αυτήν την κρίση οι εργαζόμενοι του θυμίζουμε ότι “αξιολογείται” και ο ίδιος».
Σχετικά με την αναφορά του κ. Σταϊκούρα ότι «δεν μπορεί να δεχθεί μια κριτική» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι «αυτό θα ήταν δικό του πρόβλημα αν ιδιώτευε. Όμως είναι υπουργός Οικονομικών […] Οφείλει να σταματήσει να εστιάζει στο παρελθόν», είπε, τονίζοντας ότι «ο κόσμος ξέρει ποιες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν τη χώρα, ποιες μας έκαναν ουραγό της Ευρώπης, ποιες έφεραν τα μνημόνια και ποια μας έβγαλε από αυτά». «Ας αναλογιστεί γιατί τα δημόσια οικονομικά δεν πήγαν και τόσο καλά στη δική του θητεία, για την ατολμία της δικής του κυβέρνησης, αλλά και του Eurogroup που συμμετέχει», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσακαλώτος είπε πως όταν ο υπουργός «αρνείται να ακούσει ότι πρέπει να καταβάλει το σύνολο του μισθού των εργαζομένων, να λάβει οριζόντια μέτρα για το σύνολο της οικονομίας, να δώσει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα, να νομοθετήσει για ακύρωση των απολύσεων που έχουν ήδη συμβεί, μεταθέτει ένα δικό του πρόβλημα σε πρόβλημα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων αλλά και ολόκληρης της οικονομίας».
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με το εξής σχόλιο: «Μετά τις δηλώσεις βουλευτή της ΝΔ ότι “ευχαριστούμε τον Ερντογάν γιατί έδωσε ευκαιρία στον Μητσοτάκη να δείξει το μέταλλό του”, έρχεται τώρα ο κ. Σταϊκούρας να μας πει ότι έστω και με τον κορονοϊό μειώσαμε το πλεόνασμα! Είναι τουλάχιστον προκλητικό, από τη στιγμή που και ο ίδιος και ο κ. Μητσοτάκης είχαν δηλώσει ότι θα ζητήσουν μείωση του πλεονάσματος από το 2021».

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016