Υποστηριξε το militaire
Πρώτη Γραμμή
19/02/2023 | 05:20 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

Πότε έχουμε Καθαρά Δευτέρα το 2023 – Τι τρώμε

Πότε έχουμε Καθαρά Δευτέρα το 2023 - Τι τρώμε
PIXABAY

Πότε έχουμε Καθαρά Δευτέρα φέτος – Πότε είναι το Πάσχα το 2023. Στα ερωτήματα αυτά, εδώ είναι όλες οι πληροφορίες. Επίσης, τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα.

Δείτε τι γράφει το ημερολόγιο του 2023.

Καθαρά Δευτέρα 2023, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος

Το 2023 έχει τα εξής τριήμερα που έρχονται:

  • Η Καθαρά Δευτέρα «πέφτει» στις 27 Φεβρουαρίου
  • Η Κυριακή του Πάσχα στις 16 Απριλίου του 2023
  • Η αργία του Αγίου Πνεύματος στις 5 Ιουνίου.
  • Η Πρωτομαγιά «πέφτει» ημέρα Δευτέρα.
  • Τα Χριστούγεννα του 2023 είναι και αυτά Δευτέρα.

Οι εθνικές εορτές της 25ης Μαρτίου και της 28ης Οκτωβρίου το 2023 «πέφτουν» Σάββατο.

Τι τρώμε την Καθαρά Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, δηλαδή της προετοιμασίας για το Ορθόδοξο Πάσχα που συνδυάζεται με νηστεία τροφών και παθών.

Τα σαρακοστιανά γεμίζουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν νηστίσιμες λιχουδιές. Σύμφωνα με τα χριστιανικά ήθη και έθιμα, οι γυναίκες την Καθαρά Δευτέρα δεν πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο στην κουζίνα.

Για τον λόγο αυτό δεν μαγειρεύουν, σερβίρουν ωμές τροφές (όπως ελιές και τουρσί) και δεν χρησιμοποιούν μαγιά στο ψωμί, ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουν να φουσκώσει. Αντί του ψωμιού, σταθερή θέση στο τραπέζι έχει η λαγάνα, η οποία παρασκευάζεται με τα «άζυμα», δηλαδή χωρίς προζύμι.

Σύμφωνα με το dimitriosmakriniotis, η ονομασία του χαλβά προέρχεται από την αραβική λέξη halwa, που σημαίνει γλυκό, ενώ τα είδη που συναντάμε σήμερα στην ελληνική αγορά είναι κυρίως τρία: σησαμένιος, σιμιγδαλένιος και χαλβάς Φαρσάλων.

Γνωστός και ως ο «χαλβάς του μπακάλη», λόγω του γεγονότος ότι βρίσκεται σε όλα τα παντοπωλεία και πλέον καταστήματα με είδη delicatessen αλλά και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ο σησαμένιος χαλβάς έχει μαστιχώδη υφή, ενώ αποτελείται από ταχίνι (πολτός σησαμιού) συνδυασμένο με σιρόπι ζάχαρης, μέλι ή πετιμέζι.

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος και στο εμπόριο τον βρίσκουμε σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων όπως βανίλια, σοκολάτα, ανάμεικτο με βανίλια και σοκολάτα, με διάφορους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, σταφίδες) κ.α.

Ο χαλβάς Φαρσάλων (ή σαπουνέ) είναι ο πιο μαλακός από όλα τα είδη χαλβά και έχει αρκετά λιπαρή γεύση. Αποτελεί παραδοσιακό γλυκό των Φαρσάλων (εξ ου και η ονομασία του), ενώ τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του είναι το νισεστέ, το βούτυρο το νερό και η ζάχαρη.

Τέλος, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς αποτελεί την πιο εύκολη και γρήγορη επιλογή που έχουμε κάθε φορά που θέλουμε να φτιάξουμε ένα υγιεινό και ταυτόχρονα γευστικό γλυκό στο σπίτι. Παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και βούτυρο ή λάδι, σιρόπι ζάχαρης και νερό.

Αυτήν την Καθαρά Δευτέρα, ο χαλβάς μας προσκαλεί να θυμηθούμε όλα όσα μας φέρνουν κοντά με ότι αγαπάμε και να γιορτάσουμε μαζί τη Δευτέρα που μας δένει.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης