Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Ο Πούτιν έτοιμος να συναντήσει ξανά τον Τραμπ για να προτείνει δημοψήφισμα στην Ουκρανία

Ο Πούτιν έτοιμος να συναντήσει ξανά τον Τραμπ για να προτείνει δημοψήφισμα στην Ουκρανία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει την πρόταση για μια νέα συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο τον πρεσβευτή της Μόσχας στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο Τραμπ προσκάλεσε τον Πούτιν στην Ουάσινγκτον το φθινόπωρο, λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής του Ελσίνκι που προκάλεσε έντονη κριτική στις ΗΠΑ.

Την Δευτέρα σφοδρές αντιδράσεις και πυρά εξαπέλυσαν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί ενάντια στον πρόεδρο Τραμπ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ο αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

Άγνωστο παραμένει πάντως το τι ακριβώς διεμήφθη στην κατ΄ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών με παρόντες μόνο τους διερμηνείς.

Σύμφωνα με τον Αντόνοφ, ο Πούτιν διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Τραμπ για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Interfax, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένα ποιες είναι αυτές.

Πάντως, το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δικές του πηγές, μετέδωσε ότι ο Πούτιν πρότεινε στον Τραμπ τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στην πρότασή του στη διάρκεια συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών που είχε χθες με πρεσβευτές στη Μόσχα, σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται πρόσωπα τα οποία ήταν παρόντα.

Ο Τραμπ φέρεται ότι κάλεσε τον Πούτιν να μην αναφερθεί στην πρόταση αυτή κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους ώστε να πάρει χρόνο για να την επεξεργαστεί.

Ο ρώσος πρεσβευτής δήλωσε ότι θα ήταν καλό να διοργανωθεί μια συνάντηση ανάμεσα στον ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και στον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις και πρόσθεσε ότι μια ομάδα αμερικανών βουλευτών σχεδιάζουν να επισκεφθούν τη Ρωσία.

Μια ομάδα ρεπουμπλικανών μελών του Κογκρέσου ταξίδεψαν στη Μόσχα αυτό τον μήνα και βουλευτές πιθανόν να επισκεφθούν και πάλι τη ρωσική πρωτεύουσα το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, μετέδωσε το TASS επικαλούμενο τον βουλευτή Κονσταντίν Κοσατσίοφ.

Χαμηλό ηθικό στον Λευκό Οίκο μετά από το Ελσίνκι

Τα όσα ακολούθησαν την κοινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν άμεσες επιπτώσεις στο ηθικό του προσωπικού της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου. Το ηθικό των στελεχών στο κέντρο της λήψης αποφάσεων της αμερικανικής κυβέρνησης είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από το φιάσκο στο Σάρλοτσβιλ πριν από έναν χρόνο, σχολιάζει το “ Politico”.

Όπως έγινε και τον προηγούμενο Αύγουστο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε να καταδικάσει τους διαδηλωτές των νεοναζί, έτσι και τώρα οι προσπάθειες του Τραμπ ν΄ αντιμετωπίσει το κύμα οργής απέτυχαν. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν τη συνάντηση των δύο προέδρων έκαναν ακόμη και τους πολιτικούς συμμάχους του να καταλάβουν ότι ο Τραμπ ενώ αναγνώρισε τεχνικά ένα λάθος, στην ουσία εννοούσε αυτά που είπε, ότι δηλαδή πίστεψε την άρνηση του προέδρου Πούτιν για την εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“ Οι άνθρωποι έχουν αγχωθεί”, δήλωσε ένας Ρεπουμπλικάνος που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο. “ Κανένας δεν θέλει να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας μέσω μιας παραίτησής του σήμερα, ενώ υπάρχει μία ομάδα ανθρώπων που σκέφτεται να παραιτηθεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Οι άνθρωποι αυτοί σκέφτονται να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες”.

Επίσης αρκετοί από τους υποστηρικτές του προέδρου Τραμπ του έχουν ασκήσει δημόσια κριτική, ενώ σχεδόν όλοι τους δηλώνουν ιδιωτικά ότι έχουν απογοητευτεί από τις κινήσεις και την απόδοσή του. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις του Τραμπ είχαν απολογητικό χαρακτήρα, οι συνέπειές τους στη διαμόρφωση της πολιτικής είναι ελάχιστες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο υψηλόβαθμα στελέχη όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον που επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική θεωρείται απίθανο να θα παραιτηθούν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης