Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
29/03/2024 | 13:10 (ενημερώθηκε 4 εβδομάδες πριν)
Militaire News

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή το 2024

Πότε αλλάζει η ώρα σε θερινή το 2024
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI)

Αλλαγή ώρας 2024. Έρχεται η Κυριακή που αλλάζουμε τα ρολόγια στη θερινή. Σύντομα, λοιπόν, θα αλλάξει η ώρα για το 2024, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη να περάσει από την χειμερινή στη θερινή ώρα.

Ποια Κυριακή αλλάζει η ώρα σε θερινή το 2024

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου τα ρολόγια μας θα γυρίσουν 1 ώρα μπροστά και θα χάσουμε μία ώρα ύπνου.

Για το 2024, η ημερομηνία αυτή πέφτει την Κυριακή 31 Μαρτίου, την τελευταία, δηλαδή, ημέρα του Μαρτίου. Η αλλαγή πρόκειται να γίνει τα ξημερώματα, με τα ρολόγια να δείχνουν 04:00 αντί για 03:00 π.μ., σύμφωνα με την συνήθη πρακτική.

Η λόγος που επιλέχθηκε η επιστροφή στην ηλιακή ώρα να γίνεται την Κυριακή τα ξημερώματα, είναι καθόλα πρακτικός.

Τις Κυριακές το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν εργάζεται, ενώ ακόμα και αυτοί που εργάζονται συνήθως έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους και κοιμούνται εκείνη την ώρα. Ως εκ τούτου, η αλλαγή της ώρας δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Η αλλαγή της ώρας δεν πρέπει να «πέφτει» πριν τα μεσάνυχτα σε καμία χώρα, καθώς σε αυτή την περίπτωση οι χώρες αυτές εκτός από ώρα θα άλλαζαν και μέρα, γεγονός που θα περιέπλεκε τα πράγματα περισσότερο.

Η «κανονική» ηλιακή χώρα είναι η χειμερινή ώρα, στην οποία και θα επιστρέψουμε την ερχόμενη Κυριακή. Η ώρα αλλάζει τον Μάρτιο, πηγαίνοντας μια ώρα μπροστά από την ηλιακή ώρα, με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του φωτός της ημέρας για εξοικονόμηση ενέργειας.

Ας σημειωθεί πολλά υπολογιστικά συστήματα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης αλλαγής, αλλά η αλλαγή σε θερινή ώρα πρέπει να γίνεται με το χέρι σε όλα τα υπόλοιπα (ρολόγια χειρός, ρολόγια τοίχου, αυτοματισμοί ποτίσματος κλπ.), επομένως είναι σημαντικό να φροντίσετε να τα ρυθμίσετε.

Επίσης, η αλλαγή αυτή θα γίνει παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το Μάρτιο του 2019 να τερματιστεί η πρακτική της αλλαγής ώρας από το 2021, αυτή η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη.

Η απόφαση για την κατάργηση της αλλαγής της ώρας λήφθηκε λόγω των επιπτώσεων που έχει η θερινή ώρα στην σωματική και την ψυχική μας υγεία, καθώς και στην αύξηση των ατυχημάτων που καταγράφονται κατά την ημέρα της αλλαγής και λίγες ημέρες μετά.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης