Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Το ΝΑΤΟ έρχεται στο Αιγαίο και ο Καμμένος το “καλοσωρίζει”

Το ΝΑΤΟ έρχεται στο Αιγαίο και ο Καμμένος το

Πριν γίνουν γνωστές οι δηλώσεις Μέρκελ-Νταβούτογλου για την νατοϊκή εμπλοκή στο θέμα του προσφυγικού , ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος μιλώντας στους δημοσιογράφους του αμυντικού ρεπορτάζ είχε αναφερθεί στον ρόλο της Συμμαχίας.

Απαντώντας σε ερώτηση που είχε να κάνει με τα ελληνοτουρκικά και το Αιγαίο είπε:

Κατ’ αρχήν, εμείς δεν έχουμε διαφορές στο Αιγαίο. Εμείς ακολουθούμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αυτό που ζητάμε είναι το σεβασμό. Θα σας πω ότι προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλντενμπεργκ ενημέρωνε τους υπουργούς Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση, για παράδειγμα, με τις παραβιάσεις που γίνονται στον εναέριο χώρο της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη και ανακοίνωσε ότι από την πλευρά του ΝΑΤΟ θα υπάρχουν κάποια AWACS στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, προκειμένου να καταγράφουν τέτοια φαινόμενα. Τους είπα ότι καλωσορίζουμε αυτή την απόφαση, διότι πιθανώς τα AWACS να βοηθήσουν και την Τουρκία να αντιληφθεί ότι παραβιάζει ευρωπαϊκά σύνορα, ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, κάνει υπερπτήσεις πάνω από ευρωπαϊκή γη, παραβιάζει τις διεθνείς συμφωνίες. Η Ελλάδα είναι με την πλευρά του δικαίου και το δίκαιο είναι ο σεβασμός των συνόρων, ο σεβασμός του εναέριου χώρου, ο σεβασμός των υδάτων.

Εμείς δεν έχουμε προκλητικές συμπεριφορές απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε να σεβαστεί και η Τουρκία αυτές τις διεθνώς αναγνωρισμένες συμφωνίες, οι οποίες προβλέπουν συγκεκριμένα χωρικά ύδατα. Δεν έχουμε να μοιράσουμε, τι να μοιράσουμε στο Αιγαίο; Τα χωρικά ύδατα μεταξύ της ακτής της Μ. Ασίας και ενός νησιού είναι η μέση γραμμή. Δεν υπάρχει δηλαδή θέμα αμφισβήτησης. Όταν κάνει υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι, δεν υπάρχει αμφισβήτηση για το Αγαθονήσι, αν είναι ελληνικό έδαφος ή ευρωπαϊκό έδαφος. Στο Αγαθονήσι αυτή τη στιγμή τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα, στο Φαρμακονήσι και σε όλες τις περιοχές. Πραγματικά σας λέω ότι η δική μας βούληση είναι να σεβαστεί η Τουρκία τους διεθνείς κανονισμούς, το διεθνές δίκαιο και στα πλαίσια της συμμαχίας μας με το ΝΑΤΟ και με τη συμφωνία που πάει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει να κερδίσει η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για τρία δισεκατομμύρια που έχουν προσφερθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι ένα τεράστιο ποσό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι από τη στιγμή που θα πάρει αυτό το ποσό θα πρέπει και να ελέγχεται. Δηλαδή, το να βοηθήσει και να συνεργαστεί στο να μη φεύγουν οι μετανάστες από τα παράλιά της με τη Frontex, προς όφελός της θα είναι τελικά”.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης