Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ “δια περιφοράς”, ενέκρινε το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού 84 μαχητικών αεροσκαφών F-16, από την αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin. Η έγκριση έγινε όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο στις 8 Οκτωβρίου.

Το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών είναι πιο κοντά σ΄ όσα ζητούσε η Ελλάδα, αλλά δεν είναι και ακριβώς αυτό που ζητούσε. Γενικώς τα όσα ακούγονται στους διαδρόμους του ΓΕΑ για την “ευελιξία” της Lockheed Martin δεν είναι καθόλου κολακευτικά! Η απαίτησή της για τεράστια προκαταβολή με την αστεία δικαιολογία ότι “πρέπει να αγοράσουμε όλα τα ραντάρ AESA για να μας έρθουν φθηνότερα”, ποτέ δεν έπεισε κανέναν και σίγουρα δεν ταιριάζει σε μια εταιρεία του μεγέθους της Lockheed Martin. Μ΄ αυτή τη δικαιολογία η Lockheed Martin απαίτησε προκαταβολή που έφθανε στο 80% του προγράμματος!

Γενικώς η εταιρεία Lockheed Martin δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση διευκόλυνσης της Ελλάδας ,μιας χώρας που είναι χωρίς αμφιβολία από τους καλύτερους πελάτες της. Από το 1948, όπως συνηθίζουν να λένε στελέχη της…Η επιμονή της να ζητά παράλογες προκαταβολές έχουν προκαλέσει πολύ αρνητικά σχόλια στο ΓΕΑ.

Το πρόγραμμα σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέϊμς Μάτις, είναι 1,5 δις δολάρια. ‘Ομως η περιπέτεια του εκσυγχρονισμού , μόλις αρχίζει. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο πρόβλημα που η USAF, έχει επισημάνει σχετικά με τη συνεργασία του νέου ραντάρ και του συστήματος αυτοπροστασίας κι έχουμε εντυπωσιαστεί από τη σιωπή που επικρατεί. Ωστόσο πηγές της ΠΑ δεν κρύβουν την εύλογη ανησυχία τους: να ξεκινήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού και κάπου στη μέση να ενημερωθούμε ότι θα πρέπει να εξασφαλιστούν επιπλέον χρήματα για να διορθωθεί η δυσλειτουργία.

Ελπίζουμε ότι στα κεντρικά της Lockheed Martin ,ο ΥΕΘΑ θα πήρε τις απαιτούμενες εγγυήσεις για το θέμα.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016