Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ
07/09/2016 | 20:52 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Τα χόρτα “τρώνε” διοικητές! Αλλάζει ο διοικητής της 110 ΠΜ “δια ασήμαντον αφορμή”

Τα χόρτα

Η αλλαγή διοίκησης στην 110 Πτέρυγα Μάχης προχωρά καθώς το ΓΕΑ με σήμα του ανακοίνωσε την αντικατάστασή του στις 16 Σεπτεμβρίου. Αντικαταστάτης του ο υποδιοικητής της μονάδας.

Πρόκεται για την υπόθεση για την οποία έχει γράψει το Militaire.gr, σχετικά με “ανώνυμη καταγγελία” που έφθασε στο ΓΕΑ και σύμφωνα με την οποία υπήρξαν “παρατυπίες” στην παραχώρηση ελεύθερων χώρων της 110 ΠΜ σε αγρότη της Λάρισας με αντάλλαγμα τον καθαρισμό τους από αγριόχορτα! Με απλά λόγια ο αγρότης ανέλαβε να καθαρίσει τους χώρους ανάμεσα στους διαδρόμους της 110 ΠΜ, γιατί η μονάδα λόγω των περικοπών δεν είχε τα μέσα, και σε αντάλλαγμα του δόθηκε έκταση για να καλλιεργήσει βρώμη! Γι΄ αυτό το λόγο και με αφορμή μια ανώνυμη καταγγελία!! ένας επιτυχημένος κατά γενική ομολογία διοικητής, αντικαθίσταται.

Επανερχόμαστε στο θέμα γιατί υπάρχει και η πλευρά του αγρότη ο οποίος επωνύμως κι όχι ανωνύμως, παραθέτει τα γεγονότα με επιστολή που έστειλε στο ΓΕΑ κι έχει κοινοποιήσει στο ΥΠΕΘΑ. Δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο της επιστολής στο τέλος της οποίας ο αγρότης δηλώνει ότι επιφυλάσσεται “για την άσκηση των έννομων δικαιωμάτων του, καθώς εγείρονται σαφώς ζητήματα που άπτονται ποινικών αδικημάτων όπως αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισής του”.

Για το θέμα των ανώνυμων καταγγελιών στην ΠΑ θα επανέλθουμε, γιατί όπως διαπιστώσαμε από πάρα πολλά μηνύματα που λάβαμε, η περίπτωση του διοικητή της 110 ΠΜ δεν είναι η μοναδική. Κι επειδή στελέχη των ΕΔ δεν μπορεί να είναι έρμαια κάποιων “ανώνυμων” που δεν στέλνουν τις καταγγελίες τους καν στην δικαιοσύνη, όπως έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις στις οποίες έχει αναφερθεί το Militaire.gr.

Το κείμενο της επιστολής του αγρότη:

Αθανάσιος Κυριτσάκας

Τερψιθέα Λάρισας


Προς : Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Θέμα : Χορτοφυτικές εκτάσεις Αεροδρομίου Λάρισας.


Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να απευθυνθώ στην ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας, ενός φορέα με τον οποίο η οικογένειά μου και εγώ έχουμε μια πολυετή συνεργασία, για ένα ζήτημα κατ’ αρχας για εμένα ηθικό, που προέκυψε το τελευταίο διάστημα, το οποίο θα αναλύσω με την παρούσα και θα προσπαθήσω να διαλευκάνω.

Η συνεργασία της οικογένειας μου με την Πολεμική Αεροπορία αφορά στην εκ μέρους μου εκμίσθωση από αυτήν των προς καλλιέργεια οριζόμενων χώρων του αεροδρομίου της Λάρισας. Πάντα έντιμα μέσω πλειοδοτικών διαγωνισμών, σταθερά επί δεκαετίες η οικογένειά μου και εγώ είμαστε από τους βασικούς καλλιεργητές των εκτάσεων του εν λόγου αεροδρομίου. Αποτελώ λοιπόν ένα από τα απτά παραδείγματα της αγαστής συνεργασίας της τοπικής κοινωνίας με τον τοπικό φορέα της Πολεμικής Αεροπορίας. Ουδέποτε μέσω ενεργειών μας, δηλαδή εκμεταλλευόμενοι την επιχειρηματική αυτή σύνδεση με την Πολεμική Αεροπορία, δεν δώσαμε το δικαίωμα σε κάποιον να σχολιάσει την σχέση αυτή, αμαυρώνοντας έτσι την τιμή και υπόληψή μας. Μάλιστα τιμώντας την σχέση μας με την Πολεμική Αεροπορία πάντα προσφερόμασταν να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς όπου ήταν δυνατό τους φορείς του αεροδρομίου. Με τα μηχανήματά μας είχαμε την δυνατότητα να προσφέρουμε όλα αυτά τα χρόνια, όποτε μας ζητήθηκε και αναλόγως του χρόνου μας συνδρομή στην αποψίλωση των χώρων του αεροδρομίου, κυρίως πέριξ των καλλιεργούμενων από εμάς εκτάσεων. Με την πολυετή παρουσία μας στο αεροδρόμιο μας είναι γνωστό το πρόβλημα της τήρησης της έκτασης αυτού καθαρή από υψηλή βλάστηση. Για το λόγο αυτό και δεν αρνηθήκαμε ποτέ την συνδρομή μας, παρά το υψηλό κίνδυνο βλάβης tvn μηχανημάτων μας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής μου φάνηκε αυτονόητη η αμοιβαία απολαβή οφελών με την επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ελεγχόμενης αποψίλωσης των “ελεύθερων εκτάσεων” του αεροδρομίου. Για όσους ζουν το πρόβλημα της βλάστησης, με δεδομένη την έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού εκ μέρους της Πολεμικής Αεροπορίας, αποτελεί μια σαφή λύση η σύμπραξη με έναν αγρότη που διαθέτει τα μέσα. Έτσι επιτυγχάνεται η μετατροπή της έκτασης με το μη επιθυμητό από κανέναν αυτοφυές χόρτο, με σειρά άγονων διαγωνισμών για την εκμετάλλευση του, σε ελεγχόμενη χορτοφυτική έκταση. Δηλαδή η σπορά συγκεκριμένου είδους, που δεν απαιτεί κάποια άλλη καλλιέργεια, ώστε να μην αναπτυχθεί το μη επιθυμητό αυτοφυές χόρτο. Η σπορά και η κοπή των χόρτοφυτικών αυτών εκτάσεων θα γινόταν με δικά μου έξοδα και ως αντιστάθμισμα θα είχα την εκμετάλλευση της σχετικής παραγωγής. Επί της αρχής αυτή η συνεργασία φαντάζει ως ιδανική καθώς επιλύει κυρίως προβλήματα της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς δεν μπορεί να γίνει εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών με αποδοτικές καλλιέργειες. Υφίστανται περιορισμοί που τους γνωρίζετε πιστεύω εξίσου καλά που δεν επιτρέπουν την πραγματική εκμετάλλευση των εκτάσεων αυτών, δίνοντας την δυνατότητα μόνο για ελεγχόμενη σπορά με ψυχανθή, δηλαδή με κτηνοτροφικά φυτά (λόλιουμ, βρώμη κλπ), χαμηλής χρηματικής απόδοσης.

Η καλλιέργεια της γης είναι ένα επίπονο επάγγελμα για το οποίο επί της συγκεκριμένης σκέψης συνεργασίας πρέπει να επισημάνω τα κάτωθι :

α. Μια ελεύθερη έκταση για να μετατραπεί σε ελεγχόμενης σποράς απαιτεί μεγάλο κόπο καθώς περιλαμβάνει πολλές εργασίες, όπως αυτή του καθαρισμού από πέτρες. Αυτό σημαίνει διάθεση εργατοωρών και κόστους χρήσης μηχανημάτων και εργατών.

β. Η σπορά, κοπή και αποκομιδή της παραγωγής από μεγάλες φυτοχορτικές εκτάσεις προϋποθέτει την ύπαρξη ιδιόκτητων ειδικών μεγάλων αγροτικών μηχανημάτων που δεν είναι διαθέσιμα σε πολλούς αγρότες. Ενδεικτικό το γεγονός ότι, στον τελευταίο διαγωνισμό για τις υπάρχουσες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της 110ΠΜ δεν μετείχε άλλος αγρότης πλην εμού.

γ. Η κοπή αυτοφυούς χόρτου σε εκτάσεις που δεν έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, απομάκρυνση πετρών και λοιπών αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη σε αγροτικά μηχανήματα είναι μια επιχείρηση υψηλού κινδύνου για τον εξοπλισμό ενός αγρότη. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετώπισα έντονα κατά την διαδικασία καθαρισμού των εκτάσεων αυτών.  Καθίσταται σαφές λοιπόν ότι, δεν καθιστάτε θελκτικός ένα τέτοιος πλειοδοτικός διαγωνισμός. Η κοπή και αποκομιδή, ακόμη και αυτοφυούς χόρτου, σε μια καθαρισμένη έκταση, όπως αυτής που παραδίδω πλέον στην Πολεμική Αεροπορίας είναι κάτι το εντελώς διαφορετικό.

Έχοντας αναφέρει την σκέψη που υπήρξε και την σχετική συζήτηση με το Διοικητή της 110 Πτέρυγας Μάχης, θα ήθελα σε αυτό το σημείο να ενημερώσω για το τελικό “προϊόν” της “πιθανολογούμενα εκληφθείσας ως συναλλαγής” μας. Με προσωπικά έξοδα κατάφερα να καθαρίσω τις εκτάσεις αυτές ώστε να είναι δυνατή η μελλοντική καλλιέργεια ή η κοπή του ελεγχόμενα σπαρθέντος ή αυτοφυούς χόρτου. Έσπειρα περίπου 600 στρέμματα με λόλιουμ και τα υπόλοιπα με κτηνοτροφική βρώμη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένας αγροτικός εξολκέας του τύπου και της απαιτούμενης ιπποδύναμης για το έργο αυτό, όπως αυτός που κατέχω καταναλώνει πετρέλαιο αξίας  10 ευρώ το στρέμμα για την εργασία που απαιτήθηκε (καθαρισμός). Από αυτά κατάφερα να διαθέσω στο εμπόριο το λόλιουμ με ακαθάριστο κέρδος περί τα 12.000 ευρώ. Κάτι αντίστοιχο με λίγο καλύτερη απόδοση ευελπιστώ από την βρώμη. Το δε κόστος σποράς, λιπασμάτων είναι περίπου 15 ευρώ το στρέμμα. Έτσι το αναμενόμενο καθαρό κέρδος, πέραν της φορολόγησης μου, περιορίζεται σε μερικές χιλιάδες ευρώ.  Το καθαρό κέρδος μου είναι πολύ κατώτερο των προσδοκιών μου για τις εργατοώρες που απασχολήθηκα. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει απόσβεση της επένδυσης σε εξοπλισμό με ενασχόληση τόσων ωρών και δέσμευσης των εξειδικευμένων μηχανημάτων μου με τόσο μικρές αποδώσεις ανά στρέμμα. Άλλως η εν λόγω συνεργασία δεν θα ήταν οικονομικά ούτε άξια σκέψεως.

Κλήθηκα από όργανα της Πολεμικής Αεροπορίας να απαντήσω σε συγκεκριμένες ερωτήσεις στο πλαίσιο κάποιας εσωτερικής διαδικασίας. Αγόγγυστα προσέτρεξα και απάντησα σε όλες της ερωτήσεις που μου τέθηκαν. Όμως όταν σε απόλυτη ηρεμία αναρωτήθηκα το τι ερωτήθηκα και ποιες οι τυχών πτυχές και παρανοήσεις που μπορεί να υπάρξουν συνειδητοποίησα ότι η οποιαδήποτε μη ενδελεχής εξέταση των προεκτάσεων αυτών που ερωτήθηκα μπορούν να οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα, ιδίως εάν έχουν συγκεκριμένα εφαλτήρια.

Τα τεκταινόμενα λοιπόν μου δημιουργούν ένα εύλογο ερώτημα περί της σκοπιμότητάς τους. Γιατί θίγετε έτσι η υπόληψή μου; Ποιό και ποιων το όφελος; Η διοικητική πράξη της Πολεμικής Αεροπορίας που έλαβε χώρα για να διαλευκάνει την προαναφερθείσα ειδική σχέση μπορεί να έχει νόημα για τον φορέα αλλά δημιουργεί σε εμένα προβληματισμούς, όπως και για το πως ανέκυψε αυτό το ζήτημα; Όλους αυτούς τους προβληματισμούς μου θέλω να τους θέσω υπόψη της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς τίθεμαι στην διάθεσή της ηγεσίας της για παροχή των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ανωτέρω, πράγματα αυτονόητα κατ΄ εμένα αλλά όχι και δεδομένα για όλους. Για εμένα τίθεται ζήτημα υπόληψης, κάτι που θέλω να διαλευκάνω καθώς δεν έχω διαπράξει μόνος ή μαζί με κάποιον άλλον κάτι μεμπτό.

Επιπρόσθετα με την παρούσα δηλώνω επίσης ρητά ότι, επιφυλάσσομαι για την άσκηση των έννομων δικαιωμάτων μου, καθώς εγείρονται σαφώς ζητήματα που άπτονται ποινικών αδικημάτων όπως αυτό της συκοφαντικής δυσφήμισής μου. Για το λόγο αυτό επιθυμώ, ως άμεσα ενδιαφερόμενος, την χορήγηση αντιγράφου της διοικητικής πράξης σας στην οποία κατέθεσα ως μάρτυρας.


Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων που θα λάβετε υπόψη τα ανωτέρω.


Με εκτίμηση,


Αθανάσιος Κυριτσάκας

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης