Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
16/02/2017 | 06:51 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Το “μέλλον” των ΕΑΣ “πακεταρισμένο” από το 2002! Φωτογραφίες και ερωτήματα

Το

Οι φωτογραφίες είναι από αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Τα μηχανήματα που φαίνονται “αμπαλαρισμένα” είχαν αγοραστεί το 2002 κι έχουν μείνει …πακεταρισμένα όπως τα παρέλαβε η εταιρεία! Είχαν αγοραστεί κι αυτά σε μια ακόμη προσπάθεια “σωτηρίας” και ‘εκσυγχρονισμού” των ΕΑΣ. Η πρώτη ακόμη και σήμερα δεν έχει εξασφαλιστεί. Ο εκσυγχρονισμός δεν ήρθε ποτέ…

Διαβάσαμε το κείμενο-απάντηση του πρώην διευθύνοντα συμβούλου Παναγιώτη Μοσχολιού. Είναι ορθό στο μεγαλύτερο μέρος του. Υπάρχουν όμως κάποια ερωτήματα που πιθανόν ούτε ο κ.Μοσχολιός μπορεί να απαντήσει. Θα πρεπει να τα απαντήσουν οι πολιτικές ηγεσίες που κλήθηκαν να διαχειριστούν τη τύχη των ΕΑΣ. “Διαχρονικά” όπως επεσήμανε στην επιστολή παραίτησής του ο Επίτιμος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης.

  1. Το 1,2 συμφωνούμε, νομίζουμε ότι δεν επενδύθηκε όπως θα ΄πρεπε. Δηλαδή με κύριο στόχο την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας. Γι΄ αυτό ευθύνονται κυρίως οι πολιτικοί που ανέχθηκαν απαιτήσεις και λανθασμένες νοοτροπίες και προτίμησαν να “χαϊδέψουν” αυτιά κι όχι να πάρουν δύσκολες αποφάσεις.
  2. Συμφωνούμε ότι η απόφαση εκκαθαρίσεως ήρθη το 2013, καλή προσπάθεια, αλλά δεν έδινε μακροπρόθεσμη λύση στην εταιρεία.
  3. Η εμπλοκή της επιτροπής ανταγωνισμού θα έπρεπε να αφορά μόνον τον πολιτικό τομέα, αλλά συνδέθηκε και με τον στρατιωτικό. Μοιραίο λάθος ή επιλογή;
  4.   Όπως εμείς μεταφράζουμε την παράγραφο δύο το άρθρου 346 της Λισαβώνας (γιατί η παράγραφος 1 που είναι προς όφελος της Ελλάδος στο σύνολό της εκτιμούμε δεν ελήφθη υπόψη).

Άρθρο 346 (Συνθήκη Λισαβώνας)

α….

β. Κάθε κράτος μέλος δύναται να λαμβάνει τα μέτρα που θεωρεί αναγκαία για την προστασία ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειάς του, που αφορούν την παραγωγή ή εμπορία όπλων πολεμικού υλικού. Τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να αλλοιώνουν τους όρους του ανταγωνισμού εσωτερικής αγοράς (δηλ.ΕΕ) σχετικά με προϊόντα που δεν προορίζονται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Επομένως η διαχρονική σύνδεση των ΕΑΣ (στρατιωτικό σκέλος) με το 346 και την επιτροπή ανταγωνισμού (Ευρωπαϊκή επιτροπή) στην κρίση σας. Νομίζουμε ότι είναι λάθος.

  1. Η καθυστέρηση κεφαλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών γιατί δεν έγινε σύντομα επί ηγεσίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (1,5 χρόνο) για να δώσει στην εταιρεία αναπνοή.
  2. Από την ανάλυση που δίνει σε αριθμούς πάλι δεν βγαίνει. Θα επιθυμούσαμε να έχουμε περαιτέρω λεπτομέρειες για τις επενδύσεις (πλην του Αιγίου που καταλάβαμε ότι ήταν από χρήματα ΑΩ), τα 43 εκατ. που δόθηκαν για εξοπλισμούς ποιοι ήταν αυτοί και πόσο συνέβαλλαν στην αύξηση παραγωγικότητας της εταιρείας και έδωσαν οικονομικά οφέλη;  Μήπως υπάρχουν ακόμη σε εκκρεμότητα για τους εξοπλισμούς αντιφατικές απόψεις,  δικαστικές αποφάσεις ή και καταθέσεις;
  3. Τα 30 εκατομμύρια που δόθηκαν για την έρευνα και ανάπτυξη. Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε ποια είναι τα αποτελέσματα αυτών των προγραμμάτων και πόσο συμβάλλανε στην ανάπτυξη καινοτομίας της εταιρείας και τι οικονομικό όφελος είχαν.
  4. Πόσες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της εταιρείας από προσωπικό της εταιρείας υπάρχουν (συνταξιούχων και εργαζομένων);  Ποιο είναι αυτό το προσωπικό και ποιες οι απαιτήσεις; Πόσα από τα χρήματα των επιδοτήσεων δόθηκαν για μισθούς και εφάπαξ;
  5. Ότι αφορά τις ζημιογόνες συμβάσεις, σε τι βοήθησε η συμφωνία του 2013 για να αποφευχθεί αυτό με τις νέες συμβάσεις εσωτερικού/εξωτερικού που υπεγράφησαν; Πόσες συμβάσεις εσωτερικού (δεκαετίας) είναι ανοιχτές;  Αληθεύει ότι υπάρχει σύμβαση ανοιχτή εδώ και 30 χρόνια και με τι επιπτώσεις;
  6. Αναγνωρίζεται ότι η υποαπασχόληση ήταν 37,5% ή και παραπάνω θα λέγαμε εμείς. Ποια είναι η συνταγή μείωσης αυτής της υποαπασχόλησης; Το Διοικητικό προσωπικό που παρέμεινε το ίδιο μετά την εθελουσία (αναλογικά) με την συμφωνία του 2013;
  7. Εξ όσων γνωρίζουμε, από πληροφορίες των ίδιων των εργαζομένων και από ενημέρωση στη Βουλή, υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει υποβληθεί στα αρμόδια υπουργεία με λεπτομερή οικονομικά στοιχεία και προτάσεις. Προτάσεις που αφορούν τον εφικτό όγκο της παραγωγής και λύσεις αυξήσεως παραγωγικότητας με τη συμβολή των εργαζομένων. Επομένως όλοι έχουν ευθύνη, και εργαζόμενοι που δεν θέλουν και διοικήσεις που δεν τολμούν.
  1. Σίγουρα η προσπάθεια της κ. Γενημματά είχε καλές προθέσεις τις οποίες αναγνωρίζουμε, αλλά  η ίδια είχε την δυνατότητα και τον χρόνο να την ολοκληρώσει και δεν το έκανε. Γιατί; Εμείς που προσπαθούμε να κατανοήσουμε την συμφωνία και τους αριθμούς, κυρίως των επιδοτήσεων δεν μας βγαίνουν. Αντιθέτως μας βγαίνει η «πολιτική» να δοθεί μία παράταση, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και μετά βλέπουμε…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης