Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη που παραχώρησε, στο 1οΠρόγραμμα της Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο, επεσήμανε πως η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν είναι προεκλογική.

Είπε ο ΑΝΥΕΘΑ:

“Οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ερντογάν δεν θα είναι μόνο προεκλογικού χαρακτήρα, δηλαδή ενταγμένες στην προεκλογική του τακτική. Ο Ερντογάν δημιουργεί όλα αυτά τα οποία καταγράφονται, δηλαδή όλη την κλιμάκωση, έστω στο επίπεδο της ρητορικής, προκειμένου να εξασφαλίσει την παρουσία στο λεγόμενο πεδίο θεμάτων, που κατά την γνώμη του θα του επιτρέψουν διαπραγμάτευση, κυρίως για να μπορέσει να βρεθεί στο κρίσιμο σημείο που λέγεται κυπριακή ΑΟΖ. Θα τα συνεχίσει αυτά, ίσως με διαφορετική ένταση, γιατί θα κληθεί από την άλλη πλευρά να επιλέξει και το επίπεδο της εξωτερικής του πολιτικής.

Είναι υποχρεωμένος αυτή την ώρα, να ορίσει με σαφήνεια – και κυρίως μετά τις εκλογές – ποιο θα είναι το συμμαχικό του πλαίσιο. Αυτή την ώρα κινείται ανάμεσα στο ΝΑΤΟ, την Αμερική αλλά και την Ρωσία. Από την άλλη πλευρά, έχει απέναντί του μια Ευρώπη, την οποία θυμήθηκε πριν από ένα μήνα περίπου. Είχε «λησμονήσει» τελείως τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Όλα αυτά καθιστούν ευάλωτη, όσο και εύθραυστη, την  εξωτερική πολιτική του. Κατά συνέπεια στη βάση και των εξελίξεων θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να διαμορφώσει την εξωτερική πολιτική των συμμαχιών.
Μην ξεχνάμε ότι είναι ανοιχτό το πρόβλημα του ενδεχομένου δημιουργίας κουρδικού κράτους, ζήτημα το οποίο έντονα απασχολεί τον Ερντογάν αλλά και το μέγιστο μέρος του πολιτικού κόσμου της Τουρκίας. Έχουμε και εκδηλώσεις από την πλευρά των ΗΠΑ που δείχνουν στον Ερντογάν ότι πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει. Για παράδειγμα, η επιλογή του να πάρει από τη Ρωσία τους S-400, διαμόρφωσε αμέσως αντίρροπες πολιτικές επιλογές στην Αμερική, έτσι ώστε να απειλείται ότι δεν θα μπορέσει να πάρει τα αεροσκάφη F-35, εάν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Μεταξύ της απειλής και της υλοποίησής της υπάρχει το στάδιο των ενδιάμεσων εξελίξεων. Το γεγονός όμως, ότι πιέζεται από τις ΗΠΑ ο Εντογνάν, αναφορικά με τις σχέσεις που θέλει να έχει με τη Ρωσία και μάλιστα σε ένα επίπεδο εξαιρετικά κρίσιμο, όπως αυτό των εξοπλισμών, είναι σημαντικό μέγεθος”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016