Η τροπολογία με την οποία στις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου στο Πολεμικό Μουσείο δεν θα τοποθετούνται πλέον Απόστρατοι Αξιωματικοί αλλά “επιστήμονες εγνωσμένης αξίας” ,έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, στους κύκλους των Αποστράτων! Ποιος θα περίμενε ότι στις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη ,θα διαβάζαμε τόσο καυστικά σχόλια Αποστράτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Το πιο αιχμηρό για το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυτό που αρκετοί έγραψαν ότι “αυτά δεν τα ΄κανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ”!

Οι πληροφορίες λένε ότι όχι μόνο στο Πολεμικό Μουσείο, αλλά και σε άλλες θέσεις προωθούνται πολιτευτές της ΝΔ. Δηλαδή αποτυχόντες βουλευτές του κόμματος. Η ΝΔ έχει κληθεί στα χρόνια της μεταπολίτευσης να κυβερνήσει έξι φορές. Είναι εύλογο το ερώτημα αν απ΄ αυτή τη πολυετή κυβερνητική εμπειρία έχει διδαχθεί κάτι. Οι επιλογές των πρώτων 100 ημερών δείχνουν πως όχι. Ότι έγινε τις προηγούμενες 5 φορές στην επιλογή προσώπων ,γίνεται και την έκτη. Το αφήγημα της αριστείας ας μη το συζητήσουμε. Καταρρίφθηκε από τις πρώτες ημέρες σχηματισμού της κυβέρνησης και δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε από τότε να το ακούσουμε.

Δεν θα ασχοληθούμε με το πρόσωπο που φέρεται να προωθείται για τη θέση του προέδρου στο Πολεμικό Μουσείο. Θα θέσουμε ένα ερώτημα: γιατί πρέπει σώνει και καλά να αντικατασταθεί η διοίκηση του Πολεμικού Μουσείου; Επειδή έγιναν εκλογές;

Το ερώτημα προκύπτει νομίζουμε εύλογα από τον απολογισμό έργου που έχει γίνει στο Πολεμικό Μουσείο υπό τη διοίκηση του Αντιναύαρχου ε.α Αθανασίου Παναγόπουλου, Παραθέτουμε το λεπτομερή απολογισμό έργου και ξαναθέτουμε το ερώτημα: γιατί πρέπει να γίνουν αλλαγές στο Πολεμικό Μουσείο;

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ Πολεμικού Μουσείου:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ:
Το σημαντικότερο έργο που υλοποίησε το ΔΣ του Πολεμικού Μουσείου από ιδρύσεως του, αφορά στα οικονομικά στοιχεία του Μουσείου. Οι ισολογισμοί δεν είχαν ποτέ ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο από ιδρύσεως του, με αποτέλεσμα να υφίσταται κατά νόμο κίνδυνος αναστολής οποιαδήποτε στιγμή της λειτουργίας του. Προς τούτο το ΔΣ σε συνεργασία με ΓΔΟΣΥ και με το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε απόφαση με την οποία ορίστηκε ως έτος βάσης το 2013. Έγινε απολογισμός της περιουσιακής του κατάστασης από Διεθνή Ελεγκτική Εταιρεία (ορκωτών λογιστών) και βάσει της έκθεσης των συντάχθηκαν ήδη οι ισολογισμοί 2014, 2015 και 2016 και εντός του μηνός θα υποβληθεί ο ισολογισμός του 2017. Έτσι πλέον μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ότι ιάθηκαν οι οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος και αποκοπήκαμε από τις αγκυλώσεις και το φαινόμενο του διαιωνιζόμενου άλυτου προβλήματος.
Από πλευράς εσόδων, υπήρξε ραγδαία αύξηση τους από εκμισθώσεις χώρων και αύξηση της επισκεψιμότητας, και η οποία οφείλεται κυρίως στην εξωστρέφεια και στην υλοποίηση νέων μεθόδων, που προσέλκυσαν νέους πελάτες από μεγάλες εταιρίες και οργανωμένα σύνολα, οι οποίοι μας εμπιστεύθηκαν. Τα μεγέθη είναι μετρήσιμα και αδιάψευστα, με περαιτέρω αύξηση το 2019, δίνοντάς μας την ευχέρεια να θέτουμε όλο και μεγαλύτερους στόχους.

Υπεβλήθη έγγραφο απαλλαγής του ΠΜ από τα δημοτικά τέλη μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ (ύψους 75.000 ευρώ περίπου). Προσπάθεια ένταξής του στο Πολυνομοσχέδιο.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ:
Αναβαθμίστηκε ο χώρος του Πωλητηρίου σε σχέση με το παρελθόν, εμπλουτιζόμενο από την ιδιώτη ανάδοχο με καινούρια προς πώληση προϊόντα καθώς και ο χώρος του Κυλικείου, ο οποίος κατακυρώθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες catering της Ελλάδος, που ανακατασκεύασε εξ ολοκλήρου τον διατιθέμενο χώρο.
Συντηρήθηκε το Αμφιθέατρο του Μουσείου και εκτός των άλλων εκδηλώσεων, δόθηκε για θεατρικές, αλλά και μουσικές εκδηλώσεις.
Ανακατασκευάστηκε το σύστημα ψύξης θέρμανσης, με ελάχιστο κόστος με τη βοήθεια του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΝ (προσωπικό από Ναύσταθμο).
Με την αμέριστη συμπαράσταση της Πολεμικής Αεροπορίας και του Ελληνικού Στρατού ολοκληρώνεται η βαφή και συντήρηση των υπαιθρίων εκθεμάτων, αεροσκαφών και πυροβόλων, τα οποία λόγω της πολυετούς έκθεσής τους στα καιρικά φαινόμενα είχαν υποστεί εκτεταμένες φθορές και ευχαριστούμε θερμά τους Κυρίους Αρχηγούς της ΠΑ και του ΓΕΣ για την άμεση ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας.
Ανακαινίστηκαν πλήρως οι εγκαταστάσεις υγιεινής του ΠΜ (WC επισκεπτών).
Κατασκευάζεται ορειχάλκινο άγαλμα του ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιπλοιάρχου Βασιλείου Λάσκου από τον γλύπτη Κοτζιαμάνη Νικόλαο, δωρεά του Ελληνοαμερικανού Δημητρίου Τάσιου, το οποίο θα τοποθετηθεί στο αίθριο του ΠΜ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:
Δημιουργήθηκαν και λειτουργούν για πρώτη φορά πέντε βιωματικά προγράμματα με συμμετοχή σε ετήσια βάση 12.000 μαθητών, αριθμός που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και οφείλεται κατά κύριο λόγο στο μεγάλο ενδιαφέρον των σχολικών ηλικιακών ομάδων από όλη την Ελλάδα, στη θεματικές ιστορικές ενότητες του Μουσείου μας. Αυτός ο στόχος από μόνος του μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους.
Αναβαθμίστηκε το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων με POS , I – Venture, e-booking κλπ.
Καταρτίστηκε ασφαλιστικό συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική για αστική ευθύνη, βάσει του οποίου είναι πλέον ασφαλισμένοι όλοι οι επισκέπτες.
Το Μουσείο συνεργάζεται με ιδιωτικούς φορείς προς όφελος του και των επισκεπτών του (Athens Guide – Polis Park κλπ).
Εντάθηκε η επικοινωνία του ΠΜ με όλες τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου τα σχολεία της περιφέρειας τα οποία επισκέπτονται την Αθήνα να προγραμματίζουν επίσκεψη και στο Πολεμικό Μουσείο, με δωρεάν ξεναγήσεις.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ:
Δημιουργήθηκε Γραφείο Υγιεινής και Ασφάλειας, που αποτελεί υποχρέωση των ΝΠΔΔ, το οποίο λειτουργεί και σαν παροχή Α’ Βοηθειών στελεχωμένο με έμπειρη νοσηλεύτρια.
Εκσυγχρονίστηκε το Σχέδιο Ασφαλείας και ενισχύθηκε με σύγχρονο υλικό ελέγχου
Η επικοινωνία και η συνεργασία με ξενοδοχεία, πρεσβείες, μουσεία και τουριστικούς φορείς σε καθημερινή βάση, αποδίδει καρπούς με συνέπεια την αύξηση των επισκεπτών και την προσέλκυση νέου κοινού.
Κατόπιν συνεργασίας του ΠΜ με το IST College και την ΣΒΙΕ δόθηκαν υποτροφίες σε παιδιά στελεχών των ΕΔ.
Για πρώτη φορά στο Μουσείο διεξήχθησαν εβδομαδιαία θερινά παιδικά προγράμματα (summer camp) με ανάλογα έσοδα.
Oι δωρεές ιδιωτών αυξήθηκαν, μιας και το ΠΜ έχει γίνει ελκυστικό στο ευρύ κοινό. Το άγαλμα του Ιβανώφ δωρεά της Πολωνικής Κυβέρνησης, η συλλογή Κομίνη με σπάνιες λιθογραφίες, η προθήκη της Λέλας Καραγιάννη, τα όπλα του Κατσαντώνη, του Πάνου Κολοκοτρώνη, η προτομή Μαντούβαλου κ.α. αποτελούν πλέον μέρος της συλλογής του Μουσείου.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ (Βελτίωση υποδομών/ Αναβάθμιση εκθεσιακών χώρων/ Υλοποίηση περιοδικών εκθέσεων/ Προτάσεις αύξησης επισκεψιμότητας, προσωπικό κλπ). Εμπλουτίστηκαν οι εκθεσιακοί χώροι των παραρτημάτων Ναυπλίου και Τρίπολης, ενώ Ανενεργή αίθουσα του Ναυπλίου κατέστη λειτουργική.
Διεξάγονται περιοδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα, αυτόνομα με υλικό του ΠΜ ή σε συνεργασία με άλλους στρατιωτικούς ή πολιτικούς φορείς.
Εγκρίθηκε η ΠαΔ 6-6 ΓΕΕΘΑ η οποία αφορά στην υποστήριξη/συνδρομή του ΠΜ από τους κλάδους των ΕΔ.
Συντάχθηκε Νέος Οργανισμός του Πολεμικού Μουσείου που έτυχε της εγκρίσεως της Διεύθυνσης των Νομικών Συμβούλων του ΓΕΕΘΑ και τελεί σε διαδικασία κατά νόμο ολοκλήρωσής του.
Υποβλήθηκε μελέτη (μέσω ΕΣΠΑ) για τοποθέτηση σκεπάστρου – προβολικού μηχανήματος στο Αίθριο του Μουσείου, προκειμένου να μπορεί να μισθωθεί και για τους χειμερινούς μήνες.
Εξετάζεται η κατασκευή roof garden–δώματος στην ταράτσα του ΠΜ.
Συντάχθηκαν νέοι κανονισμοί του ΠΜ για δωρεές – λειτουργία του ΓΟΥ (οικονομική υπηρεσία ΠΜ) καθώς και για την εκμίσθωση των αιθουσών.
Υπεβλήθη τεχνικό δελτίο στην Περιφέρεια Αττικής για χρηματοδότηση προς αντικατάσταση των κουφωμάτων και μετατροπή της ενεργειακής κλάσης του κτιρίου.

ΔΙΑΦΟΡΑ:
Προσωπικό του ΠΜ συνδράμει στη δημιουργία και αναβάθμιση στρατιωτικών χώρων και μουσείων σε Ελλάδα, και εκτός Ελλάδος όπως σε Κύπρο, Ρίμινι και Ελ Αλαμέιν.
Συντάχθηκε και αναζητείται οικονομικό κονδύλιο για εκτύπωση Οδηγού Μουσείου καθώς και ειδικής έκδοσης λευκώματος Μεταλλίων και Παρασήμων από ιδρύσεως ελληνικού κράτους.
Εκπονήθηκε μελέτη αναβάθμισης του φωτογραφικού αρχείου.
Αναβαθμίστηκε η λειτουργικότητα της βιβλιοθήκης.
Το Πολεμικό Μουσείο έχει σε ετήσια βάση ενεργή συμμετοχή στο Διεθνή Οργανισμό Μουσείων (ICOM).
Συνεχίζεται με επιστημονικό τρόπο η προσπάθεια διεύρυνσης κοινού ( διασύνδεση με άλλα μουσεία, νέες μουσειολογικές προσεγγίσεις, τάσεις, ανταλλαγή εμπειριών, εκθεμάτων κλπ.
Δημιουργήθηκε στάση στην οδό Βασ. Σοφίας με την επωνυμία «Πολεμικό Μουσείο» για τα κίτρινα διώροφα περιηγητικά τουριστικά λεωφορεία και γίνονται ενέργειες για το σταθμό ΜΕΤΡΟ και λεωφορείων.
Υφίσταται από διετίας συνεργασία με το Cosmote History Channel για την προβολή από το κανάλι ντοκιμαντέρ του Πολεμικού Μουσείου με ανάλογο οικονομικό όφελος για το ΠΜ.
Επανιδρύθηκε ο σύνδεσμος Φίλοι του Π.Μ. με πρόσωπα κύρους.

ΔΡΑΣΕΙΣ:
Το ΠΜ Παρακολουθεί τις νέες μουσειολογικές τάσεις και εξελίξεις, συμβάλει στη Πολιτιστική Διπλωματία, ως φορέας ήπιας ισχύος και έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πλαίσιο/πλέγμα συνεργασίας, τόσο με τις επαφές των στελεχών του , όσο και μέσω της ιστοσελίδας του, προκειμένου να προσεγγίσει τους φιλίστορες, το παθητικό κοινό και κυρίως την σχολική κοινότητα προβάλλοντας την πολυκύμαντη ιστορία του Έθνους μας, μέσω ενός διαρκούς διαλόγου με τον κοινωνικό ιστό.
Ενεργοποιείται και επανασυγκροτείται το τμήμα εκδόσεων του ΠΜ με την τοποθέτηση ενός (1) ιστορικού. Το Μουσείο αναζητώντας χρηματοδότηση αφενός από χορηγούς και αφετέρου μέσω των αναμορφώσεων του, να προβεί σε εκδόσεις Λευκωμάτων, Ιστορικών βιβλίων, γκραβούρας στο μέτρο του εφικτού κλπ καθότι αυτού του τύπου οι εκδόσεις έχουν ανασταλεί από πενταετίας, είναι δε μια από τις κύριες αποστολές του Μουσείου και επέκεινα προβολή και πηγή εσόδων.
Θα αναπλαστούν δέκα χαρακτηριστικά μουσειακά κειμήλια για τυφλούς σε συνεργασία με τον σύλλογό τους, προκειμένου να αποτελέσουν πηγή γνώσης και ενημέρωσης.
10ημερο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ ( φιλόδοξη απαίτηση, έχει προχωρήσει το θέμα )
Το ΠΜ έχει θέσει ως μείζονα και υψηλής προτεραιότητας στόχο για την επόμενη τριετία να πρωταγωνιστήσει και να καταστεί σημείο αναφοράς με εκδηλώσεις – δράσεις ενόψει της επετείου συμπλήρωσης 200 ετών από την επανάσταση του 1821 σε όλες τις περιοχές που διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα, όπως στο Μοριά, στη Ρούμελη, στο Μεσολόγγι, στην Αθήνα και οπουδήποτε στην επικράτεια, και συνέβαλλαν στη διαμόρφωση της ιστορικής μας διαδρομής καθορίζοντας την τύχη της Πατρίδας μας, σε συνεργασία με περιφέρειες, Δήμους, Κοινότητες και Σχηματισμούς των ΕΔ, με Περιοδικές Εκθέσεις, Ιστορικά Ντοκιμαντέρ, ομιλίες κλπ.
Διοργανώθηκε για πρώτη φορά Συνέδριο Δχσης Στρατιωτικών Μουσείων με συμμετοχή στρατιωτικού προσωπικού από όλα τα Στρατιωτικά Μουσεία του Ελλαδικού χώρου και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα «Διοίκηση και Διαχείριση Στρατιωτικών Μουσείων – Συλλογών – Αρχείων» και θα συνεχιστεί σε υψηλότερο επίπεδο γνώσεων.
Το ΠΜ συμμετέχει με κινηματογραφικό υλικό στην εκπομπή Με Αρετή και Τόλμη, καθώς και στην παραγωγή ιστορικών ντοκιμαντέρ και σποτ για ανάγκες στρατιωτικών και πολιτικών υπηρεσιών.
Υπάρχει ενεργή συμμετοχή του Πολεμικού Μουσείου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).
Έντονη και ενεργή παρουσία/συμμετοχή με χρησιδανεισμό κειμηλίων σε διάφορες εκδηλώσεις όπως Σκρα, Ρούπελ, ANZAC Λήμνος κλπ
Σύμβαση/συνεργασία με φορείς του εξωτερικού για ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας όπως με το Στρατιωτικό Μουσείο Βαρσοβίας κλπ.
Το Πολεμικό Μουσείο προετοιμάζεται ώστε να καταστεί επίκεντρο των εκδηλώσεων και σημείο αναφοράς με τη συμπλήρωση των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821, «1821-2021» μέσω της συνεργασίας με κρατικούς φορείς, ΑΕΙ, ιδιώτες και με την απόκτηση ενός σπάνιου πίνακα ζωγραφικής του 1828 (ο οποίος φιλοξενήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων) του Ολλανδού ζωγράφου Koekkoek, με τίτλο «Η μάχη στα Δερβενάκια» που τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την ΑΕ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

*Η φωτογραφία είναι από τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Militaire.gr ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μανούσος Παραγιουδάκης, στον υπέροχο χώρο του Πολεμικού Μουσείου.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016