Ο τίτλος του παρόντος άρθρου αποτελεί παραλλαγή της γνωστής φράσης «ο Πόλεμος είναι πολύ σπουδαία υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς» («La guerre ! C’est une chose trop grave pour la confier à des militaires») η οποία διατυπώθηκε το 1886, από τον μετέπειτα πρωθυπουργό της Γαλλίας Κλεμανσώ (Georges Clemenceau), στην περίοδο του Α’ΠΠ (1814-1929), η οποία για μερικούς χρησιμοποιήθηκε για να απαξιώσει τους στρατιωτικούς και κατά άλλους χρησιμοποιήθηκε για να καταδείξει την μεγάλη σημασία της συνεργασίας και της συνέργειας όλων των φορέων μιας κρατικής οντότητας για την επίτευξη των αντικειμενικών σκοπών που ορίζονται κάθε φορά.

Αφορμή για τη συγγραφή αυτού του κειμένου αποτέλεσε αφενός η επιστολή του Δημάρχου της Αλικαρνασσού Αχμέτ Αράς προς τους δημάρχους των νησιών Κω, Καλύμνου, Πάτμου, Λέρου και Σύμης, την 1η Μαϊου 2020 και αφετέρου η θετική ανταπόκριση του δημάρχου Σύμης  Λευτέρη Παπακαλοδούκα στην επιστολή του δημάρχου της τουρκικής πόλης.

Δημοσίευμα τουρκικής ιστοσελίδας που αναφέρεται στην επιστολή του Τούρκου δημάρχου

Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Αλικαρνασσού υπογράμμισε τη σημασία της φιλίας και της γειτονιάς την περίοδο της πανδημίας, καλώντας τους Έλληνες δημάρχους σε συνεργασία και αμοιβαία υποστήριξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Το ακριβές κείμενο της επιστολής έχει όπως παρακάτω:

«Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ο χρόνος είναι χρόνος αλληλεγγύης, είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις και να βοηθήσουμε.

Εμείς, οι απόγονοι δύο βαθιά ριζωμένων πολιτισμών που μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία για αιώνες, μετατρέψαμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα φιλίας. Μοιραστήκαμε τη χαρά μας στις όμορφες μέρες μας και αναπτύξαμε τις σχέσεις γειτονίας μας. Μαζί, βιώσαμε το κλίμα ελευθερίας, ανοχής, ειρήνης και ηρεμίας. Η ανοχή και η αγάπη είναι προνόμιο που απορρέει από την αρχαία ιστορία και την ουσία αυτής της γεωγραφίας.
Ακριβώς για αυτό τον λόγο η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και τεράστια για εμάς, για το Μπόντρουμ.

Τώρα περνάμε δύσκολους καιρούς. Βρίσκεστε μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, πολύ πιο κοντά στο Μπόντρουμ. Σε αυτήν την περίοδο, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρίνειά μου για τη σημασία της αμοιβαίας ανταλλαγής ιδεών, των προτάσεων λύσης και της ανάγκης αλληλοϋποστήριξης.
Είμαστε πάντα μαζί σας ως γείτονας και φίλος σας στην επίλυση αυτού του κοινού προβλήματος της ανθρωπότητας.

Μείνετε υγιείς».

Όπως γίνεται εμφανές ο Τούρκος δήμαρχος, ο οποίος εκλέχτηκε με την υποστήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, που με τις επερωτήσεις του στο τουρκικό κοινοβούλιο κατακεραυνώνει την Κυβέρνηση του ΑΚP ότι έχει παραχωρήσει παράνομα νησιά στην Ελλάδα (εννοώντας πολλά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου), στο κείμενο της αθώας επιστολής περιλαμβάνει και την φράση ότι τα 5 αυτά νησιά βρίσκονται πολύ μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, εννοώντας ότι είναι πιο κοντά στην Τουρκία…..

Ο δήμαρχος Αλικαρνασσού με τον Πρόεδρο του CHP

O δήμαρχος της Σύμης στις 19 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόσκληση του Τούρκου δημάρχου, αποστέλλοντας επιστολή το κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε του Bodrum, Ahmet Aras,

Αγαπητέ συνάδελφε,

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την κατανόηση και τον προβληματισμό σας να αναδείξετε το πρόβλημα του κορωνοϊού Covid-19 που επηρεάζει τις οικονομίες των δήμων μας και να πάρετε την πρωτοβουλία για υγιή και ειρηνική συνεργασία των λαών μας στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας.

Το Bodrum και η Σύμη είναι δύο κατεξοχήν τουριστικοί προορισμοί, γνωστοί σε όλο τον κόσμο για την εξαιρετική ποιότητα παροχών στους επισκέπτες μας. Η πανδημία που ξέσπασε αποτελεί το μεγαλύτερο πλήγμα που έχει υποστεί ο τουρισμός στον αιώνα μας.
Η Σύμη δέχεται πολλούς τουρίστες με σκάφη αναψυχής από την Τουρκία και κυρίως από το Bodrum. Δυστυχώς, φέτος η τουριστική σεζόν υφίσταται μεγάλη κάμψη με όλες τις συνέπειες για τους κατοίκους των περιοχών μας που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζονται από τον τουρισμό.

Κατόπιν της επιστολής για συνεργασία και υιοθέτηση πρωτοβουλιών, ώστε να ανακάμψουμε το συντομότερο δυνατόν, είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε για την εξεύρεση λύσεων που μπορούν να αμβλύνουν το τεράστιο αυτό πρόβλημα που καταστρέφει την οικονομία μας και να υλοποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται στρατηγικές και σχεδιασμούς προκειμένου να βρούμε από κοινού λύσεις που θα δώσουν οξυγόνο στην καταστροφική επέλαση του κορωνοϊού.

Για μας ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα. Η διεθνής συνεργασία των δήμων μας είμαι σίγουρος πως θα καταφέρει να γεφυρώσει για άλλη μια φορά τις σχέσεις των λαών μας, να μας φέρει πιο κοντά και να θέσουμε τις βάσεις για τουριστική ανάπτυξη και πρόοδο, σε μια χρονική στιγμή που οι καταστάσεις δεν επιτρέπουν καμία αναβολή.

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ακούσουμε τις προτάσεις σας και να καταθέσουμε ένα σχέδιο τουριστικών και πολιτιστικών ανταλλαγών, ώστε να βγούμε από αυτό το τέλμα το συντομότερο δυνατό. Είστε πάντα ευπρόσδεκτος στο νησί μας, εσείς και τα εκλεκτά μέλη του δημοτικού σας συμβουλίου μετά των συνεργατών σας.

Επίσης θα μπορούσαμε να κάνουμε τηλεδιάσκεψη οποιαδήποτε στιγμή θελήσετε και να θέσουμε τους όρους για ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα καταστήσει τους δήμους μας στο προσκήνιο των τουριστικών επιλογών των καλοκαιρινών μας επισκεπτών. Είναι χρέος μας να βρούμε λύσεις, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας για τους λαούς μας και την οικονομική ενίσχυση μέσω του τουρισμού».

Από το κείμενο της επιστολής διαπιστώνεται ότι ο δήμαρχος της ακριτικής Σύμης δεν έλαβε καθόλου υπόψη του την επίμαχη φράση του Τούρκου ομολόγου του και έσπευσε να δηλώσει την πρόθεσή του για συνεργασία στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού.

Εδώ λοιπόν γεννάται το εξής ερώτημα: Τι θα συμβεί εάν ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού προτείνει την παροχή βοήθειας από τουρκικούς κρατικούς φορείς σε θέματα π.χ. αναστήλωσης οθωμανικών μνημείων ή για να προχωρήσουμε ακόμα παραπάνω εάν προτείνει την αποστολή υγειονομικού υλικού για το Κέντρο Υγείας της Σύμης εφόσον ισχυρίζεται ότι η Σύμη βρίσκεται μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα υπονοώντας ότι στερείται βοήθειας από την Ελληνική Πολιτεία ;

Συνοψίζοντας λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αντιμετώπιση παρόμοιων ενεργειών Τούρκων αξιωματούχων θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη πολλούς παράγοντες που ξεφεύγουν από τα όρια των αρμοδιοτήτων τοπικών αρχόντων, προκειμένου αφενός να προβλεφθούν δυσάρεστες καταστάσεις και αφετέρου να υπάρχει ενιαία φωνή της Ελληνικής Πολιτείας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πολυδιαφημιζόμενη διαχρονικά «Ελληνο-Τουρκική φιλία» την οποία στην χώρα μας την αναμασάμε διαχρονικά, δεν περιλαμβάνει μόνο πολιτιστικά φεστιβάλ, χορούς και πανηγύρια, αλλά κυρίως πρέπει να στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και όχι στις προκλήσεις και στις απειλές που καθημερινά εξαπολύει η Τουρκία προς την Ελλάδα.

Απαιτείται προσοχή λοιπόν και κυρίως συνεργασία όλων των φορέων και σε όλα τα επίπεδα  του κράτους, για την προβολή ενιαίας φωνής και την ορθή αντιμετώπιση.

Άλλωστε δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες….

ΠΗΓΕΣ

https://www.rodiaki.gr/article/435890/dhmarxos-alikarnassoy-stoys-dhmarxoys-kw-kalymnoy-patmoy-leroy-kai-symhs-as-enwsoyme-dynameis

https://www.rodiaki.gr/article/436906/synergasia-toy-dhmoy-symhs-me-ton-dhmo-alikarnassoy