Το γαλλογερμανικό πρόγραμμα σχεδίασης και κατασκευής ενός νέου μαχητικού αεροσκάφους που θα αντικαταστήσει μέχρι το 2040, το Rafale και το Eurofighter, έχει αρχίσει να προκαλεί το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών χωρών που συνηθίζουν να σχεδιάζουν για την κάλυψη των αμυντικών τους αναγκών, σε βάθος χρόνου. Σ΄ αυτές δεν περιλαμβάνεται απ΄ ότι φαίνεται η Ελλάδα, που ασχολείται μόνο με τον εκσυγχρονισμό των F-16, ευελπιστώντας ότι θα τα ΄χει στη διάθεσή της το 2028!.

Η Ισπανία εκδήλωσε ήδη το ενδιαφέρον της για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του νέου μαχητικού αεροσκάφους. Παρίσι και Βερολίνο δίνουν στη Μαδρίτη προς το παρόν το ρόλο του παρατηρητή. Το ισπανικό υπουργείο Άμυνας παρέδωσε επιστολή εκδήλωσης ενδοαφέροντος στους  υπουργούς  Άμυνας Γαλλίας και Γερμανίας, στο περιθώριο της Συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ. Η τελική συμφωνία Γαλλίας,Γερμανίας και Ισπανίας θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο στην έκθεση του Μπουρζέ στη Γαλλία. Το αρχικό κόστος για τη συμμετοχή της Ισπανίας είναι 25 εκατομμύρια ευρώ.

Το ερώτημα που εύλογα προκαλείται είναι γιατί η Ελλάδα που είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι “καίγεται” για νέο αεροσκάφος ,επόμενης γενιάς, δεν κάνει κάτι για να ενημερωθεί τουλάχιστον για το μαχητικό αεροσκάφος που ετοιμάζουν Γάλλοι και Γερμανοί. Αν υποθέσουμε ότι το 2028 η ελληνική ΠΑ θα διαθέτει 84 F-16 V μπορεί να αντέξει μέχρι την παραγωγή του νέου ευρωπαϊκού μαχητικού. Αν το αρχικό κόστος για την συμμετοχή στο πρόγραμμα με την ιδιότητα του παρατηρητή ,είναι τόσο χαμηλό ,γιατί δεν έχουμε κάνει ήδη κι εμείς όπως οι Ισπανοί την αίτηση για να ενημερωθούμε; Η Ισπανία να υπανθυμίσουμε διαθέτει αυτή τη στιγμή και Eurofighter και F-18.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016