Κίνδυνος να χαθούν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα 3,4 εκατομμύρια ευρώ, που αποτελούν τη τελευταία δόση από την πώληση οικοπέδου τους στην Ελευσίνα, στα ΕΛΠΕ. Τι ακριβώς συμβαίνει εξηγεί με κείμενό του άνθρωπος που έχει παρακολουθήσει την υπόθεση.
Σύμφωνα με όσα γράφει:

Τα ΕΑΣ έχουν συμβατική υποχρέωση έναντι των ΕΛΠΕ, να καθαρίσουν το οικόπεδο της Ελευσίνας από πυρομαχικά και εκρηκτικά, προκειμένου να πάρουν από αυτά την τελευταία δόση ύψους 3,4 εκ.€ (υποχρέωση παράδοσης έργου τον Απρίλιο 2018).
Τον Φεβρουάριο του 2018, τα ΕΑΣ ανέθεσαν στο ΤΕΝΞ του Ελληνικού Στρατού την εκκαθάριση από πυρομαχικά έναντι του εξαιρετικά μικρού ποσού (70.000€), έχοντας δικαίωμα σύμπραξης με δημόσια υπηρεσία. Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο 2018 και εκδόθηκε το σχετικό Πιστοποιητικό.
Με την ίδια διαδικασία (σύμπραξη μεταξύ δημοσίων φορέων) τα ΕΑΣ, και κάνοντας χρήση της ισχύουσας Προγραμματικής Συμφωνίας Συνεργασίας με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων (παρ. δ, άρθρου 1), ανέθεσαν στη ΣΝΔ την εκπόνηση της επιστημονικής μελέτης για τη μεθοδολογία εκκαθάρισης από εκρηκτικά (στην ερευνητική και μελετητική ομάδα του εργαστηρίου της και σε συνεργασία της με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) έναντι του ποσού των 80.000€ (όταν άλλοι επιστημονικοί μελετητές είχαν καταθέσει προσφορά για την μελέτη μόνο, μεγαλύτερη των 450.000€).
Στις 20 Ιουλίου 2018, η ΣΝΔ ξεκίνησε τη διαδικασία για την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών (ΓΕΝ – Ειδικός λογαριασμός), για την αμοιβή της.
Στις 4 Οκτωβρίου 2018, καθυστερημένα, η ομάδα Ειδικού Λογαριασμού υπό την προεδρία του Γενικού Διευθυντή ΓΔΟΣΥ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνεδρίασε και ενέκρινε την αμοιβή της Σχολής. Απέμενε η έγκριση από τον ΑΝΥΕΘΑ, στην αρμοδιότητα του οποίου εντάσσεται το θέμα. Αυτό δεν έγινε και στις 16 Οκτωβρίου 2018 ζητήθηκε να γίνει διαγωνισμός για την ολοκλήρωση του έργου της απορρύπανσης αυτής από εκρηκτικά, για μεν τη μελέτη με προϋπολογισμό 80.000€, δηλαδή, με το ποσόν που είχαν συμφωνήσει τα ΕΑΣ με τη ΣΝΔ, ποσόν που κάλυπτε μόνον τα έξοδα της Σχολής, για δε το υποκατασκευαστικό έργο, με προϋπολογισμό 500.000,00€.

Η καθυστέρηση αυτή, μεταθέτει στο χρόνο την ολοκλήρωση του έργου, που με την συνεργασία που είχε επιτευχθεί από τα ΕΑΣ με τη ΣΝΔ, θα είχε περατωθεί και το υποκατασκευαστικό έργο, το αργότερο, έως τέλος Δεκεμβρίου 2018 (με χρήση των διατάξεων Ν. 4412/2016). Σήμερα, όμως, αποστερεί από τα ΕΑΣ, την τελευταία δόση που οφείλουν τα ΕΛΠΕ, ύψους 3,4εκ.€, και αυξάνει την απειλή, όσο καθυστερούν οι εργασίες αυτές, απαιτήσεων από πλευράς ΕΛΠΕ από τη συμβατική υποχρέωση παράδοσης, συνολικά, του έργου, που ήταν τον Απρίλιο 2018”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016