Οι ΗΠΑ θα «συνεχίσουν να συντονίζουν» τη μάχη εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, παρά τη στρατιωτική απόσυρσή τους από τη Συρία, διαβεβαίωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανοίγοντας τις εργασίες της διάσκεψης του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

«Η φύση της μάχης αλλάζει» με τη σχεδόν ολοκληρωτική εδαφική ήττα του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, όμως η απόσυρση δεν σηματοδοτεί «το τέλος της αμερικανικής μάχης», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενώπιον των αντιπροσώπων 74 χωρών και πέντε οργανισμών μελών του συνασπισμού, που συναντώνται στην Ουάσιγκτον.

Ο Μάικ Πομπέο παραδέχθηκε, εντούτοις, ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος παραμένει μια επικίνδυνη απειλή, σημειώνοντας ότι οι τζιχαντιστές έχουν πραγματική παρουσία σε τμήματα του Ιράκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισλαμικό Κράτος έχει προχωρήσει σε μια φάση «αποκεντρωμένου τζιχάντ» και ο διεθνής συνασπισμός, που το πολεμά, πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτό.

Εξάλλου, όπως τόνισε, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν τη βοήθεια των συμμάχων τους, μεταξύ άλλων για τη συγκέντρωση του ποσού των 350 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την εγκαθίδρυση της σταθερότητας στις περιοχές που απελευθερώθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος.

«Όλοι πρέπει να συμβάλουν» επισήμανε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016