Το εξώφυλλο του Economist, αποκαλυπτικό: “Όλα είναι υπό έλεγχο”! Όπως γράφει στο τελευταίο του τεύχος, ένας μικροσκοπικός, αόρατος ιός αλλάζει τα πάντα στον κόσμο. Κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν επιχειρήσεις και να “φυλακίσουν” στα σπίτια τους εκατομμύρια πολίτες…

Η αξιοπιστία των σεναρίων για το “ποιος και γιατί έφτιαξε τον ιό”, δεν μπορεί να τεθεί ως θέμα σοβαρής συζήτησης. Πραγματικά γεγονότα, μπλέκονται με υποθέσεις και αρκετή δόση φαντασίας. Αυτό που δεν μπορεί να αγνοήσει όμως κανείς, είναι ότι η κρίση του Covid-19, θα αλλάξει όλη μας τη ζωή. Κι αυτό έχει να κάνει και με την ευκαιρία που “βλέπουν” κυβερνήσεις και υπηρεσίες για να ξεπεράσουν εμπόδια που δεν τους επέτρεπαν να ΄χουν τον έλεγχο των πολιτών τους ,όσο θα επιθυμούσαν.

Η αρχή γίνεται στο Ισραήλ.

Ισραηλινή κοινοβουλευτική επιτροπή έδωσε  το πράσινο φως για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ένα επίμαχο μέτρο που καθιερώνουν οι αρχές στο πλαίσιο της καταπολέμησης του νέου κορονοϊού.

Η κυβέρνηση είχε εξουσιοδοτήσει νωρίτερα τον Μάρτιο την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας, την Σιν Μπετ, να συλλέγει προσωπικά δεδομένα πολιτών μέσω του κινητού τους τηλεφώνου προκειμένου να την βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού αυτού που έχει μολύνει έως σήμερα περισσότερους από 4.800 ανθρώπους στη χώρα.

Ωστόσο, υποστηρικτές των πολιτικών δικαιωμάτων προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο απαίτησε την καθιέρωση κοινοβουλευτικού ελέγχου για να εγκρίνει ή όχι τη συνέχιση της ψηφιακής παρακολούθησης.

“Στο τέλος μαραθώνιων συζητήσεων (…) η προσωρινή επιτροπή της Κνεσέτ (το κοινοβούλιο) για τα θέματα που αφορούν την Σιν Μπετ ενέκρινε την απόφαση της κυβέρνησης να εξουσιοδοτήσει την Σιν Μπετ να βοηθήσει στις προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού για έναν μήνα (έως τις 30 Απριλίου 2020)”, ανακοίνωσε η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ.

Δηλώνοντας αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα “στον πόλεμο εναντίον ενός αόρατου εχθρού”, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, αναθέσει στην Σιν Μπετ να συλλέγει προσωπικά δεδομένα τα οποία, σύμφωνα με λεπτομέρειες που διέρρευσαν στον Τύπο, φέρεται να επιτρέπουν τον εντοπισμό εν αγνοία τους, των φορέων του ιού και των ανθρώπων που βρίσκονται σε καραντίνα μέσω των παρόχων τηλεφωνίας.

Είναι βέβαιο ότι αυτή είναι μόνο η αρχή…Κάποιοι θα ακολουθήσουν και στη Δύση.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016