Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον υβριδικό πόλεμο που της έχει κηρύξει η Τουρκία. Το καθεστώς Ερντογάν μ΄ ένα απλό γεγονός επιχειρεί μ’ αυτό τον υβριδικό πόλεμο, να προκαλέσει στην Ελλάδα, αποσταθεροποίηση και να πλήξει την ψυχολογία των πολιτών. Μπορεί να τα καταφέρει; Εξαρτάται από εμάς…

Ο Ερντογάν και το καθεστώς του με μία σειρά προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά κυρίως με τη σύλληψη των δύο στρατικών μας στον Έβρο επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ηττοπάθειας στην ελληνική κοινή γνώμη και να οδηγήσει στην απόλυτη πόλωση τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, στοχεύοντας στην διάλυσή μας. Γι΄ αυτό και θα προσπαθήσει να κρατήσει την υπόθεση των δύο στρατιωτικών μας στο προσκήνιο, για όσο περισσότερο μπορεί.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του υβριδικού πολέμου. Μόνο η απόλυτη ομοψυχία και η διαρκής εκπομπή του μηνύματος ότι τους δύο στρατιωτικούς κανείς μας δεν πρόκειται να τους ξεχάσει μετά από μερικές ημέρες. Η υπόθεση αυτή θα πρέπει να μείνει στη πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Η ομοψυχία σε επίπεδο πολιτών ,νομίζουμε ότι μπορεί εύκολα να επιτευχθεί, αν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στείλουν το ανάλογο μήνυμα. Μέχρι στιγμής πρέπει να ομολογήσουμε ότι τα κόμματα παρά το κλίμα πόλωσης που επικρατεί για πολλά και διάφορα θέματα, έχουν δείξει υπεύθυνη στάση κι όλοι έχουν αποφύγει τις περιττές φωνές και τις ανούσιες κόντρες. Κριτική μπορεί να γίνει για πολλά και με πολλούς τρόπους. Αυτό όμως δεν πρέπει να εμποδίσει τη δημιουργία ενός “εθνικού μετώπου” που κάθε μέρα θα στέλνει στον Ερντογάν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να περάσει ο τσαμπουκά και η αλητεία των Τούρκων. Ο Ερντογάν και τα σχέδιά του πρέπει να γελοιοποιηθούν από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Όλα τα κόμματα και ειδικά αυτά που “παίζουν” στο παιχνίδι της εξουσίας, μόνο κέρδος θα ΄χουν από μια τέτοια κοινή εθνική στάση. Έτσι κι αλλιώς όλα έχουν υποστεί ζημιές από χειρισμούς ελληνοτουρκικών κρίσεων. Το ΠΑΣΟΚ έχει τα ΄Ιμια, η ΝΔ την ατυχέστατη διαχείριση της κρίσης μετά από τη δολοφονία Ηλιάκη και η σημερινή κυβέρνηση έχει τον Έβρο. Έχουν τώρα την ευκαιρία να “ρεφάρουν”.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να την κάνει δυσκολότερη. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του κάνουμε τη χάρη. Έχουμε κάθε λόγο να αισθανόμαστε θυμωμένοι και πικραμένοι από το γεγονός στον Έβρο. Δεν έχουμε κανένα λόγο αλλά ούτε και δικαίωμα να είμαστε ηττοπαθείς. Αυτό που έκανε το καθεστώς της Άγκυρας στην Ελλάδα, το ΄χει κάνει εδώ και μήνες σε αρκετές χώρες που είναι οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη. Ο Ερντογάν κρατά ομήρους Αμερικανούς, Γερμανούς και πολίτες άλλων μεγάλων χωρών. Δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε να απελευθερώσουμε ομήρους. Είμαστε μόνοι στην προσπάθεια μας να το πετύχουμε. Οι χθεσινές δηλώσεις -αντιδράσεις από την ΕΕ, αλλά και η στάση των ΗΠΑ, αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής. Ένας λόγος παραπάνω για την δημιουργία του ατσάλινου εθνικού μετώπου που προαναφέραμε.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016