Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ: “Δεν φταίει η Ελλάδα ηλίθιοι”! Το Stratfor εξευτελίζει την ΕΕ και τη πολιτική της

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ:

Την ανοησία των Ευρωπαίων και στο ζήτημα του προσφυγικού αναλύει το αμερικανικό think tank Stratfor. Οι συντάκτες της αναλύσεις επισημαίνουν την πλήρη αποτυχία της ΕΕ να ελέγξει τις ροές μεταναστών μέσω της Τουρκίας και τονίζουν ότι αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι για όλα φταίει…η Ελλάδα!

Όπως επισημαίνουν οι απειλές πολλών μελών της ΕΕ για εκδίωξη της Ελλάδας από την Συνθήκη Σένγκεν ,έχουν ως πραγματικό στόχο να στρέψουν τους Έλληνες ψηφοφόρους εναντίον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ! Οι οποίοι είναι ήδη αρκετά θυμωμένοι…

Όπως σωστά επισημαίνουν οι συντάκτες της ανάλυσης όμως αυτό που δεν έχουν σκεφτεί όσοι επεξεργάζονται τέτοια ανόητα σενάρια ,είναι ότι ο θυμός των Ελλήνων μπορεί να μην στραφεί μόνο εναντίον της κυβέρνησής τους . Τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που θα προκαλέσει η απόφαση αποβολής της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν θα είναι εκρηκτικά. Και θα πρέπει να καταλάβουν οι ανόητοι των Βρυξελλών ότι αυτά τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα στην Ελλάδα έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά. Εκτός αν αυτό επιδιώκουν.

Το Stratfor υποστηρίζει ότι ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να συνδέσει την μεταναστευτική κρίση με το πρόγραμμα διάσωσης, ζητώντας ευελιξία στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Αλλά η στρατηγική του δεν λειτουργεί, κυρίως επειδή οι κυβερνήσεις της Βόρειας Ευρώπης συνδέουν τα δύο θέματα με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο. Πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί στη Βόρεια Ευρώπη αρνούνται να υποκύψουν στα αιτήματα μιας χώρας που, από την πλευρά τους, δεν έχει κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει την κρίση μετανάστευσης.

europe-migrants_2016-01 (1)

Αυτοί οι ίδιοι συντηρητικοί κύκλοι  αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους για να απομονώσουν την Ελλάδα από την υπόλοιπη ήπειρο. Μια επιλογή στο τραπέζι θα είναι να ενισχύσει τους ελέγχους στα σύνορα μεταξύ των Σκοπίων  και της Ελλάδας. Ο στόχος της  πρότασης είναι να διακοπει η βαλκανική οδός,  που συνδέει την Ελλάδα με την Αυστρία και τη Γερμανία. Η κυβέρνηση των Σκοπίων χαιρέτισε την ιδέα, προσθέτοντας ότι τα Σκόπια είναι ανοικτά για βοήθεια από την ΕΕ.

Αλλά το σχέδιο είναι περίπλοκο, τουλάχιστον πολιτικά, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει μια χώρα μη μέλος ), ενώ βλάπτει ένα δικό της (Ελλάδα). Επιπλέον, η δύναμη ελέγχου των συνόρων της ΕΕ, Frontex, δεν επιτρέπεται να δρα  σε κράτη μη μέλη.

Στην  περίπτωση που οι μετανάστες δεν θα μπορούν να περνούν από τα Σκόπια είναι προφανές ότι θα αναζητήσουν άλλους δρόμους , συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, στα δυτικά και της Βουλγαρίας στα ανατολικά. Η Μαύρη Θάλασσα θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει το Αιγαίο ως διαδρομή μετανάστευσης, και μερικοί αιτούντες άσυλο μπορεί να επιστρέψουν  ακόμη στην αρχική διαδρομή της μετανάστευσης μέσω της κεντρικής Μεσογείου. Αν το κάνουν , θα βρεθεί  η Ιταλία για άλλη μια φορά  στο κέντρο της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη, και χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελβετία και η Σλοβενία ​​θα στρέψουν την προσοχή τους να κλείσουν τα σύνορά τους με την Ιταλία.

Και το Stratfor καταλήγει:

Στο τέλος, η Ευρώπη πιθανότατα δεν θα είναι σε θέση να βρει μια ενιαία, ολοκληρωμένη λύση στην τρέχουσα κρίση της μετανάστευσης. Αντ ‘αυτού, όπως το Stratfor έχει προβλέψει, η απάντηση της  Ευρώπης  ήταν ένας συνδυασμός ελλιπούς εφαρμογής των αποφάσεων της ΕΕ και μονομερών μέτρων  μεμονωμένα από  κράτη μέλη.

Ανεξάρτητα από το αν η Ελλάδα έχει αποβλήθεί από την Σένγκεν, τα μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν  πιθανότατα  την αδυναμία της  Ελλάδας  να ελέγχει τα σύνορά της  για να δικαιολογήσουν  αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των δικών τους συνόρων .

Τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι ταξιδεύουν στην Ευρώπη σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και όχι για να ξεφύγουν από τον πόλεμο ή τις διώξεις.  Ωστόσο, οι Σύριοι, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο, εξακολουθούν να προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο.

ΠΗΓΗ: Stratfor

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης