Ο Ερντογάν ανακοίνωσε χθες πως αν επανεκλεγεί θα στραφεί εναντίον των οίκων αξιολόγησης που το τελευταίο διάστημα τον προειδοποιούν ότι η οικονομία του καταρρέει. Ένα άρθρο από το atimes.com επισημαίνει ότι η Τουρκία καταρρέει με τον τρόπο που κατέρρευσε και η Ελλάδα και δίνει συγκεκριμένα στοιχεία και παραδείγματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες. Ο τίτλος του άρθρου είναι “Η οικονομική κρίση στην Τουρκία μόλις άρχισε”!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα “η τουρκική κεντρική τράπεζα κατόρθωσε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος της χώρας την περασμένη εβδομάδα με αύξηση των επιτοκίων. Αλλά η κίνηση δεν κατάφερε να σταματήσει την ελεύθερη πτώση της αγοράς μετοχών της Τουρκίας και την πολύ πιο επικίνδυνη κατάρρευση της πιστοληπτικής ικανότητας των τραπεζών της Τουρκίας. Μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, το 10ετές ομόλογο της μεγαλύτερης ιδιωτικής τουρκικής τράπεζας ,της Garanti Bank, απέδωσε μόλις 3%. Τώρα αποδίδει πάνω από 7% και η αξία του δολαρίου έχει μειωθεί από από 120 ευρώ σε περίπου 80 ευρώ.
Ο δείκτης της χρηματιστηριακής αγοράς της Τουρκίας μειώθηκε κατά 35% από τις 29 Αυγούστου 2017. Η πιο ευάλωτη τράπεζά της,η Halk Bank, έχασε το 63% της αξίας της σε δολάρια .
Οι τράπεζες της Τουρκίας αποκλείονται από τις παγκόσμιες κεφαλαιαγορές και η χώρα είναι δύσκολο να βρει τα 50 δισ. Δολάρια που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που κυμαίνεται γύρω στο 6% του ΑΕΠ. Οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια χρέος και το κόστος εξυπηρέτησης σχεδόν διπλασιάστηκε σε όρους τοπικού νομίσματος λόγω της υποτίμησης της λίρας από το 2015. Οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να μετακυλήσουν τα υφιστάμενα βραχυπρόθεσμα δάνειά τους σε σκληρό νόμισμα , και έχουν μεγάλη δυσκολία στην είσπραξη δανείων από πελάτες που συνθλίβονται από την κατάρρευση της λίρας…
Το πρόβλημα είναι ότι οι πόροι της κεντρικής τράπεζας είναι περιορισμένοι: τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος από την 1η Ιουνίου ανήλθαν σε μόλις 82 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ .

Καθώς η χρηματιστηριακή αγορά προβλέπει προοπτικές, το αδύναμο σημείο είναι το τραπεζικό σύστημα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το βραχυπρόθεσμο χρέος της Halk Bank και της Garanti Bank, αυξήθηκε τέσσερις φορές, από περίπου 20 δισεκατομμύρια λίρες σε 80 δισεκατομμύρια λίρες.


Αυτό που συμβαίνει είναι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα κατά την οικονομική κατάρρευση της. Το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμά της, η Alpha Bank, δανείστηκε μαζικά στη βραχυπρόθεσμη αγορά. Όταν ξεκίνησε κρίση, η Alpha δεν μπορούσε να ανατρέψει το χρέος της και έπρεπε να εξοφλήσει τα βραχυπρόθεσμα δάνειά της. Το απόθεμα που τώρα διαπραγματεύεται είναι περίπου στο 35% της λογιστικής της αξίας, περίπου το ίδιο με την Halk Bank.

Όταν η Ελλάδα κατέρρευσε, η οικονομία υποχώρησε κατά 25%. Στην περίπτωση της Τουρκίας, είναι εντελώς δυνατή η συνολική οικονομική συρρίκνωση κάτά 10% -20%. Οι πολιτικές συνέπειες μιας οικονομικής καταστροφής αυτού του μεγέθους είναι δύσκολο να κατανοηθούν”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016