Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
03/06/2023 | 09:15
Militaire News

Κύπελλο Αγγλίας: Ο τελικός Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 17:00

Κύπελλο Αγγλίας: Ο τελικός Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 17:00

Μάντσεστερ Σίτι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τίθενται σήμερα στις   17:00 αντιμέτωπες στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας που θα διεξαχθεί στο Γουέμπλεϊ.

Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για τον εφετινό τελικό του FA Cup είναι τα εξής:

– Αυτός είναι ο πρώτος «μεγάλος» τελικός στην ιστορία ανάμεσα στη Σίτι και τη Γιουνάιτεντ.

– Η Γιουνάιτεντ έχει επικρατήσει στις πέντε από τις τελευταίες έξι αναμετρήσεις της με τη Σίτι, με πιο πρόσφατη την εκτός έδρας νίκη της με 3-2 τον Ιανουάριο του 2012. Η μόνη… εξαίρεση σε αυτό το σερί ήταν μια νίκη σε ημιτελικό για τη Σίτι τη σεζόν 2010-11.

– Αυτή θα είναι η τρίτη συνάντηση ανάμεσα στη Σίτι και τη Γιουνάιτεντ στον «ναό» του ποδοσφαίρου, το Γουέμπλεϊ, με τις άλλες δύο να έχουν λάβει χώρα το 2011. Οι «πολίτες» νίκησαν σε αναμέτρηση για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με 1-0, ενώ οι «κόκκινοι διάβολοι» επικράτησαν 3-2 για το Κομιούνιτι Σιλντ.

– Αυτός είναι ο 12ος τελικός Κυπέλλου Αγγλίας για τη Σίτι, η οποία έχει έξι νίκες και πέντε ήττες στους προηγούμενους ένδεκα. Η ήττα και η νίκη… εναλλάσσονται στα τελευτάια τέσσερα παιχνίδια τους, με πιο πρόσφατο το θρίαμβο επί της Γουότφορντ με 6-0 το 2019.

– Η Γιουνάιτεντ μετέχει για 21η φορά σε τελικό Κυπέλλου και «πιάνει» την Άρσεναλ στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην ιστορία της διοργάνωσης. Οι «κόκκινοι» έχουν πανηγυρίσει 12 φορές την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ οι οκτώ ήττες τους σε τελικό είναι οι περισσότερες που έχει γνωρίσει μια ομάδα, μαζί με τις Τσέλσι και Έβερτον.

– Μετά την κατάκτηση του τίτλου στην Premier League, η Σίτι μπορει να πανηγυρίσει το νταμπλ για δεύτερη φορά στην ιστορία της, ύστερα από τη σεζόν 2018-19. Εάν τα καταφέρει, θα είναι η τρίτη ομάδα που θα το έχει πετύχει περισσότερες από μια φορές μετά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1993-94, 1995-96, 1998-99) και Άρσεναλ (1970-71. 1997-98, 2001-02).

-Έχοντας ήδη κατακτήσει φέτος το League Cup κόντρα στη Νιούκαστλ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στοχεύει στην κατάκτηση για πρώτη φορά και των δύο μεγάλων εγχώριων διοργανώσεων κυπέλλου σε μια και μοναδική σεζόν. Εάν τα καταφέρει, θα είναι η πέμπτη διαφορετική ομάδα που θα φτάσει στο συγκεκριμένο επίτευγμα, μετά τις Άρσεναλ (1992-93), Λίβερπουλ (2000-01 και 202-22), Τσέλσι (2006-07) και Μάντσεστερ Σίτι (2018-19).

– Η Σίτι δεν έχει δεχθεί ακόμη γκολ στο εφετινό Κύπελλο Αγγλίας. Στην «εποχή» της Football League (από τη σεζόν 1888-89), μόνο δύο ομάδες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο χωρίς να δεχθούν γκολ: η Πρέστον το 1889 και η Μπέρι το 1903.

– Η Σίτι έχει σημειώσει τα περισσότερα τέρματα στην εφετινή σεζόν του FA Cup (από τον α΄ γύρο και μετά) με 17 γκολ. Η τελευταία ομάδα που σημείωσε περισσότερα γκολ σε μια και μοναδική σεζόν στη διοργάνωση ήταν η… Μάντσεστερ Σίτι, που «βρήκε δίχτυα» 26 φορές, στην πορεία της για την κατάκτηση του τίτλου το 2019.

– Έχοντας νικήσει 3-1 σε κάθε φάση από τον 3ο γύρο μέχρι τους προημιτελικούς στο εφετινό Κύπελλο Αγγλίας, η Γιουνάιτεντ έφτασε στον τελικό νικώντας την Μπράιτον στα πέναλτι, ύστερα από το ισόπαλο 0-0. Στο παρελθόν, καμία ομάδα δεν έχει… εμπλακεί στη διαδικασία των πέναλτι, τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό, εντός της ίδιας σεζόν του FA Cup.

– Ο προπονητής της Γιουνάιτεντ, Έρικ τεν Χαγκ, θα είναι ο τέταρτος διαφορετικός Ολλανδός προπονητής που θα καθοδηγήσει τεχνικά μια ομάδα σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, μετά τους Ρούουντ Γκούλιτ (μια νίκη-μια ήττα), Γκούους Χίντινκ (μια νίκη) και Λουίς Φαν Γκάαλ (μια νίκη).

– Ισπανοί προπονητές έχουν κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας σε τέσσερις περιπτώσεις: ο Ράφα Μπενίτεθ με τη Λίβερπουλ το 2006, ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ με τη Γουίγκαν το 2013, ο Μίκελ Αρτέτα με την Άρσεναλ το 2020 και ο Πεπ Γκουαρντιόλα της Σίτι το 2019. Ο μόνος Ισπανός προπονητής που έχασε σε τελικό FA Cup ήταν ο Χάβι Γκράθια με τη Γουότφορντ, καθώς ηττήθηκε από τον (συμπατριώτη του) Γκουαρντιόλα το 2019.

– Στη νίκη 3-0 επί της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στον ημιτελικό, ο Ριγιάντ Μαχρέζ έγινε ο πρώτος παίκτης της Σίτι που σημείωσε χατ τρικ στο Γουέμπλεϊ. Συνολικά, έχει σκοράρει τέσσερις φορές στο Γουέμπλεϊ για λογαριασμό της Σίτι, με τον Σέρχιο Αγουέρο να είναι ο μόνος παίκτης που έχει πετύχει περισσότερα γκολ για τους «σίτιζενς» σε αυτό το γήπεδο (6).

– Οι Μάρκους Ράσφορντ και Κασεμίρο «βρήκαν δίχτυα» για τη Γιουνάιτεντ στον εφετινό τελικό του League Cup με τη Νιούκαστλ. Συνολικά πέντε παίκτες έχουν σκοράρει στους τελικούς και των δύο μεγάλων εγχώριων διοργανώσεων κυπέλλου για τους «κόκκινους διαβόλους», οι Νόρμαν Γουαϊτσάιντ, Μαρκ Χιούζ, Μπράιαν ΜακΚλέρ, Κριστιάνο Ρονάλντο και Τζέσι Λίνγκαρντ.

– Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει σημειώσει μέχρι στιγμής στην τρέχουσα σεζόν 52 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Σίτι. Μπορεί να γίνει ο πρώτος Νορβηγός στην ιστορία που θα σκοράρει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας.

– Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε είναι ο μόνος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι που σκόραρε στον τελικό του Κυπέλλου του 2019 κόντρα στη Γουότφορντ (6-0) και παραμένει στο σύλλογο. Μπορεί να γίνει ο δεύτερος παίκτης που σκοράρει σε δύο διαφορετικούς τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας για λογαριασμό των «σίτιζενς», μετά τον Μπόμπι Τζόνστον (1955 και 1956).

– Από τότε που έκανε ντεμπούτο με τη Σίτι στο FA Cup το 2019, ο Ριγιάντ Μαχρέζ έχει σημειώσει περισσότερα γκολ στη διοργάνωση (σ.σ. δεν υπολογίζονται οι προκριματικοί γύροι) από οποιονδήποτε άλλο παίκτη. Έχει σκοράρει πέντε φορές μέχρι στιγμής στην τρέχουσα σεζόν, ενώ η τελευταία φορά που ένας παίκτης της Σίτι σημείωσε περισσότερα γκολ σε μια σεζόν ήταν την αγωνιστική περίοδο 1933-34 (Φρεντ Τίλσον, 9).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΣ-ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης