Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΠΑ ΠΝ Πολιτική ΣΤΡΑΤΟΣ
25/03/2016 | 06:19 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών-Νοοτροπίες Πρακτικές και το μήνυμα στα νέα στελέχη

Περί Ιεραρχίας και Προαγωγών-Νοοτροπίες  Πρακτικές και το μήνυμα στα νέα στελέχη

Γράφει ο

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ

Ολοκληρώθηκαν και για το τρέχον έτος, οι ετήσιες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών του ΣΞ, παρατηρώντας – όχι μόνο για τις κρίσεις του 2016 – και πάλι τις ίδιες και απαράλλακτες νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών, αρνούμενοι, πιστεύω πεισματικά, να προσαρμοσθούμε τουλάχιστον στις κατευθύνσεις που έθεσε ο νομοθέτης, όχι μόνο προ εξαετίας (Ν3883/2010) αλλά και προ εικοσαετίας (Ν2439/1996). 

       Νέα στελέχη που, ορισμένα εξ΄ αυτών, είχαν διανύσει μόλις το πρώτο έτος στο βαθμό τους, οδηγήθηκαν πρόωρα και ενδεχομένως άνευ σοβαρού λόγου στην αποστρατεία, αδιαφορώντας έτσι για το μέλλον των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους (ακόμα και πολυτέκνων), τα μηνύματα που δίδουμε στους νεωτέρους αξιωματικούς, την κατάσταση της χώρας, καθώς και για την ενίσχυση του φαινομένου της ‘’συσσώρευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων νεαρής ηλικίας – με όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που – γνωστό σε όλους – συνεπάγεται η κατάσταση αυτή’’ (Εισηγητική Έκθεση Ν2439/1996, σελ. 2). 

       Ειδικότερα το 2010, ‘’Μετά την ψήφιση των νέων συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων για τα στελέχη των ΕΔ, κρίθηκε αναγκαίο να προσαρμοσθεί και η σχετική διοικητική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται με αξιοκρατικά, διαφανή, τυποποιημένα και επαγγελματικά κριτήρια η υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών… (Αιτιολογική Έκθεση Ν3883/2010, σελ. 1). Επιπλέον, ‘’…ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα κριτήρια των υπηρεσιακών μεταβολών των στελεχών των ΕΔ. Με το προτεινόμενο πλαίσιο τοποθετήσεων, μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετατάξεων επιχειρείται να καταπολεμηθεί το προϋπάρχον καθεστώς ανασφάλειας και φαινομένων κομματικοποίησης των ΕΔ, όπως είχε διαμορφωθεί από τον ισχύοντα νόμο και των πολλαπλών τροποποιήσεών του, αλλά και να προστατευθεί η υπηρεσιακή ευρυθμία και συνοχή’’ (Αιτιολογική Έκθεση Ν3883/2010, σελ. 2).  Άραγε πόσα, ίσως ‘’αυτονόητα’’, όπως ‘’η υπηρεσιακή ευρυθμία και συνοχή’’, δεν διασφαλίζαμε μέχρι το 2010;

       Κατά τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων, παρατηρήθηκαν φαινόμενα ‘’επιλεκτικής’’ αποστρατείας στελεχών, με αιτιολογίες που, παρά τις περί του αντιθέτου επιταγές της νομολογίας, στηρίχθηκαν αποκλειστικά σε παλαιά και ήσσονος σημασίας πειθαρχικά παραπτώματα. Οι ‘’αυθαίρετες’’ κρίσεις των Συμβουλίων διαπιστώθηκαν πανηγυρικά από τον Έλληνα νομοθέτη, κατά τη θέσπιση του νεωτέρου νόμου Ν3883/2010, όπου στην αιτιολογική έκθεσή του ρητά αναφέρεται ότι: ‘’Σε εναρμόνιση και με την πάγια νομολογία των διοικητικών δικαστηρίων, τίθεται πλέον χρονικός περιορισμός στην ευχέρεια των οργάνων της διοίκησης να ανασύρουν παλαιά και επισφαλούς αιτιολογίας πειθαρχικά παραπτώματα από τους φακέλους των αξιωματικών και να στηρίζουν την κρίση τους αποκλειστικώς σε αυτά… Με τον τρόπο αυτό αποκτούν πρακτικό αντίκρισμα η αρχή ασφάλειας δικαίου και της προστατευόμενης εμπιστοσύνης των στελεχών των ΕΔ ως διοικουμένων, ενώ καταπολεμάται η αδιαφάνεια και η αμφισβήτηση των προσόντων των κρινομένων’’ (Αιτιολογική Έκθεση Ν3883/2010, σελ. 3 και 4).

       Πέραν των παραπάνω, κρίνω σκόπιμο να σχολιάσω και ένα θέμα που αφορά στις επανακρίσεις των στελεχών στο ΣΑΓΕ (μετά τη υποβολή από τον κρινόμενο προσφυγής, όπως προβλέπει ο νόμος). Τις αποφάσεις του ΣΑΓΕ επί των προσφυγών, παρατηρούμε να συνυπογράφουν και οι κ. Αρχηγοί των Γ.Ε. από όπου προέρχεται ο κρινόμενος Αξιωματικός. Δηλαδή, ο ίδιος άνθρωπος υπό την αυτή ιδιότητα (Α/ΓΕ) που προήδρευσε του Ανωτάτου Συμβουλίου του Κλάδου και εξέδωσε τη δυσμενή για τον κρινόμενο απόφαση, συμμετέχει ως μέλος και στην κρίση σε δεύτερο βαθμό. Αμφιβάλλει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέλος του ΣΑΓΕ, έχει σχηματισμένη και άρα προκατειλημμένη [λεξικό Γ. Μπαμπινιώτη, Προκατειλημμένος: επηρεασμένος εκ των προτέρων (συνηθ. αρνητικά)]  άποψη, για την υπόθεση που πρόκειται να κρίνει; Παρέχει η ενέργεια αυτή, εχέγγυα αμερόληπτης κρίσεως εκ μέρους της διοικήσεως;

       Φαίνεται ότι η λογική του ‘’να κάνουμε στους άλλους ό,τι δεν θα μας άρεσε να μας κάνουν εκείνοι’’… καλά κρατεί. Τα στελέχη είναι και έξυπνα και ικανά. Η Υπηρεσία οφείλει με τις ενέργειες και τις επιλογές της να ‘’προστατεύει την  εμπιστοσύνη των στελεχών των ΕΔ ως διοικουμένων’’, όπως αναφέρει ο νομοθέτης.   

       Τελειώνοντας, κρίνω σκόπιμο να τονίσω ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι εφέτος παρέμειναν για δεύτερη χρονιά οι κ. Αρχηγοί των Γ.Ε. (ανεξαρτήτως προσώπων), για να συνεχίσουν ομαλά και να ολοκληρώσουν το έργο τους. 

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης