“Η Τουρκία έτοιμη να δαγκώσει…Η “φινλανδοποίηση της περιοχής έχει ήδη γίνει”! Ο Άγγελος Συρίγος μιλά με ρεαλισμό

Ο Άγγελος Συρίγος Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουελυτής Α’ Αθηνών με τη ΝΔ, μιλά στο Militaire για τα ελληνοτουρκικά με φωνή καθαρή.

Οι γνώσεις του σε συνδυασμό με τον ρεαλισμό του, παράγουν μια ανάλυση των γεγονότων που περιλαμβάνει και λύσεις.

Ο κ.Συρίγος επισημαίνει ότι “η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο από το 1975 και μετά. Τα γεγονότα του Έβρου είναι ενδεικτικά. Η Τουρκία προσπάθησε να προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στην Ελλάδα”.

“Η απειλή από την Τουρκία είναι δομική για τη χώρα μας και μπορεί να γίνει υπαρξιακή αν δεν προσέξουμε. Δείτε τι έχει γίνει στην Κύπρο. Εδώ κι ένα χρόνο έχουμε έναν ακόμη Αττίλα“, λέει ο κ.Συρίγος.

Εξηγεί πως φθάσαμε στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά του Αιγαίου. Ποια λάθη μας το επέτρεψαν.

Τον ρωτήσαμε αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο “φινλανδοποίησης” της Ελλάδας και η απάντηση του ήταν αποστομωτική: “Δεν ανησυχώ, γιατί έχει ήδη γίνει”!

Ασκεί κριτική με επιχειρήματα στο περιβόητο “δεν διεκδικούμε τίποτα”, που η Ελλάδα διαρκώς επικαλείται και λέει τι πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε. Μιλά για τις ελπίδες που κάποιοι ακόμη τρέφουν περί “ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας” και λέει ότι “αγγίζει το όριο του αυτισμού να συζητάμε ότι η Τουρκία θα πάει στο Διεθνές Δικαστήριο”. “Η Τουρκία έχει περάσει από τη φάση που γάβγιζε και είναι έτοιμη να δαγκώσει”, λέει ο κ.Συρίγος.

Τι λέει για το τουρκολιβυκό σύμφωνο και πως μπορεί η Ελλάδα να αντιδράσει.

Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016