Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
02/11/2020 | 15:14
Militaire News

“Αντίο οκτάωρο”! Η 10ωρη εργασία είναι εδώ…

Ανατροπή στα εισοδήματα και τις εργασιακές συνθήκες περισσοτέρων από 2,8 εκ. εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να προκαλέσει η κατάργηση της αμειβόμενης υπερωρίας και η αντικατάσταση του καθιερωμένου 8ώρου με την καθημερινή 10ωρη εργασία.

Ο Χρήστος Μέγας γράφει στο ieidiseis.gr:

Με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης μια επιχείρηση θα μπορεί να παρατείνει τον ημερήσιο χρόνο εργασίας έως και 2 ώρες και, αντί για πρόσθετη αμοιβή (υπερωρία), θα του παρέχει ρεπό ή απασχόληση με μειωμένα ωράριο (π.χ. 6 ωρών) σε μια διαφορετική ή παραγωγική περίοδο…

Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο μισθωτός δεν θα χάνει μόνο την προσαύξηση της υπερωρίας (από 25% για τις πρώτες ώρες της υπερεργασίας έως και 75%), αλλά και το ωρομίσθιο για το επιπλέον δίωρο (μεταξύ 8 και 10 ωρών) της εργασίας. Είτε θα δουλεύει 40 ώρες την εβδομάδα είτε 50 ο μισθός θα παραμένει ίδιος…

Παρακάμπτεται η Συλλογική Συμφωνία

Για την αλλαγή αυτή δεν θα απαιτείται Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβασης, αλλά θα επέρχεται:

-Είτε με ατομικές συμβάσεις, άρα εν μέσω πανδημίας, αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χωρίς εγγυήσεις ο μισθωτός θα υποκύπτει, κοινώς θα… «πέφτει αμαχητί».

-Είτε με απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), ενός Οργάνου που ελέγχει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι δυνατότητα για την οργάνωση του χρόνου απασχόλησης σε εξαμηνιαία βάση (εργασία περισσότερες ώρες σε παραγωγικές περιόδους και επιστροφή του χρόνου όταν δεν υπάρχουν παραγγελίες) υφίσταται και σήμερα. Πλην όμως υπάρχει η πρόβλεψη για

Συλλογική Συμφωνία στην υλοποίηση.

Δέσμευση η οποία τώρα παρακάμπτεται και η επιχείρηση θα διαπραγματεύεται απ’ ευθείας με τον εργαζόμενο. Εν μέσω μάλιστα πανδημίας και οικονομικής κρίσης, με τον μισθωτό να αγωνιά για το εισόδημα της οικογένειάς του. Είτε, εναλλακτικά, η επιχείρηση θα προσφεύγει στο υπουργείο Εργασίας και το Ανάστατα Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) με δεδομένη την κυβερνητική βούληση για διευκόλυνση των επιχειρπήσεων…

Ελέγχει αμοιβή και ώρες εργασίας

Έτσι η κυβέρνηση, μετά τον έλεγχο της εργατικής αμοιβής (με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου η αύξηση των βασικών μισθών), παίρνει στον έλεγχό της και τον χρόνο ημερήσιας εργασίας. Θα μετατραπεί δηλαδή σε προσωπάρχη των εταιρειών.

Ταυτόχρονα όμως, η διάταξη που προωθείται μετατρέπει το δημόσιο από ρυθμιστή των συγκρούσεων και διαιτητή των αντιθέσεων, σε κράτος-μπαταχτσή για λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν θα πληρώνουν υπερωρίες.

Το σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να έρθει τη Βουλή στις αρχές Δεκεμβρίου ώστε να ψηφιστεί στα μέσα του μήνα και πριν την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού (λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων οπότε και κλείνει η Βουλή).

Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να «περάσει» ένα σχέδιο που ανατρέπει το εργατικό δίκαιο, καταστρατηγεί το 8ωρο στην πράξη και αφαιρεί εισόδημα από τις εργατικές οικογένειες.

Με φιμωμένη την κοινωνία

Μάλιστα η συζήτησή του εν λόγω νομοθετήματος (θα δοθεί για δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες) θα γίνει μέσα στην καραντίνα και ενόσω θα απαγορεύονται απεργίες και εργατικές κινητοποιήσεις. Θα είναι δηλαδή φιμωμένοι οι εργαζόμενοι.

Και αυτό το, μείζον για την εργασία, ζήτημα, όπως είναι το 8ωρο, θα έρθει μετά τις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο (17/11) και την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου (8/12). Και αναμένεται να προκαλέσει κοινωνικές εντάσεις εν μέσω πανδημίας.

Ως προς τις επίπτωσης στο εργατικό εισόδημα, αναμένεται να μειωθεί στο 80% των εργαζομένων στην βιομηχανία (περίπου 400.000 άτομα), αλλά και στο κύκλωμα τουρισμός-επισιτισμός (άλλες 400.000 μισθωτοί).

Επίπτωσης σε βιομηχανία-τουρισμό

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την ΓΣΕΕ, «πριν από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων (σ.σ. άνω των 2,8 εκ. εργαζομένων) σε όλους τους κλάδους εργαζόταν υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%. Η πανδημική κρίση έχει μεταβάλει αυτή την εικόνα… Το β’ τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των ατόμων που εργαζόταν υπερωριακά μειώθηκε σε 55%, ενώ το 19% εργαζόταν πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα».

Επίσης ιδιαίτερα αρνητικές αναμένονται οι εξελίξεις στον τουρισμό, όπου η ημερήσια εργασία την θερινή περίοδο κυμαίνεται από 10 έως 12 ώρες και για 30 ημέρες τον μήνα. Οι πρόσθετες αμοιβές (υπερωρίες) θα κοπούν στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου και θα δίνονται ρεπό ή πρόσθετη άδεια και ρεπό στη διάρκεια της «νεκρής» περιόδου (Νοέμβριος και μετά). Μειώνοντας αντίστοιχα και το κόστος των επιδομάτων ανεργίας στον κλάδο…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης