Εκσυγχρονισμός F-16: Ο λογαριασμός του Πενταγώνου και το “φιλοδώρημα” που δεν αναφέρεται

Πριν μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε ο “επίσημος λογαριασμός” για τον εκσυγχρονισμό των 84 αεροσκαφών F-16 από τη Lockheed Martin. Σύμφωνα με τον λογαριασμό που φέρει την υπογραφή του Πενταγώνου το κόστος θα είναι περίπου 999 εκατομμύρια δολάρια. Παρά …κάτι ένα δις. Μόνο που σ΄ αυτόν τον λογαριασμό υπάρχει κι ένα “φιλοδώρημα” που ακόμη δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Κι αυτό έχει να κάνει με το κόστος του νέου συστήματος αυτοπροστασίας που θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αεροσκάφη, αφού είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι το υπάρχον σύστημα ASPIS δεν θα μπορεί να συνυπάρξει με το νέο ραντάρ AESA που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη.

Αναμένεται βεβαίως τον Φεβρουάριο επιτροπή Αμερικανών να μας το ανακοινώσει και επισήμως. Εναλλακτικά θα μας προτείνουν “μεσοβέζικες” λύσεις σύμφωνα με τις οποίες θα δουλεύει “λίγο ραντάρ” και “λίγο ASPIS”, αλλά είναι προφανές ότι τέτοιες λύσεις δεν μπορούν να συζητηθούν σοβαρά.

Πόσο θα κοστίσει η τοποθέτηση νέου συστήματος αυτοπροστασίας, το οποίο να σημειωθεί ήδη έχει βρεθεί. Οι πολύ αισιόδοξοι κάνουν λόγο για 150 εκατομμύρια, οι λιγότερο αισιόδοξοι για 300 και οι ρεαλιστές που έχουν ζήσει ανάλογες καταστάσεις λένε για “500 και να δούμε”.

Συνεπώς ο λογαριασμός του Πενταγώνου ακόμη δεν έχει κλείσει και με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένονται δεν γνωρίζουμε αν έχει κλείσει οριστικά και ο εκσυγχρονισμός.

Όπως και να ΄χει πάντως ότι απόφαση κι αν ληφθεί πρέπει να ληφθεί πολύ γρήγορα.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016