Στο Ιράν ο κορονοϊός σκοτώνει μαζικά τον κόσμο και η εφημερίδα Washington Post, αποκαλύπτει ότι τα θύματα είναι τόσα πολλά, ώστε θάβονται πλέον σε ομαδικούς τάφους. Δημοσιεύει και αεροφωτογραφίες που όπως υποστηρίζει δείχνουν τις τοποθεσίες των ομαδικών τάφων.

Δύο οι λόγοι που η επιδημία “ξέφυγε”. Το καθεστώς άργησε να ενημερώσει τον κόσμο και οι κυρώσεις εναντίον της χώρας στερούν κάθε δυνατότητα αντιμετώπισης της απειλής.

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα 85 νέους θανάτους που οφείλονται στον νέο κορονοϊό, στον πιο βαρύ απολογισμό που καταγράφει σε μια μέρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία στη χώρα αυτή, μια από τις χειρότερα πληγείσες στον κόσμο.

“Δυστυχώς 85 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες 24 ώρες”, ανεβάζοντας σε 514 τον απολογισμό των νεκρών από τη νόσο αυτή στο Ιράν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Κιανούς Τζαχανπούρ σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Ο Τζαχανπούρ πρόσθεσε ότι “σε όλη τη χώρα καταγράφηκαν τουλάχιστον 1.289 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 11.364”.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας θα αδειάσουν τους δρόμους των πόλεων της χώρας τις επόμενες 24 ώρες σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, μετέδωσε παράλληλα σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Οι ιρανικές αρχές αγωνίζονται κατά της μετάδοσης του νέου κορονοϊού στο Ιράν, μια από τις χειρότερα πληγείσες χώρες στον κόσμο από την ιογενή αυτή πνευμονία μετά την Κίνα και την Ιταλία.

Πολλοί βουλευτές, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ή πρώην αξιωματούχοι έχουν προσβληθεί και κάποιοι έχουν πεθάνει.

Ο Αλί Ακμπάρ Βελαγιατί, ο βασικός σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, τέθηκε σε καραντίνα, αφού εμφάνισε “ελαφριά συμπτώματα” του νέου κορονοϊού, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε την Πέμπτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν την “εκστρατεία οικονομικής τρομοκρατίας” και να άρουν τις κυρώσεις, γιατί καθιστούν όλο και πιο δύσκολες τις εξαγωγές πετρελαίου και τις εισαγωγές φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού.

Ο Μ.Ζαρίφ, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρς αναφέρει ότι “είναι επιτακτικό τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη τους να ταχθούν δίπλσ στον ιρανικό λαό, απαιτώντας από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να εγκαταλείψει την κακοήθη και άκαρπη προσέγγισή της ενάντια στο Ιράν”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016