Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Τα Ηνωμένα ‘Εθνη  όρισαν την 12η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. Μοναδικός στόχος του διεθνούς οργανισμού είναι η διατήρηση στην επικαιρότητα του σημαντικού αυτού κοινωνικού προβλήματος.
Στην Τουρκία με πληθυσμό 82 εκατ. ο αριθμός των παιδιών ανέρχεται στα περίπου 22 εκατ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας ο αριθμός των εργαζόμενων παιδιών ηλικίας 15-17 ετών το 2017 ήταν 20.3% . Ο αριθμός αυτός ανήλθε το 2018 στο ποσοστό 21.1%.
Λόγω οικονομικών προβλημάτων τα παιδιά αναγκάζονται να βγουν στην βιοπάλη από μικρή ηλικία . Ένα στα τρία παιδιά δηλαδή περίπου τα 7 εκατ. ζουν κάτω από  συνθήκες ακραίας φτώχειας. Έτσι αναγκάζονται να εργάζονται σε διάφορες δουλειές . Μεταξύ των ετών 2013-2018 έχασαν τη ζωή τους 319 ανήλικοι σε εργατικά ατυχήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας) σε όλο τον κόσμος  εργάζονται περίπου 152 εκατ.  από τα οποία τα 73 εκατ σε πολύ επικίνδυνες δουλιές.
Η παιδική εργασία είναι μια πραγματική μάστιγα για την κοινωνία , θέτει σε κίνδυνο τη ζωή ανηλίκων και στερεί από μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων  την πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η θέσπιση παγκόσμιας ημέρας για το θέμα αυτό δεν αρκεί , απαιτούνται δραστικά μέτρα για την πάταξη του. Τα παιδιά είναι το μέλλον για αυτό πρέπει η πολιτεία να τα προστατεύει και να τα προετοιμάζει για ένα καλύτερο αύριο. Δυστυχώς για τα κέρδη των ολίγων θυσιάζονται αθώες ψυχούλες και τραυματίζονται ανεπανόρθωτα για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016