Λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο προσγειωθεί  στην Ελλάδα, η Washington Post, μία από τις μεγαλύτερες εφημερίδες όχι μόνο των ΗΠΑ, αλλά του πλανήτη, αφιερώνε πολύ χώρο για να παρουσιάσει το τουρκικό “δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας”. Η εφημερίδα έχει ένα “πορτρέτο” του εμπνευτή του, του απόστρατου ναυάρχου Gem Gurdeniz. Ο Τούρκος απόστρατος αναλύει το “δόγμα” του, δηλώνει Κεμαλιστής και επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να επιρέψει τον “περιορισμό” της στα σημερινά της σύνορα.

«Δεν μπορούμε να παραμελήσουμε τις θάλασσες ξανά. Δεν μπορούμε να απομακρυνθούμε από τη γεωπολιτική της Μεσογείου, τον πολιτισμό της Μεσογείου », δήλωσε .

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για “ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς Ελλάδας και Τουρκίας” και αναφέρεται στα γεγονότα των τελευταίων μηνών. Επίσης επισημαίνει την απόρριψη του Χάρτη της Σεβίλλης από τις ΗΠΑ μέσω της δήλωσης του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τουρκία David M. Satterfield.

Ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος δηλώνει στην Washington Post ότι “η Τουρκία απειλείται, η  παγκόσμια τάξη αλλάζει και δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους δυτικούς μας συνεργάτες. Πρέπει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας “.

Η εφημερίδα πάντως στο τέλος του άρθρου της επισημαίνει ότι δεν είναι βέβαιο ότι το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας θα παραμείνει δημοφιλές για πολύ καιρό ακόμη. Επικαλείται τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης της Metropoll σύμφωνα με την οποία η τουρκική κοινή γνώμη αντιτίθεται σε  μια στρατιωτική σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο.

δήλωσε ο Adar. Μεταξύ των κυρίαρχων ελίτ της Τουρκίας, μια κεντρική διαφωνία ήταν εάν θα έδινε έμφαση στη διπλωματία με την Ελλάδα ή θα συνεχίσει να στηρίζεται στη στρατιωτική εξουσία. Ένα άλλο σημείο απόκλισης είναι η σχέση της Τουρκίας με την Αίγυπτο, με ορισμένους – συμπεριλαμβανομένου του Gurdeniz – να υποστηρίζουν ότι η Τουρκία πρέπει να επιδιορθώσει σχέσεις με την στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου, η οποία είναι αντίπαλος στην τρέχουσα κρίση, αλλά ορισμένοι θεωρούν φυσικό σύμμαχο.

Τελικά, το ερώτημα για τον Gurdeniz είναι πώς να αντισταθούμε σε αντιπάλους που θέλουν να δουν την Τουρκία «κλειδωμένη».

Διακυβεύεται, είπε, είναι η άμυνα της Τουρκίας, η ασφάλειά της, η πρόσβασή της σε πόρους και η ευημερία της. «Ακόμη και η ευτυχία», είπε.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016