Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΝ
03/11/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Όχι δεν είναι “όλα καλά” ούτε με τον ΚΑΝΑΡΗ, ούτε με το ΠΝ

Όχι δεν είναι

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Λίγη ώρα μετά από την αποκόλληση της φρεγάτας ΚΑΝΑΡΗΣ, από την νησίδα Αταλάντη “μια ανάσα” από τον Ναύσταθμο, μεταφέραμε τη διαρροή από το ΓΕΝ: “Όλα καλά με τον ΚΑΝΑΡΗ, να φανταστείτε δεν θα πάει τελικά στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά”. Για την ρυμούλκησή του στον Σκαραμαγκά είχαμε γράψει λίγη ώρα πριν…

Απολογούμαστε λοιπόν για το “όλα καλά”. Γιατί δεν είναι έτσι! Όχι μόνο για τον ΚΑΝΑΡΗ, αλλά και για το ΠΝ.

Η φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ έχει υποστεί σημαντικές ζημιές. Το να χάνεις στα καλά καθούμενα τον ανθυποβρυχιακό θόλο σ΄ ένα τέτοιο πλοίο, είναι σοβαρή ζημιά και δεν μπορεί να λες “όλα καλά”. Η φρεγάτα ξεφορτώνει καύσιμα και πυρομαχικά στο ΝΣ και θα ανέβει στην δεξαμενή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μέχρι αύριο Σάββατο. Εκεί θα διαπιστωθεί με ακρίβεια τι ζημιές έχει υποστεί.

Η προσάραξη της φρεγάτας στο συγκεκριμένο σημείο είναι απαράδεκτη! Για να προλάβουμε όσους σπεύσουν να μας κατηγορήσουν ότι παριστάνουμε τους ειδικούς, να επισημάνουμε ότι δεν είναι δική μας άποψη. Είναι θέση που εκφράζουν απόστρατοι Μάχιμοι Αξιωματικοί του ΠΝ, που έφτασαν στα ανώτατα κλιμάκια της Ιεραρχίας, μόλις είδαν στα τηλεοπτικά πλάνα, που προσάραξε η φρεγάτα.

Ποιος ευθύνεται για την προσάραξη θα το δείξει η έρευνα. Είχαμε φθάσει να παρακαλάμε να αποδειχτεί βλάβη, για να μην φθάσουμε στο σημείο να αποδεχτούμε ότι πρόκειται για τόσο σοβαρό ανθρώπινο λάθος.

Δεν θα απολογηθούμε μόνο για το “όλα καλά” του ΚΑΝΑΡΗ. Θα πρέπει να απολογηθούμε και για μία σειρά άλλων γεγονότων που ποτέ δεν γράφτηκαν “για το καλό του ΠΝ”. Μόνο που όπως διαπιστώνουμε, η σιωπή δεν έχει οδηγήσει ποτέ στη βελτίωση της κατάστασης. Μάλλον την επιδεινώνει.

Κι επειδή κάποιοι, είπαν κι έγραψαν ότι “και στο Αμερικανικό Ναυτικό έγιναν απίστευτα δυστυχήματα”, να επισημάνουμε ότι εκεί “ξηλώθηκε” ο Ναύαρχος του 7ου Στόλου του Ειρηνικού και κάμποσοι άλλοι, κάθετα στη Διοίκηση του ίδιου Στόλου. Άμεσα… Εδώ σ΄ όσα στραβά κι ανάποδα γίνονται, ουδείς έχει υποστεί την παραμικρή συνέπεια κι όπως δείχνει η ζωή, αυτή η τακτική οδηγεί μαθηματικά στο επόμενο ατύχημα…Αυτή η τακτική όμως πρέπει να σταματήσει εδώ.

Το Πολεμικό Ναυτικό πληρώνει κι αυτό τα τρικούβερτα γλέντια κυβερνήσεων πάρα πολλών χρόνων. Άφησαν τον Στόλο στην τύχη του και τώρα οι λογαριασμοί (από εκείνα τα γλέντια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) έχουν έρθει όλοι μαζί προς πληρωμή… Αυτή η πραγματικότητα βέβαια δεν απαλάσσει τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά και όσους στην ιεραρχία του ΠΝ έχουν την ευθύνη της ενημέρωσής τους.

Τον τελευταίο χρόνο έχουν υπάρξει  περιστατικά με ατυχήματα στον Στόλο, που ευτυχώς χάρη στον κόσμο που υπηρετεί στα πλοία, δεν είχαν δραματικές συνέπειες. Όμως πόσα καμπανάκια πρέπει να χτυπήσουν για να καταλάβουν οι Ναύαρχοι πως πρέπει να πάψουν να “στρογγυλεύουν τις γωνίες” και να πουν τα πράγματα με τ΄ όνομά τους; Το ΄χουν κάνει και δεν εισακούονται; Μόνο εκείνοι το γνωρίζουν και μόνο εκείνοι μπορούν να το πουν.

Αυτά σ΄ ότι αφορά στα πλοία και στις ελλείψεις τους…

Σ΄ ότι αφορά τα  στελέχη που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης Διοικητών/Κυβερνητών, θα πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν έχει ασυλία. Ούτε αυτοί που επιλέγονται, πολύ δε περισσότερο αυτοί που κάνουν τις εισηγήσεις και τις επιλογές για τις θέσεις ευθύνης. Ασφαλώς κι έχουν δικαίωμα στο λάθος όπως όλοι οι επαγγελματίες. Αλλά κάθε λάθος έχει και κόστος που όλοι μας θα πρέπει να πληρώνουμε, όχι για λόγους τιμωρίας αλλά κυρίως για να μην ξαναγίνει. Γιατί την επόμενη φορά είναι σίγουρο ότι θα είναι χειρότερο και με συνέπειες που δεν θα μπορούν να διορθωθούν, όπως θα γίνει τώρα με τον ΚΑΝΑΡΗ. Οι ανθρώπινες ζωές είναι πολύτιμες και όποιος έχει ευθύνη για τις ζωές άλλων δεν έχει δυστυχώς περιθώρια για μεγάλα λάθη, σαν κι αυτό που έγινε χθες το πρωί.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης